Πατέντα Μάχης: Τρύπες για τέλεια εστίαση με διόπτρες νυχτερινής όρασης

0
40

Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα σε άρθρα μας, η νυχτερινή μάχη είναι ένας τελείως διαφορετικός χώρος που απαιτεί τις δικές του τακτικές, τεχνικές, και διαδικασίες. Μία εξ’αυτών θα δούμε εδώ και ελπίζουμε να βοηθήσει όλους τους νυχτερινούς πολεμιστές που ίσως να μη τη γνωρίζουν. Είναι η διόρθωση του κλασικού προβλήματος των διόπτρων νυχτερινής όρασης, η περιορισμένη εστίαση. Να τονίσουμε ότι έχουμε χρησιμοποιήσει αυτή τη πατέντα σε πραγματικές συνθήκες πάρα πολλές φορές και λειτουργεί εντυπωσιακά καλά.

Πηγή: PrismitSystems.com

Όσοι χρησιμοποιείται συχνά διόπτρες νυχτερινής όρασης αναμφίβολα γνωρίζετε ένα σημαντικό περιορισμό τους. Ότι έχουν χειροκίνητη εστίαση. Υπάρχουν πολλές τεχνικές για τη ρύθμιση της όπως ρύθμιση με τα αστέρια, ένα μάτι κοντά και το άλλο στο άπειρο, και διάφορες άλλες. Αλλά μαζί με τις διόπτρες έρχονται πάντα και τα καλύμματα ημέρας. Περιέργως, όταν τοποθετούμε το καλύμματα ημέρας και υπάρχει έστω και ελάχιστο φως έχουμε άψογη εστίαση τόσο κοντά όσο και μακριά.

Πηγή: NationalDefenseMagazine.org

Από την άλλη πλευρά όμως, η χρήση των καλυμμάτων ημέρας σε περιβάλλοντα με απόλυτο σκοτάδι δεν είναι καθόλου πρακτική διότι δε περνάει επαρκές όγκος φωτονίων μέσα από τη μικρή οπή που έχουν. Το αποτέλεσμα είναι μία εικόνα όπως με «θόρυβο» αυτή που βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: Reddit.com

Αρχικά, ο λόγος που τα καλύμματα ημέρας προσφέρουν άψογη εστίαση ημέρα και νύχτα, κοντά και μακριά, είναι το ίδιο με μία φωτογραφική μηχανή που έχουμε πολύ μεγάλο f (διάφραγμα). Αυτό μας προσφέρει ένα πολύ μεγάλο πεδίο εστίασης σε αντίθεση με ένα μικρό διάφραγμα όπως βλέπετε και στη συνέχεια.

Πηγή: TwoFishDivers.com

Άρα τι μπορούμε να κάνουμε για να μεταφέρουμε την άψογη εστίαση των καλυμμάτων ημέρας σε όλες τις συνθήκες φωτισμού; Αρκετά απλό. Τις μεγαλώνουμε ελαφρώς. Με ένα τρυπάνι διαμέτρου 6 χιλιοστών μπορούμε να τις διανοίξουμε και έτσι παραμένουν αρκετά μικρές ώστε να προστατεύουν τους αισθητήρες πολλαπλασιασμού φωτός ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν σε επαρκές αριθμό φωτονίων να εισέλθουν εντός της διόπτρας.

Πηγή: AR15.com

Εάν θέλετε να δείτε αυτή τη πατέντα μάχης στη πράξη, δείτε το ακόλουθο βίντεο από τον Ισραηλινό εκπαιδευτή της εταιρίας Project Gecko, κύριο Έλι Φ. Αρχικά βλέπετε ότι έχει ρυθμίσει τη διόπτρα του στο «άπειρο» άρα στο διάδρομο βλέπει καθαρά στο βάθος, αλλά όταν προσπαθεί να δει κάτι κοντά, τότε η εστίαση στο «άπειρο» δε λειτουργεί πλέον. Όταν τοποθετεί τα καπάκια με τις οπές έξι χιλιοστών, τότε και οι δύο περιπτώσεις λειτουργούν λες και η διόπτρα έχει τοποθετημένα τα καπάκια ημέρας της.

Μάλιστα, εάν επιλέξουμε και κάποιο πτυσσόμενο κάλυμμα όπως αυτά της εταιρίας Butler Creek που βλέπετε παρακάτω, τότε εάν κρίνουμε ότι αρχίζουμε να βλέπουμε μία εικόνα με πολύ θόρυβο-κόκκο, απλά ανοίγουμε τα καλύμματα. Ωστόσο, βάσει προσωπικής εμπειρίας μπορούμε να σας πούμε ότι σχεδόν ποτέ δε μας έχει χρειαστεί μέχρι σήμερα να ανοίξουμε τα καλύμματα στα οποία έχουμε κάνει αυτές τις τρύπες διαμέτρου 6 χιλιοστών.

Πηγή: AR15.com

Εδώ και αρκετά χρόνια, όχι μόνο οι πόλεμοι έχουν μεταφερθεί στη νύχτα αλλά και πολλοί απλοί πολίτες όπως κυνηγοί, φύλακες, πεζοπόροι, ακόμα και άνθρωποι απλά για να βγάλουν βόλτα το σκύλο τους το βράδυ μεταβαίνουν στη χρήση συσκευών νυχτερινής όρασης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον εξοπλισμό μας και πως να αποκομούμε τα μέγιστα από αυτό.

Source link