Πομπέο και Έσπερ απειλούν με κυρώσεις την Αίγυπτο (…που ακόμη δεν έχουν ενεργοποιήσει για την Τουρκία)

0
49

Μοιραστείτε το άρθρο

Η Αίγυπτος κινδυνεύει με αμερικανικές κυρώσεις, αν προχωρήσει στην παραλαβή των ρωσικών μαχητικών Su-35.

Το θέμα έγινε γνωστό την προηγούμενη Πέμπτη, όταν οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Άμυνας Μαρκ Έσπερ προειδοποίησαν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Wall Street Jornal», τον Αιγύπτιο υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί ότι η υπόθεση των Su-35 θα μπορούσε να ενεργοποιήσει κυρώσεις.

Η Αίγυπτος αγοράζει μια Μοίρα Su-35;

Νωρίτερα τον Μάρτιο η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» ανέφερε ότι η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα προμηθευτεί περισσότερα από 20 μαχητικά Su-35, σε μια συμφωνία ύψους $2 δις, με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2020 ή το 2021. Όπως σημειώνει ανώνυμος Αιγύπτιος αξιωματούχος στην «Daily News Egypt», η αμερικανική ενέργεια αποτελεί ανάμειξη στις υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας, είναι «χωρίς ουσία» και η Αίγυπτος θα πρέπει να συνεχίσει την αγορά των ρωσικών αεροσκαφών.

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει διαμαρτυρίες και στη Ρωσία, με μέλη της Δούμα και της Γερουσίας να κατηγορούν τις ΗΠΑ για παράβαση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου όπλων. Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει από το 2017 την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία στην άμυνα και τη συλλογή πληροφορίων, ως αντίποινο στην πιθανή ανάμειξη της Μόσχας στις τελευταίες αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Στην περίπτωση της τουρκικής προμήθειας του Α/Α συστήματος S-400, οι συγκεκριμένες κυρώσεις δεν έχουν ωστόσο ενεργοποιηθεί…

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Αίγυπτο για τα Su-35;

Η Αίγυπτος λαμβάνει σε ετήσια βάση αμυντική βοήθεια από τις ΗΠΑ και η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι τα Su-35 θα έχουν συνέπειες στη μελλοντική αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Αιγύπτου. Οι Αιγύπτιοι αντιτείνουν ότι αναγκάστηκαν να επιλέξουν το ρωσικό αεροσκάφος, επειδή οι ΗΠΑ δεν αποδέσμευσαν το F-35, κάτι που υποσχέθηκε ο Λευκός Οίκος στην Αίγυπτο το 2018.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com