Ρωσία: Περικοπές στρατιωτικών δαπανών λόγω κορωνοϊού;

0
20

Μοιραστείτε το άρθρο

Η Μόσχα εξετάζει να περικόψει τις στρατιωτικές της δαπάνες εν μέσω της κρίσης που πλήττει την οικονομία της λόγω της πανδημίας Covid-19 και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Σύμφωνα με δημοσιοποιηθέν έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, προτείνονται περικοπές της τάξης του 5% για το διάστημα 2021-2023. Η πρόταση προβλέπει επίσης μείωση 10% στον προϋπολογισμό για άλλες δαπάνες –εξαιρουμένων των κονδυλίων για το δικαστικό σύστημα, την εξυπηρέτηση του ρωσικού χρέους και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την παρέμβαση της στον συριακό εμφύλιο πόλεμο η Ρωσία είχε βγει από την λίστα των πέντε χωρών που ξοδεύουν τα περισσότερα στον στρατιωτικό τομέα, με τις δαπάνες της να έχουν υποχωρήσει κατά 3,5%. Πέρυσι επέστρεψε στην τέταρτη θέση της λίστας αυξάνοντας σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) κατά 4,5% τις σχετικές πιστώσεις στα 65,1 δισ. δολάρια.

Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει δηλώσει ότι θέλει να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων και να αυξήσει τις επενδύσεις στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Όμως ο μόνος τρόπος χρηματοδότησης των ανωτέρω στόχων είναι να συγκρατηθούν οι αμυντικές δαπάνες, υποστηρίζουν ορισμένοι αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι στρατιωτικές δαπάνες παρουσίασαν αύξηση επί προεδρίας Πούτιν. Το 2018 πάντως το Κρεμλίνο δήλωνε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός θα μειωθεί σε λιγότερο του 3% του ρωσικού ΑΕΠ μέσα σε μια πενταετία. Σημειωτέον ότι στην Ρωσία τα ακριβή στοιχεία για τις δαπάνες αυτές παραμένουν κρατικό μυστικό.

Πριν δύο χρόνια το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωνε ότι πρόκειται να διατεθούν 20 τρισεκατομμύρια ρούβλια για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της περιόδου 2018-2027 ωστόσο η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6% φέτος.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com