Πότε μπορεί το US Navy να αρχίσει την απόσυρση 28 αντιτορπιλικών Arleigh Burke

0
46

140323-N-NE138-349
WATERS NEAR GUAM (March 22, 2014) The Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Curtis Wilbur (DDG 54) fires a Standard Missile 2 (SM-2) during a missile firing exercise. Curtis Wilburn is participating in Multi-Sail 2014, an annual exercise in the U.S. 7th Fleet area of responsibility supporting security and stability in the Indo-Asia-Pacific region. (U.S. Navy photo by Fire Controlman 2nd Class Kristopher G. Horton/Released)

Μοιραστείτε το άρθρο

Σε μια κίνηση με σημαντικές επιπτώσεις, το Αμερικανικό Ναυτικό μοιάζει να απομακρύνεται από τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόσυρση 28 πλοίων του τύπου με αφετηρία το 2026. Τώρα είναι σε υπηρεσία 67 Arleigh Burke και η εγκατάλειψη του εκσυγχρονισμού θα επηρεάσει τα πλοία έκδοσης Flight I/II. Το πρώτο από τα 21 Flight I παραδόθηκε το 1991 και το τελευταίο από τα 7 Flight II το 1999.

Σύμφωνα με το «Defense News», το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα αυξήσει τον χρόνο χρήσης των αντιτορπιλικών από τα 35 στα 45 έτη και θα επιτρέψει στο Αμερικανικό Ναυτικό να πλησιάσει τον στόχο των 355 πολεμικών πλοίων. Το πρόγραμμα είναι επίσης καίριο για την αντιβαλλιστική άμυνα, όπου υπάρχει κίνδυνος οι ΗΠΑ να βρεθούν με πολύ λιγότερα πλοία από αυτά που επιθυμούν.

Τι σημαίνει για το ΠΝ η δημιουργία Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης στο Ναύσταθμο Σούδας; Προετοιμασία για Arleigh Burke/ Ticonderoga;

Ωστόσο τα 28 Arleigh Burke φαίνεται πως θα είναι τα επόμενα θύματα του κύματος περικοπών, ώστε να βρεθούν κονδύλια για την χρηματοδότηση άλλων προγραμμάτων, με κορυφαίο την αντικατάσταση των υποβρυχίων κλάσης Ohio με τα νέα υποβρύχια κλάσης Columbia.

Έτσι το Αμερικανικό Ναυτικό, που επιθυμούσε μέχρι πρόσφατα να εκσυγχρονίσει τα πλοία, κρίνει πλέον ότι αυτό δεν είναι μακροπρόθεσμα μια συμφέρουσα επιλογή. Το ίδιο λέει επίσημα ότι δεν υπάρχει απόφαση να παροπλιστούν τα 28 αντιτορπιλικά, αλλά εκτιμάται πως θα αναγκαστεί να τα αποσύρει σταδιακά, από το 2026 έως το 2033. Νωρίτερα, θα έχει παροπλίσει 13 καταδρομικά κλάσης Ticonderoga.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι τα 28 αμερικανικά αντιτορπιλικά, έστω και με 35 χρόνια στην πλάτη, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον αρκετών χωρών. Ακόμα και στην έκδοση Flight I, τα Burke συνδυάζουν σύστημα AEGIS, ραντάρ SPY-1D και 90 Α/Α πυραύλους SM-2, επιτρέποντας την ταυτόχρονη αντιμετώπιση 12 εναέριων στόχων σε μέγιστη απόσταση 167km.

Τι τρέχει με τα Arleigh Burke και το ΠΝ; Τι συμβαίνει με τις φρεγάτες LCS και πως επηρεάζεται η πιθανή αγορά των [email protected] από τη χώρα μας;

Το Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκει για πολλά χρόνια την απόκτηση τεσσάρων τέτοιων πλοίων (συζητήσεις για την ενίσχυσή του γίνονται άλλωστε σε πολιτικό επίπεδο με τις ΗΠΑ) και η μεταβίβαση μεταχειρισμένων Arleigh Burke θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος των μεταχειρισμένων καταδρομικών Ticonderoga, σε περίπτωση που τα τελευταία καταλήξουν στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε, δε, την καλύτερη επόμενη ημέρα για τους πυραύλους SM-2, αφού το Αμερικανικό Ναυτικό έχει τόσα Arleigh Burke που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να αντικαταστήσουν μελλοντικά τα «ελληνικά» Arleigh Burke Flight I/II.

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com