Περί φθοράς πυρομαχικών οπλοφορίας | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
59

Όλοι οι οπλοφόροι γνωρίζουν ότι τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούμε στα όπλα μας για να προστατέψουμε τη ζωή μας, ή τις ζωές άλλων, είναι συνήθως πολύ ανώτερα ποιοτικά από αυτά που χρησιμοποιούμε στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και κατά την εξάσκηση μας. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτά τα «ακριβά» και υψηλής ποιότητας πυρομαχικά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουμε. Αυτό ακριβώς θα δούμε στο παρόν άρθρο.

Πηγή: LuckyGunner.com

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά πράγματα. Κάθε οπλοφόρος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα θα πρέπει να προετοιμάζει το όπλο του για οπλοφορία. Δηλαδή, να το ελέγχει ότι είναι λειτουργικό, να το γεμίζει, να το οπλίζει, και εν συνεχεία να το ασφαλίζει στη θήκη του ή με όποιον άλλο τρόπο υποστηρίζει το κάθε όπλο. Αντίστοιχα, κάποια στιγμή θα κάνει την αντίστροφη διαδικασία. Δηλαδή, θα απασφαλίσει το όπλο, θα το αφοπλίσει, θα το απογεμίσει, και ελέγξει ότι είναι άδειο, και θα κάνει ένα λειτουργικό έλεγχο.

Πηγή: AmmoLand.com

Εδώ έρχεται η πρώτη σημαντική φθορά των πυρομαχικών μας. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν πάντα το πρώτο φυσίγγιο του γεμιστήρα για μήνες. Άρα είναι και αυτό που δέχεται καθημερινά όλη αυτή τη κατάχρηση με τους οπλισμούς και αφοπλισμούς του όπλου. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η πρώτη βολή μας σε ένα περιστατικό ζωής και θανάτου είναι η σπουδαιότερη. Άρα με αυτό το τρόπο αυξάνουμε τις πιθανότητες με τη πάροδο του χρόνου το φυσίγγιο αυτό να έχει φθαρεί σε βαθμό που θα προκαλέσει εμπλοκή. Κατ’επέκταση, θα σας προτείναμε είτε να αλλάζεται τη σειρά των φυσιγγίων ανά μερικές ημέρες (π.χ. μία φορά την εβδομάδα), είτε ανά 1-2 μήνες να χρησιμοποιείτε τα «καλά» πυρομαχικά σας σε μία εξάσκηση ή εκπαίδευση και να αντικαθιστάτε με νέα. Η δεύτερη επιλογή είναι λίγο πιο ακριβή, αλλά σίγουρα προσφέρει πολύ υψηλότερα ποσοστά αξιοπιστίας.

Πηγή: GunBelts.com

Τι ακριβώς φθείρει ένα φυσίγγιο κατά τη καθημερινή οπλοφορία; Αρχικά έχουμε το περιβάλλον. Υγρασία, ιδρώτας από το σώμα μας, υψηλή θερμοκρασία, σκόνη, κτλ. Με τη πάροδο των μηνών όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες τα φυσίγγια που μεταφέρουμε να μη λειτουργήσουν στο ίδιο επίπεδο αξιοπιστίας όπως όταν τα τοποθετήσαμε για πρώτη φορά στο γεμιστήρα. Αλλά δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες φθοράς.

Πηγή: PewPewTactical.com

Κάθε φορά που τοποθετούμε το γεμιστήρα στο όπλο μας και οπλίζουμε εκτελείται μία βίαιη αλληλουχία μηχανικών ενεργειών. Τραβάμε τον ολισθητήρα (ή το κλείστρο) προς τα πίσω, και τον απελευθερώνουμε. Υπό τη πίεση του επανατατικού ελατηρίου το κλείστρο σπρώχνει δυνατά ένα φυσίγγιο από το χείλος του γεμιστήρα το οποίο χτυπάει με τη μύτη της βολίδας επάνω στη ράμπα της θαλάμης. Από τη πρόσκρουση και τη γωνία της ράμπας το φυσίγγιο παίρνει κλίση προς τα επάνω και υπό τη πίεση του κλείστρου πιέζεται μέσα στη θαλάμη μέχρι να σφηνωθεί εκεί.

Πηγή: Reddit.com

Η παραπάνω διαδικασία προκαλεί δύο βασικές φθορές εάν την επαναλαμβάνουμε πάρα πολλές φορές με το ίδιο φυσίγγιο. Πρώτον, όταν η βολίδα «χτυπάει» στη ράμπα με τη πάροδο του χρόνου θα αρχίσει να παραμορφώνεται. Έτσι, όταν θα πυροβολήσουμε η πορεία του βλήματος δε θα είναι η αναμενόμενη καθώς το σχήμα του έχει αλλάξει. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί μέχρι και εμπλοκή εάν η βολίδα έχει παραμορφωθεί (π.χ. συμπιεστεί) σε υπερβολικό βαθμό.

Πηγή: RugerForum.net

Η δεύτερη και πιο σημαντική φθορά προέρχεται από τη βίαιη πίεση του κλείστρου ώστε να σπρώξει το φυσίγγιο μέσα στη θαλάμη. Σκεφτείτε το σαν να χτυπούσατε με ένα σφυρί το φυσίγγιο κάθε φορά που το κάνατε αυτό. Αυτό που συμβαίνει σε αυτή τη περίπτωση είναι ότι σταδιακά η ασφάλιση της βολίδας στο κάλυκα φθείρεται και η βολίδα αρχίζει να βγαίνει όλο και περισσότερο προς τα έξω. Αυτό επίσης μπορεί να προκαλέσει εμπλοκές.

Πηγή: CaliGunner.com

Και σαφώς, σε μικρότερο βαθμό έχουμε και τον εξολκέα και τον πείρο απόρριψης όπου κάθε φορά που αφοπλίζουμε το όπλο χτυπάει το κάλυκα στο πλάι ή στη βάση του για να τον απορρίψει. Κάτι που επίσης προκαλεί φθορές στο κάλυκα και με το καιρό μπορούν να οδηγήσουν σε και αυτά σε εμπλοκή. Βλέπετε και ένα τέτοιο παράδειγμα παρακάτω.

Πηγή: SIGForum.com

Άρα, όπως αναφέραμε και παραπάνω οι λύσεις είναι δύο. Είτε θα πρέπει να αλλάζετε συχνά τη σειρά των φυσιγγίων στους γεμιστήρες σας (π.χ. κάθε εβδομάδα), είτε να το κάνετε μέρος του προγράμματος σας να ανανεώνετε τα πυρομαχικά οπλοφορίας σας κάθε 1-2 μήνες. Αυτό προσφέρει και το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι θα έχετε μία περιστασιακή πρακτική εμπειρία και με τα πυρομαχικά που έχετε επιλέξει για τη προστασία σας.

Source link