Πολωνικό πυρομαχικό τύπου «loitering» στη Λιβύη. Ποιος είναι ο προμηθευτής; Η Τουρκία ή τα ΗΑΕ;

0
17

Μοιραστείτε το άρθρο

Εικόνες από τη Λιβύη που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο εμφανίζουν τα απομεινάρια ενός πολωνικού πυρομαχικού τύπου «loitering» Warmate στη Λιβύη.

Το Warmate παράγεται από την πολωνική εταιρεία WB Group. Το πυρομαχικό μπορεί να πετά εντός μιας περιοχής 12km για έως 50 λεπτά, ώσπου να επιλεγεί ένας στόχος και να συμβεί η επίθεση. Το Warmate εκτοξεύεται από φορητό κάνιστρο ή κάνιστρο τοποθετημένο σε στρατιωτικό όχημα και χειρίζεται από ένα άτομο. Ανάλογα με την κεφαλή, το πυρομαχικό μπορεί να πλήξει προσωπικό ή οχήματα ή οχυρωμένες θέσεις.

Σύμφωνα με πολωνικές αναφορές, το πυρομαχικό υπάρχει σε πολωνική υπηρεσία και έχει εξαχθεί σε τέσσερις χώρες, εκ των οποίων οι δύο είναι η Ουκρανία και πιθανόν η Τουρκία. Ένας ακόμα χρήστης του θεωρούνται (ανεπίσημα) τα ΗΑΕ.

Μέχρι τώρα είναι άγνωστο ποιος προμήθευσε το εικονιζόμενο Warmate, μιας και τόσο η GNA όσο ο LNA ισχυρίζεται ότι το κατέρριψε. Αν το πυρομαχικό άνηκε στον LNA θα μπορούσε να έχει προέλθει από τα ΗΑΕ. Αν όμως ήταν της GNA, θα μπορούσε να είχε φτάσει στη Λιβύη από την Τουρκία…

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com