Σύντομα η συμφωνία για τους επιπλέον S-400 της Τουρκίας, λέει ο Shugayev

0
28

First parts of a Russian S-400 missile defense system are unloaded from a Russian plane at Murted Airport, known as Akinci Air Base, near Ankara, Turkey, July 12, 2019.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το θέμα απόκτησης του δεύτερου συντάγματος S-400 από την Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων, ο Dmitry Shugayev υποστήριξε την Τρίτη.

Μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό «Ekoturk TV», ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας είπε πως το συμβόλαιο συζητείται μεταξύ των δύο χωρών και η Μόσχα αναμένει την τελική απόφαση της Άγκυρας. Ο Shugayev πρόσθεσε όμως ότι είναι δύσκολο να προβλεφτεί πότε θα υπογραφεί η πιθανή συμφωνία, αφού εξαρτάται και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η πανδημία κορωνοϊού.

Η παραλαβή του πρώτου συντάγματος S-400 στην Τουρκία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 και ολοκληρώθηκε μέσα στο ίδιο έτος. Η παράδοση των ρωσικών πυραύλων προκάλεσε την απογοήτευση των ΗΠΑ, που αποφάσισαν την αναστολή μεταβίβασης των τουρκικών μαχητικών F-35A και την εκδίωξη των τουρκικών εταιρειών από το πρόγραμμα παραγωγής του τύπου. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η λειτουργία του ρωσικού Α/Α συστήματος κοντά στο F-35 μπορεί να υπονομεύσει τις ιδιότητες «stealth» του αμερικανικού αεροσκάφους.

«Η Ρωσία θα παραδώσει το δεύτερο σύνταγμα S-400 στην Τουρκία»

Επιπλέον ο Shugayev μίλησε για το τουρκικό πρόγραμμα TF-X, το οποίο στοχεύει να αποδώσει ένα μαχητικό 5ης γενιάς τα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ρωσία έχει δεδομένη εμπειρία στην ανάπτυξη αεροσκαφών και θα μπορούσε να βοηθήσει σε τομείς, σαν και αυτόν των κινητήρων. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν η Τουρκία επιθυμεί τη συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα και είναι πιθανό πως πρόκειται για ένα θέμα που προτείνεται από τη ρωσική πλευρά.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com