Πρώτη αποστολή COD για το νέο CMV-22B του Ναυτικού   

0
8

Ένα αεροσκάφος tiltrotor CMV-22B της Μοίρας Εφοδιαστικής Υποστήριξης του Στόλου VRM-30 ‘Titans’ πραγματοποίησε στις 20 Νοεμβρίου την πρώτη κανονική αποστολή COD (Carrier Onboard Delivery) σε αεροπλανοφόρο εν πλω, σε διάστημα λιγότερο από χρόνο από τις αρχικές πτητικές δοκιμές της ναυτικής έκδοσης του Osprey.

Το νέο αεροσκάφος COD που θα αντικαταστήσει τα πιστά αλλά παλιά C-2Α Greyhound προσνηώθηκε στο πυρηνοκίνητο USS Carl Vinson (CVN 70) ενώ το αεροπλανοφόρο έπλεε στον Ειρηνικό εκτελώντας «ναυτικές επιχειρήσεις ρουτίνας». Η συγκεκριμένη Μοίρα (Fleet Logistics Multi-Mission Squadron Thirty) παρέλαβε το πρώτο της CMV-22B τον Ιούνιο στην βάση NAS North Island, στο Σαν Ντιέγκο, προκειμένου να ξεκινήσει την υποστήριξη του Vinson το 2021.

Η απόφαση για την αντικατάσταση των C-2A ελήφθη πριν πέντε χρόνια, με τα τελευταία αεροσκάφη του τύπου να αποσύρονται το 2024. Η από αέρος εφοδιαστική υποστήριξη μακράς ακτίνας των αεροπλανοφόρων του Στόλου θα βασιστεί στα 39 tiltrotors αξίας 4,2 δισ. δολαρίων που θα προμηθευτεί το Ναυτικό, τα οποία θα μεταφέρουν 6.000 λίβρες φορτίου –εφόδια, ταχυδρομείο, κρίσιμα υλικά, ανταλλακτικά άμεσης προτεραιότητας και προσωπικό– από βάσεις ξηράς σε αεροπλανοφόρα έως 1.150 ναυτ. μίλια μακριά.

Στα πλεονεκτήματα των Osprey έναντι των συμβατικών C-2A συγκαταλέγονται η ικανότητα ανεφοδιασμού τους εν πτήσει, η δυνατότητα να επιχειρούν σχεδόν από παντού και όχι μόνο από οργανωμένα αεροδρόμια, οι απο-προσνηώσεις χωρίς καταπέλτη και συρματόσχοινα ανάσχεσης καθώς και η ευελιξία που παρέχει η παράδοση φορτίου ή επιβατών νύχτα, κάτι το οποίο δεν κάνουν τα Greyhound.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com