Πύραυλοι Sidewinder καταστρέφουν χερσαίο στόχο – Ένα τέτοιο όπλο θα μπορούσε να έχει θέση στην ΠΑ; (Βίντεο)

0
16

(c) hafspokesman

Μοιραστείτε το άρθρο

Με την αντικατάσταση των πυραύλων αέρος-αέρος AIM-9L/M από τους ικανότερους ASRAAM, AIM-9X και IRIS-T, πού θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι παλιοί Sidewinder;

Μια απάντηση δίνει βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα στο Διαδίκτυο, δείχνοντας πυραύλους AIM-9 να πλήττουν με ακρίβεια θέση στο έδαφος. Η δοκιμή έγινε το 2018 στο σουηδικό πεδίο δοκιμών Vidsel και τα όπλα εξαπολύθηκαν από μαχητικό Gripen.

Σύμφωνα με το «The Drive», το βίντεο αποτυπώνει την εφαρμογή μιας λαμπρής ιδέας από τη γερμανική εταιρεία Diehl Defence, για μια «δεύτερη ζωή» στους πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9L/M. Το πρόγραμμα λέγεται LaGS (Laser-Guided Sidewinder), ανακοινώθηκε το 2012 και στοχεύει να εξοπλίσει τα γερμανικά αεροσκάφη Tornado.

Οι τροποποιήσεις επικεντρώνονται στην αντικατάσταση του αισθητήρα και προσφέρουν το πλεονέκτημα της μεγάλης ακρίβειας. Ο LaGS συγκρίνεται με τις κατευθυνόμενες ρουκέτες, αλλά μπορεί να εκτοξευτεί από πιο μακρινή απόσταση, έχει περισσότερο πολεμικό φορτίο και αφού πρόκειται για έναν AIM-9, ο οποίος φέρεται ήδη από αρκετούς τύπους αεροσκαφών, δεν απαιτεί εκ νέου πιστοποίηση.

Η δοκιμή στη Σουηδία είχε σκοπό να υποστηρίξει το πρόγραμμα της Γερμανίας να εφοδιάσει με τον «νέο» Sidewinder τα Tornado, αλλά ίσως και τα Eurofighter και F/A-18 που θα τα αντικαταστήσουν. Θα ήταν άραγε χρήσιμη μια παρόμοια επιλογή για την Πολεμική Αεροπορία;

Αν πρόκειται για ένα φτηνό πρόγραμμα το οποίο συνδυαστεί με την απόκτηση επιπλέον IRIS-T, που θα κάνουν περιττή τη διατήρηση AIM-9L/M ως βασικό όπλο εναέριας μάχης για μαχητικά της ΠΑ, γιατί όχι. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τροποποιημένοι AIM-9L/M θα μπορούσαν να εξοπλίσουν μαχητικά F-16 και F-4E, ακόμα και τα εξοπλισμένα εκπαιδευτικά T-6A NTA, προσφέροντας μια επιπλέον επιλογή εξουδετέρωσης στόχων ευκαιρίας. Άλλωστε και η Γερμανία επενδύει στον LaGS, αφού πρώτα κάλυψε τις ανάγκες της σε IRIS-T.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com