“Πράσινο φως” για την αναβάθμιση των F-16 Block 32 της Νότιας Κορέας-Έλεγχος τιμών

0
27

Αεροσκάφος F-16C Block 32 της Νοτίου Κορέας (φωτογραφία: RoKAF)

Μοιραστείτε το άρθρο

Στην έγκριση προγράμματος αξίας 194 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16C/D της πολεμικής αεροπορίας της Νοτίου Κορέας προέβη το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ. Η απόφαση αναμένεται να εγκριθεί τώρα και από το Κογκρέσο, σε μια τυπική διαδικασία για οποιαδήποτε εξαγωγή υλικού αμυντικής τεχνολογίας των ΗΠΑ προς το εξωτερικό.

Τα παλιότερα F-16 Block 32 της Ν. Κορέας αναμένεται να εξοπλιστούν με νέο Σύστημα Αναγνώρισης Φίλου-ή-Εχθρού (Identification Friend-or-Foe ή IFF) τύπου Mode 5 νέας γενιάς και σύνδεση ζεύξης δεδομένων Link 16, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας των ΗΠΑ (DCSA).

Εκσυγχρονισμός F-16 της RoKAF

Τα F-16 αποτελούν τον κορμό της αεροπορίας της Νοτίου Κορέας με 118 αεροσκάφη σε υπηρεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η προμήθεια των 194 εκατομμυρίων αφορά στα F-16C/D Block 32 της πρώτης παραγγελίας του 1981. Η Κορέα απέκτησε τότε τα πρώτα 40 F-16C/D του τύπου Block 32 (πρόγραμμα Peace Bridge) για να συνεχίσει στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μια δεύτερη μεγάλη παραγγελία 120 μαχητικών της έκδοσης Block 52 (Peace Bridge II) και άλλα 20 της έκδοσης Block 52+ στα πρώτο μισό της επόμενης δεκαετίας (Peace Bridge III). Οι δύο τελευταίες παραγγελίες πραγματοποιήθηκαν με συμπαραγωγή των μαχητικών στην Κορέα με τα μαχητικά να λαμβάνουν την ονομασία KF-16C/D.

Με την αναβάθμιση, τα παλιότερα μαχητικά βελτιώνουν δραστικά τις ικανότητες αναγνώρισης εχθρικών αεροσκαφών, με το IFF Mode 5 να ενσωματώνει πολύ καλύτερες τεχνικές κωδικοποίησης και κρυπτογράφισης, ενώ η ζεύξη Link 16 θα επιτρέψει και στα παλιότερα αεροσκάφη να διασυνδέονται με τα σύγχρονα πολεμικά πλοία του ναυτικού και το δίκτυο αεράμυνας της χώρας μοιραζόμενα άμεσα πληροφορίες μεταξύ των φορέων και των αεροσκαφών.

Ολοκλήρωση πιστοποίησης του Sniper στα κορεατικά F-16

Η κίνηση της Νότιας Κορέας δεν μπορεί να μην προβληματίσει την ηγεσία της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας αφού τα F-16C/D Block 32 είναι άμεσα συγκρίσιμα με τα ελληνικά F-16C/D Block 30 της πρώτης παραγγελίας και σε συγκρίσιμη ποσότητα (40 μαχητικά απέκτησε κάθε αεροπορία με λογικές εν ειρήνη απώλειες σε ατυχήματα). Η ελληνική αεροπορία έκρινε την αναβάθμιση των δικών της παλιότερων μαχητικών ασύμφορη για να ενταχθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης στο επίπεδο “Viper”, επιλέγοντας την ενσωμάτωση συστημάτων που θα αφαιρεθούν από τα 85 νεώτερα μαχητικά.

ΘΕΜΑ: Το μέλλον των ελληνικών F-16C/D Block 30 (Μέρος 3, τι κάνουν οι άλλοι χρήστες Block 30;)

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com