Πλήρως επιχειρησιακό το νέο τυφέκιο Mk13 Mod 7 με το Σώμα Πεζοναυτών – Προέλαση

0
43

Πλέον, οι αναγνωριστές και ανιχνευτές ελεύθεροι σκοπευτές (ΕΣ) Πεζοναύτες του Σώματος Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), διαθέτουν ένα νέο όπλο στο οπλοστάσιο τους.

Το τυφέκιο μεγάλου βεληνεκούς ελεύθερου σκοπευτή (Long Range Sniper Rifle) Mk13 Mod 7 είναι ένα τυφέκιο ειδικής ακρίβειας (ΕΑ) κινητού ουραίου που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και βεληνεκές από τα παρόμοια όπλα του παρελθόντος. Το σύστημα αντικαθιστά μερικώς το M40A6 -το παλιό σύστημα- και παρέχει αυξημένη φονικότητα στους Πεζοναύτες.

Το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2019, το Mk13 έφτασε στην πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα (FOC). “Αυτό το όπλο μας προετοιμάζει καλύτερα για να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο σε οποιοδήποτε κλίμα και τοποθεσία”.

Πλέον οι ανιχνευτές ελεύθεροι σκοπευτές διαθέτουν ένα οπλικό σύστημα που τους καθιστά ακόμα πιο φονικούς από μακριά απ’ ο,τι ήταν στο παρελθόν

-Λοχαγός Νίκ Μπέργκερ, αξιωματικός προγράμματος Mk13 της Διοίκησης Συστημάτων Σώματος Πεζοναυτών ΗΠΑ.

Το Mk13 παραδίδει μεγαλύτερο φυσίγγιο σε μεγαλύτερες αποστάσεις απ’οτι τα παλιότερα τυφέκια ΕΣ. Η επιπρόσθετη ταχύτητα που παρέχεται απο το Mk13 θα είναι επωφελής στο πεδίο μάχης, δήλωσε ο Μπέργκερ. “Όταν πυροβολώ με το Mk13, το φυσίγγιο παραμένει σταθερό για πολύ περισσότερο χρόνο”, δήλωσε ο Ταγματάρχης Μάικ Μπίσκερ, επικεφαλής της ομάδας όπλων πεζικού της διοίκησης συστημάτων σώματος πεζοναυτών (MCSC). “Το όπλο σου δίνει αρκετή αρχική ταχύτητα που παραμένει υπερηχητική για πολύ μεγαλύτερη απόσταση απ’οτι το M40A6”.

Επιπλέον, το τυφέκιο περιλαμβάνει το ενισχυμένο οπτικό ημέρας M571 που παρέχει μεγαλύτερο εύρος μεγέθυνσης και βελτιωμένο νηματοσταυρο. Το νέο οπτικό επιτρέπει στους Πεζοναύτες να αναγνωρίσουν θετικά τους εχθρούς σε μεγαλύτερες αποστάσεις και δημιουργεί μια μεγαλύτερη ενδιάμεση ζώνη (buffer) μεταξύ του πολεμιστή και των αντιπάλων του.

Το M40A6 υπηρέτησε άξια τους πολεμιστές για πολλά χρόνια. Ωστόσο, το Σώμα Πεζοναυτών έψαχνε τρόπους να ενισχύσει την ικανότητα ΕΣ μετά την διαπίστωση κενού στις δυνατότητες των τυφεκίων ΕΣ, δήλωσε ο Μπρίσκερ. Ειπε ότι κατά τις εκστρατείες οι Πεζοναύτες θα χρησιμοποιούν κυρίως το Mk13, ενω το M40A6 θα υπηρετεί ως εκπαιδευτικό τυφέκιο για τους ΕΣ. “Ψάχνουμε τρόπους να διατηρήσουμε την ζωή της κάννης του Mk13 Mod 7 για να διευκολύνουμε την εκπαίδευση σε όλες τις εγκαταστάσεις του εξωτερικού”, δήλωσε ο Μπέργκερ.

Από την αρχική του ανάπτυξη το 2018 με την 1η Εκστρατευτική Δύναμη Πεζοναυτών (I MEF), το Mk13 έχει καταστεί δημοφιλές ανάμεσα στους Πεζοναύτες. Η 5η Διμοιρία Ανιχνευτών Ελεύθερων Σκοπευτών Πεζοναυτών του 3ου Τάγματος χρησιμοποιούσε το όπλο για περισσότερο απο ένα έτος για την υποστήριξη της άσκησης 2025 Sea Dragon Exercise. Πολλοί χειριστές τόνισαν πως το όπλο βελτιώνει σημαντικά την σκοπευτική ικανότητα τους, δήλωσε ο Μπέργκερ. “Κατά την εκπαίδευση με τον νέο εξοπλισμό μας, η εντυπωσιακή ανατροφοδότηση από τους ανιχνευτές ΕΣ ήταν ότι αυτό το τυφέκιο είναι ένα θετικό βήμα μπροστά στον τομέα των όπλων ΕΑ”, δήλωσε ο Μπέργκερ. “Συνολικά, υπήρξε θετική ανταπόκριση από το σύνολο”.

Τόσο ο Μπέργκερ όσο και ο Μπρίσκερ εξέφρασαν την ενθάρρυνσή τους για το Mk13 μετά την επίτευξη της πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας (FOC). Πιστεύουν ότι το τυφέκιο θα δώσει στον πολεμιστή μια επιπλέον επιλογή, αυξημένη φονικότητα και ενισχύει την ικανότητα του να εκτελεί αποστολές στο πεδίο μάχης.

“Το γεγονός ότι καταφέραμε να αποκτήσουμε ενα όπλο αυτών των δυνατοτήτων για τις ομάδες των ελεύθερων σκοπευτών μας είναι πραγματικά θετικό”, δήλωσε ο Μπρίσκετ. “Προσδοκούμε να κάνουμε περισσότερα στο μέλλον”.

Απόδοση/Μετάφραση απο το marines.mil για την Προέλαση.

Σχετικά άρθρα

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της “Προέλασης” και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Source link