Πώς θα είναι τα κινεζικά υποβρύχια του Μέλλοντος;

0
33

Μοιραστείτε το άρθρο

Δύο κινεζικές εργασίες που δημοσιεύτηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις τάσεις σχεδίασης των κινεζικών υποβρυχίων και τις νέες τεχνολογίες που θα ενσωματωθούν σε αυτά.

Η πρώτη εργασία αναφέρεται στη “Βελτιστοποίηση των υποβρυχίων καθέτων εκτοξευτών πυραύλων” ενώ η δεύτερη στην “ανάλυση του εκπεμπομένου θορύβου από προωθητές άνευ άξονα”. Αν οι δύο αυτές εργασίες αντανακλούν τεχνολογίες που θα ενσωματωθούν στην τρίτη γενιά κινεζικών πυρηνικών υποβρυχίων, θα αντιπροσωπεύουν σίγουρα ένα άλμα μεγαλύτερο του αναμενομένου και σίγουρα μεγαλύτερου από την πρόοδο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης γενιάς, δηλαδή μεταξύ των πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων Type 093 (Shang) και της κλάσης πυρηνικών υποβρυχίων βαλλιστικών βλημάτων Type 094 (Jin).

Η Κίνα έχει περισσότερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων από όσα πιστεύονταν

Το δόγμα μάχης του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού προκρίνει τον πόλεμο κατά πλοίων επιφανείας έναντι του ανθυποβρυχιακού πολέμου γεγονός που έκανε τους αναλυτές να περιμένουν την ενωμάτωση κάθετα εκτοξευόμενων πυραύλων cruise εναντίον πλοίων (ASCM) και για πλήγματα σε χερσαίους στόχους (LACM) από τα νέα υποβρύχια κλάσης Type 095.

Μία από τις εργασίες παρουσιάστηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό Ship Science and Technology Journal τον Απρίλιο του 2017 αλλά παρόμοιες μελέτες μπορούν να ανιχνευθούν μέχρι το 2005, γεγονός που φανερώνει μια συνέπεια στην έρευνα συγκεκριμένων τομέων.

Η αμερικανική κλάση υποβρυχίων βαλλιστικών βλημάτων Virginia διαθέτει 12 κάθετους εκτοξευτές πυραύλων ενώ στην τελευταία έκδοση Block III θα έχουν το νέο Virginia Payload Tube (VPT) της BAE Systems που προσθέτει τον ίδιο αριθμό πυραύλων σε εναλλάξιμες θέσεις. Σίγουρα, η κινεζική πλευρά έχει μελετήσει αυτήν την τεχνολογία για το μέλλον και των δικών της υποβρυχίων. Ίσως να δούμε κάτι ανάλογο στην κλάση Type 095.

Υποβρύχια της Ασίας το 2030: οι αριθμοί πέφτουν, η ποιότητα αυξάνεται

O υδροπροωθητής που αναφέρθηκε στη δεύτερη εργασία, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Ship Mechanics τον Νοέμβριο του 2018 και αναφέρεται σε έναν εναλλακτικό τρόπο πρόωσης από τη συμβατική προπέλα που αποτελείται από έναν ρότορα με πολλαπλά πτερύγια και στάτορα μέσα σε έναν κύλινδρο. Όλη η σύληψη αρχιτεκτονικά είναι όμοια με αυτήν ενός στροβιλοκινητήρα μονής φάσης.

Το κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό διαθέτει αυτή τη στιγμή 7 πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, 12 πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια και άγνωστο αριθμό (περί τα 59) συμβατικής πρόσωσης επιθετικών υποβρυχίων. Στην επόμενη δεκαετία 11 πυρηνοκίνητα υποβρύχια αναμένεται να εισέλθουν σε υπηρεσία (5 Type 095 επιθετικά και 6 Type 096 βαλλιστικών βλημάτων). Αν και τα κινεζικά υποβρύχια ακολουθούν γενικά τηγ γραμμή των παλιότερων σοβιετικών υποβρυχίων, όλο και περισσότερα στοιχεία απαντώνται από σύγχρονα δυτικής προέλευσης υποβρύχια, τόσο στη γενική αρχιτεκτονική όσο και στα υποσυστήματα.

To 2020 θα αλλάξει την παγκόσμια ισορροπία στα υποβρύχια

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com