Ρομποτικά σκάφη στο σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού για 335 πολεμικά πλοία

0
16

Μοιραστείτε το άρθρο

του David Axe

Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει επιτέλους ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να αυξήσει τον αριθμό των πλοίων πρώτης γραμμής του από τα 290 πλοία που παρατάσσει το 2019 στα 355. Ο ναυτικός κλάδος θα ξεκινήσει να κατασκευάζει μεγάλο αριθμό φθηνών ρομποτικών σκαφών, ενώ θα τα προσμετρά μεταξύ των κυρίων πολεμικών πλοίων του.

Ο αναπληρωτής υπουργός για το Ναυτικό, Thomas Modly, κωδικοποίησε στις αρχές Δεκεμβρίου 2019 την πολιτική αυτή στο σημείωμα “SECNAV Vector 1”, το οποίο προέβλεπε “ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να αποδώσει 355 (ή και περισσότερα) πλοία, μη-επανδρωμένα υποθαλάσσια σκάφη και μη-επανδρωμένα πλοία επιφανείας για μια μεγάλη ναυτική ισχύ παγκοσμίου εμβέλειας εντός 10 ετών”.

Ο ιστότοπος USNI News ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στο υπόμνημα του Modly.

Η πολιτική του Modly αγγίζει δύο σημαντικά ζητήματα: την εκδηλούμενη πραγματικότητα πως το προηγούμενο σχέδιο του Ναυτικού για μεγέθυνση του στόλου θα κόστιζε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια πέρα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού και θα ήταν έτσι οικονομικά ανεφάρμοστο και την όλο και περισσότερο θετική προδιάθεση της υπηρεσίας προς τα μη-επανδρωμένα πλοία επιφανείας και υποβρύχια.

Πρόκειται για μια τολμηρή κίνηση του Modly, ο οποίος αντικατέστησε τον Richard Spencer μόλις στα τέλη Νοεμβρίου του 2019, αφού ο Spencer αντιτάχθηκε στην απόφαση του προέδρου Donald Trump να δώσει χάρη σε αρκετούς Αμερικανούς που καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου.
Από τα τέλη του 2016 το Αμερικανικό Ναυτικό ήθελε να επεκταθεί ως τα 350 με 355 πλοία πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένων 12 αεροπλανοφόρων, 156 πολεμικών πλοίων επιφανείας και 66 υποβρύχιων επίθεσης.

“Για να συνεχίσει να προστατεύει την Αμερική και να υπερασπίζεται τα στρατηγικά μας συμφέροντα σε όλον τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να αντιμετωπίζει την τρομοκρατία και να ανταγωνίζεται αποτελεσματικά με μια ανερχόμενη Κίνα και μια διογκούμενη Ρωσία, το ναυτικό μας πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται”, δήλωσε ο Ray Mabus, επί μακρόν γραμματέας του προέδρου Barack Obama τον Δεκέμβριο του 2016.

Έγινε φανερό, ωστόσο, καθώς ο αμυντικός προϋπολογισμός διογκώθηκε μετά το 2016 πως ο στόχος για έναν στόλο 355 πλοίων δεν ήταν οικονομικά δυνατός. “Θα φτάσουμε στον στόχο των 355 πλοίων;” είπε ο υπαρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων ναύαρχος Robert Burke τον Οκτώβριο του 2019. “Πιστεύω πως με τη σημερινή οικονομική κατάσταση, με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το ναυτικό αυτή τη στιγμή, μπορούμε να διατηρήσουμε γύρω στα 305 με 310 πλοία συνολικά, πλήρως επανδρωμένα, ικανοποιητικά συντηρημένα και εξοπλισμένα και σε καλή επιχειρησιακη ετοιμότητα”.

Υπολογίζοντας όμως και τα ρομποτικά οχήματα στην συνολική απαίτηση των 355 πλοίων αλλάζει πλήρως η αριθμητική παραβολή. Αξίζει να σημειωθεί πως το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει πρώτα την προσμέτρηση των μη-επανδρωμένων πλοίων ως κανονικών πλοίων “ναυτικής δύναμης” στο ναυτικό με την κατάλληλη νομοθεσία.

