Περιπολικό πεζοδρόμων της Σαγκάη, Κίνα

0
66

Στη Κίνα έχουμε βρεθεί αρκετές φορές για επαγγελματικούς λόγους, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Καθώς δε βρήκαμε πολλές πληροφορίες για το εν λόγω περιπολικό αν και υπάρχει στη Σαγκάη τουλάχιστον από το 2012, αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το άρθρο που ίσως να φανεί χρήσιμο σε κάποιους αναγνώστες μας. Η έκδοση που θα δούμε εδώ είναι αρκετά καινούργια (2018-2019) αλλά παρόμοια μοντέλα υπήρχαν όπως αναφέραμε εδώ και πολύ καιρό στη πόλη. Αφορά ένα ηλεκτροκίνητο μικρό όχημα που χρησιμοποιείται στους πεζόδρομους της Σαγκάη από τη κινεζική αστυνομία.

Πηγή: Alamy.com

Το περιπολικό το βλέπετε παραπάνω. Είναι σαν ένα όχημα γκολφ τροποποιημένο να λειτουργεί ως περιπολικό. Αυτό δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η Σαγκάη είναι μία πόλη με παραπάνω από 26 εκατομμύρια κατοίκους όπου έχει πολλά μεγάλα πάρκα, πεζόδρομους, και άλλες περιοχές όπου είναι αδύνατη η πρόσβαση σε οποιοδήποτε όχημα. Λύση σε αυτό έδωσε η αστυνομία με την αγορά κάποιων ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζονται στη πόλη Σιαμέν της Κίνας από την εταιρία HDK.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στη παραπάνω φωτογραφία βλέπετε τη μπροστινή όψη του. Στο κάτω μέρος αναγράφει «ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ» στα Αγγλικά (POLICE) αλλά και στα Κινέζικα (警察). Ανάμεσα από τα φώτα έχει το έμβλημα της κινεζικής αστυνομίας. Τέλος, στο παράθυρο αναγράφει «黄浦 105» (Συνοικία Χουανγκπού 105) που υποδηλώνει ότι αυτό το όχημα είναι η μονάδα 105 για τη συνοικία Χουανγκπού. Βλέπετε και τις μονάδες 103 και 104 από την ίδια περιοχή της Σαγκάη εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Τα οχήματα αυτά έχουν αυτονομία 80 χιλιομέτρων με μέγιστη ταχύτητα 32 χλμ/ώρα από ένα κινητήρα ισχύος 5.5 ίππων/4kW. Ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας του είναι 8 ώρες και το αμάξωμα του είναι κατασκευασμένο από φάιμπεργκλας. Διαθέτει υδραυλικό σύστημα φρένων και στους τέσσερις τροχούς. Στο πίσω μέρος τους έχει προσαρμοστεί χώρος αποθήκευσης εξοπλισμού για τους αστυνομικούς καθώς και φωτεινή μπάρα LED όπου μπορούν να προβάλουν οποιοδήποτε μήνυμα θέλουν. Επίσης, από τη παραπάνω φωτογραφία μπορείτε να δείτε και το πως γίνεται η αδιαβροχοποίηση τους κατά τις βροχερές ημέρες.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως βλέπετε ο χειρισμός τους είναι αρκετά απλός. Υπάρχει μόνο γκάζι, φρένο, τιμόνι, χειρόφρενο, δεξιά-αριστερά φλας, και ο ειδικός αστυνομικός εξοπλισμός. Δηλαδή, ασύρματος, χειριστήριο σειρήνας & φωτών αστυνομίας, και μεγάφωνο. Το όχημα διαθέτει μία απλή μίζα με κλειδί για την εκκίνηση του. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι σε κάθε μονάδα επιβαίνει μόνο ένας αστυνομικός ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη στη περιοχή.

Πηγή: Foursquare.com

Σίγουρα μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε ένα πραγματικό πρόβλημα. Πως θα γίνει η αστυνόμευση μίας πόλης δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών όταν υπάρχουν τόσα πολλά σημεία μη προσβάσιμα σε συμβατικά οχήματα.

Source link