Πώς η υποδοχή του πρώτου ολλανδικού F-35A κατέληξε σαν… πάρτυ αφρού στην Ίμπιζα

0
25

Μοιραστείτε το άρθρο

Η τελετή άφιξης του πρώτου επιχειρησιακού F-35A της Βασιλικής Ολλανδικής Αεροπορίας στην βάση Leeuwarden στις 31 Οκτωβρίου δεν πήγε όπως ακριβώς περίμεναν οι επίσημοι. Για την ακρίβεια πήρε μια αναπάντεχη τροπή όταν δύο πυροσβεστικά οχήματα που θα υποδέχονταν το αεροσκάφος με την καθιερωμένη «αψίδα» νερού, αντί γι’ αυτό έλουσαν το πανάκριβο μαχητικό stealth με (διαβρωτικό) πυροσβεστικό αφρό. Σαν τρελλό πάρτυ στην Ίμπιζα.

Όσοι από τους παρευρισκομένους δεν κατάλαβαν, συνέχιζαν να χειροκροτούν. Όμως εκείνοι που κατάλαβαν «δαγκώθηκαν». Λέγεται ότι το λάθος συνέβη επειδή πριν την άφιξη του F-35, τα πυροσβεστικά ήταν σε επιφυλακή για ένα F-16 του οποίου ο πιλότος είχε αναφέρει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ενδεχομένως να εκτελούσε αναγκαστική προσγείωση. Μετά το προσωπικό ξέχασε να γυρίσει τα «κανόνια» των οχημάτων από τον αφρό στο νερό…

Το αεροσκάφος ‘F-009’ πετούσε ο Αντισμήναρχος Ian Knight, Διοικητής της 323 Μοίρας Δοκιμών και Αξιολόγησης που έχει αναλάβει τις δοκιμές για την ολλανδική Αεροπορία, και προφανώς ούτε αυτός χάρηκε με την επεισοδιακή υποδοχή. Υπενθυμίζεται ότι το F-35A ερχόταν από τις εγκαταστάσεις FACO (Final Assembly And Check Out) στο Cameri της Ιταλίας όπου κατασκευάστηκε κατόπιν αδείας της Lockheed Martin και πραγματοποίησε τις πρώτες του πτήσεις.

Τα υπόλοιπα οκτώ ολλανδικά F-35A εκτελούν δοκιμαστικές πτήσεις στην αεροπορική βάση Edwards. Συνολικά 46 αεροσκάφη του τύπου προορίζονται να αντικαταστήσουν τα 60 μονοθέσια F-16ΑΜ και 8 διθέσια F-16BM που διαθέτει σήμερα η Klu (Koninklijke Luchtmacht) κατανεμημένα σε τρείς Μοίρες –322 Sqn στο Leeuwarden, 312 και 313 Sqn στην βάση Volkel.

H επική γκάφα (ρεπορτάζ από την άφιξη του ‘F-009’ στο παραπάνω βίντεο) κάνει τώρα τον γύρο του Ίντερνετ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αφρός εισήλθε στις εισαγωγές αέρος φθάνοντας έως τα πτερύγια του κινητήρα. Αν και άλλα αεροπλάνα χρειάστηκαν απλώς ένα καλό πλύσιμο, μένει να διευκρινιστεί τί αποτελέσματα είχε το επιβραδυντικό υγρό στην ευαίσθητη ειδική βαφή του αεροσκάφους καθώς διάφοροι ιστότοποι που μεταδίδουν την είδηση υπενθυμίζουν τις διαβρωτικές ιδιότητές του. Τα λάθη είναι ανθρώπινα, ωστόσο μερικά κοστίζουν ακριβά.

Αλέξανδρος Θεολόγου  

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com