Σύστημα ενεργής αυτοπροστασίας (και) για τα εξαγωγικά κινέζικα άρματα μάχης

0
29

Μοιραστείτε το άρθρο

Το VT-5, η εξαγωγική έκδοση του νέου άρματος μάχης ZTQ-15 του κινεζικού Στρατού θα προσφέρεται στην διεθνή αγορά με σύστημα ενεργής αυτοπροστασίας για την άμυνα ενάντια σε επερχόμενους αντιαρματικούς πύραυλους, κατευθυνόμενους και μη, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Global Times, επικαλούμενη εκπομπή στην κινέζικη κρατική τηλεόραση CCTV.

Επιπλέον αναφέρεται ότι το άρμα θα διαθέτει και εργοστασιακό αισθητήρα προειδοποίησης κατάδειξης λέιζερ, προκειμένου το πλήρωμα να μπορεί να προχωρήσει στα κατάλληλα αντίμετρα για την αντιμετώπιση της απειλής. Παρά το ότι φέρει πυροβόλο «μόνο» 105 χλστ. (που όμως μπορεί να βάλλει και αντιαρματικούς πυραύλους), ωστόσο φέρει επιπλέον στάνταρ πολυβομβιδοβόλο 35 χλστ. και πολυβόλο 12,7 χλστ.

Το VT-5 κατασκευάζεται από την China North Industries Corporation (γνωστή ως Norinco). Δεν πρόκειται βέβαια για «καθαρόαιμη» κινέζικη σχεδίαση αφού στην Κίνα μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει παρθενογέννεση στα αμυντικά κι όχι μόνο συστήματα. Αντίθετα πρόκειται για μία αναβαθμισμένη έκδοση του προγενέστερου εξαγωγικού VT-4, το οποίο με την σειρά του προέρχεται από το άρμα T-72 της Σοβιετικής εποχής.

Το VT-5 θεωρείται ελαφρύ άρμα μάχης κι ως εκ τούτου φέρει μικρή συγκριτικά θωράκιση σε σχέση με άλλα πιο βαριά άρματα μάχης όπως το αμερικανικό Μ1 Abrams που στις τελευταίες του εκδόσεις ξεπερνάει τους 70 τόνους βάρος μάχης. Λόγω λοιπόν της ασθενέστερης παθητικής προστασίας που προσφέρει, η προσφορά του άρματος σε συνδυασμός με τη χρήση ενός ενεργού συστήματος αυτοπροστασίας κρίθηκε επιβεβλημένη. Επιπλέον, το άρμα προσφέρεται και με δυνατότητα εξοπλισμού με πρόσθετη εκρηκτική θωράκιση (ERA) ως επιλογή.

Η Κίνα προτίθεται να αγοράσει για τον στρατό της 300 άρματα ZTQ-15, τα οποία έχουν προβλέψεις στην σχεδίαση και κατασκευή τους ώστε να μπορούν να επιχειρούν σε μεγάλα υψόμετρα και σε δύσκολα εδάφη, όπως αυτά που βρίσκονται στο οροπέδιο του Θιβέτ. Ο λόγος ύπαρξης ενός ελαφρού άρματος μάχης εξάλλου είναι ακριβώς να μπορεί να πάει εκεί όπου τα συμβατικά άρματα μάχης δεν μπορούν κι όχι μόνο αυτό αλλά να φτάσουν εκεί και πιο γρήγορα.

Το VT-5 έχει μόνο το μισό βάρους του προγενέστερου VT-4, όντας έτσι μία εξαιρετικά γρήγορη πλατφόρμα, σύμφωνα πάντα με την Global Times. Σημειώνεται πάντως ότι το ZTQ-15 είναι αρκετά καινούργιο μοντέλο, καθώς παρουσιάστηκε πρώτη φορά πριν μόλις τρία χρόνια, το 2016 στο Zhuhai Air Show, μία διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού που χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για να παρουσιάσει τα νέα του αμυντικά συστήματα.

Μέχρι στιγμής πάντως ούτε τα 300 άρματα για τον κινεζικό Στρατό έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε κι έχει εξασφαλιστεί κάποια διεθνής εξαγωγή.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com