Το ναυτικό αναμένεται μέχρι το 2030 να παρατάξει 331 πλοία πρώτης γραμμής σύμφωνα με το ναυπηγικό σχεδιασμό του 2020. Ο ναυτικός κλάδος θα χρειαστεί μόλις 24 επιπλέον πλοία για να φτάσει τον στόχο των 355.

Αυτό δεν θα είναι πρόβλημα. Το ναυτικό σχεδιάζει ως το 2024 να αποκτήσει 10 μεγάλα μη-επανδρωμένα σκάφη και 9 επιπλέον μεγάλα μη-επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη, αξίας συνολικά 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα χρειαστούν μόλις 9 ακόμα ρομποτικά πλοία και υποβρύχια, αξίας πιθανότατα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά, για να επαυξήσουν τον στόλο στα 355 πλοία.

Η Boeing αναπτύσσει τα ρομποτικά υποβρύχια χρησιμοποιώντας το σχέδιό της των 51 ποδών μήκους καταδυόμενου “Orca” ως σχεδιαστικό πρότυπο.
Ο ναυτιλιακός κλάδος δεν έχει ακόμα επιλέξει ναυπηγείο για να κατασκευάσει τα μη-επανδρωμένα σκάφη επιφανείας. Τα USV θα μπορούσαν να είναι παρόμοια με το ρομποτικό όχημα Sea Hunter που το ναυτικό δοκιμάζει από το 2016. Το Sea Hunter είναι ένα σκάφος μήκους 132 ποδών.

Ένα USV παρομοίου μεγέθους με το Sea Hunter θα μπορούσε να φέρει σημαντικό αριθμό πυραύλων με το κόστος του να συγκρατείται σε επίπεδο μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια στιγμή, ένα επανδρωμένο πλοίο θα κόστιζε κατά μέσο όρο 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επέκταση ενέχει φυσικά ένα ρίσκο. Τα μεγάλου μεγέθους μη-επανδρωμένα πλοία επιφανείας (LUSV) και μεγάλα υποβρύχια μη-επανδρωμένα οχήματα (XLUUV) αυτή τη στιγμή υφίστανται μόνο ως σχέδια στο χαρτί. Ακόμα και στην αρχική τους διαμόρφωση, όπως σχεδιάζεται να είναι, είναι μικρή και ελαφρά οπλισμένη σε σύγκριση με οποιοδήποτε επανδρωμένο πολεμικό πλοίο.

Επιπλέον, το ναυτικό έχει μόλις ξεκινήσει να εξετάζει μια δομή διοίκησης και ελέγχου για μεγάλα ρομποτικά οχήματα θαλάσσης ως μέρος του στόλου συνδυασμένων όπλων του με επανδρωμένα και μη-επανδρωμένα πλοία. Η υπηρεσία ξεκίνησε μόλις τώρα να πειραματίζεται με ένα ζεύγος πρωτοτύπων USV και πραγματοποίησε μία μόνο δοκιμαστική μονάδα, την 1η Μοίρα Ανάπτυξης Επιφανείας, οι υποχρεώσεις της οποίας θα συμπεριλάβουν την ανάπτυξη τακτικών ειδικά για μη-επανδρωμένα σκάφη. Η Μοίρα θα λάβει δύο μεγάλα και δύο μεσαίου μεγέθους USV ως το 2022.
Στο ίδιο μοτίβο, το ναυτικό συγκροτεί μια δεύτερη Μοίρα με UUV με σκοπό να επιταχύνει την ολοκλήρωση μεγαλύτερων και πιο πολύπλοκων υποβρυχίων ρομποτικών σκαφών.

Έστω όμως κι αν υπολογίσουμε τις δυσκολίες ολοκλήρωσης, η νέα πολιτική του Modly θέτει τουλάχιστον τις βάσεις ενός ρεαλιστικού σχεδίου προς έναν μεγαλύτερο στόλο.

Ο David Axe εργάζεται ως συντάκτης Αμυντικών Ειδήσεων στο National Interest. Έχει συγγράψει τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας War Fix, War Is Boring και Machete Squad.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com