Πού θα καταλήξουν τα έξι τουρκικά F-35A;

0
24

Μοιραστείτε το άρθρο

Η Lockheed Martin (LM) ετοιμάζεται να προσφέρει τα έξι τουρκικά μαχητικά F-35A στην Ολλανδία, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας και γενικός διευθυντής του προγράμματος F-35 Greg Ulmer ανέφερε στις 30 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το «Nederlads Dagblad», ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της LM έκανε την πρόταση στην αεροπορική βάση Leeuwarden, στην εκδήλωση άφιξης του πρώτου επιχειρησιακού F-35A στη Βασιλική Ολλανδική Αεροπορία.

Τα ολλανδικά F-35A… παρά την περιπέτεια

Με βάση τον Ulmer, τα έξι F-35A, που προορίζονταν για την Τουρκική Αεροπορία, θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Ολλανδία. Τέσσερα από τα F-35A βρίσκονται στην AFB Luke και τα άλλα δύο είναι στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής εταιρείας στο Fort Worth. Το πέμπτο τουρκικό F-35A έκανε την πρώτη του πτήση την 1η Οκτωβρίου 2019.

Η Ολλανδία προχωρά στην απόκτηση επιπλέον εννέα F-35, έναντι €1 δισ.

Όπως επισημαίνει το «Scramble», αν η ολλανδική κυβέρνηση συμφωνήσει, αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να σημαίνει δύο πράγματα: Είτε τα έξι μαχητικά θα οδηγήσουν στην κατασκευή τριών και όχι εννέα F-35A στην Ιταλία είτε η Ολλανδική Αεροπορία θα καταλήξει να έχει 52 και όχι 46 αεροσκάφη του τύπου. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν θετική κατάληξη θα έχει συνέπεια την ταχύτατη παραλαβή των έξι μαχητικών. Εκτός από την Ολλανδία, άλλοι πιθανοί αποδέκτες των τουρκικών F-35A θεωρούνται οι ΗΠΑ, το Βέλγιο ή η Πολωνία.

«Δεν έχει αλλάξει κάτι στο θέμα της (μη) επιστροφής της Τουρκίας στο F-35», λέει η Ellen Lord

Μετά την έναρξη παραλαβής του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400 τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35, με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνονται στην ανάθεση έργου για τις Lot 12 & 13 μαχητικά για την Τουρκία, αν και θα έπρεπε να υπάρχουν 5-10 αεροσκάφη.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com