Σύστημα εξουδετέρωσης ναρκών της Saab για τα νέα Γαλλο-Βρετανικά ναρκοθηρευτικά

0
8

Η σουηδική Saab έλαβε την πρώτη παραγγελία για το Σύστημα Εξουδετέρωσης Ναρκών Πολλαπλής Χρήσης (Multi-Shot Mine Neutralisation System – MuMNS). Η Saab επελέγη για την δικτύωση των συστημάτων από τον πρωταρχικό εργολάβο του προγράμματος, που είναι η εταιρεία Thales. Η αξία της παραγγελίας ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες περίπου (ισοδύναμο 29,78 εκ. Ευρώ) και η παράδοση του πρώτου συστήματος θα λάβει χώρα το 2022. Η παραγγελία της Thales είναι μέρος του κοινού Γαλλο-Βρετανικού ναυπηγικού αναπτυξιακού προγράμματος Αντιμέτρων κατά Ναυτικών Ναρκών (Maritime Mine Counter Measures – MMCM), στο οποίο η Saab θα συνεισφέρει με την παράδοση συστημάτων αναγνώρισης και εξουδετέρωσης ναρκών τελευταίας τεχνολογίας που θα φέρονται από μη-επανδρωμένα σκάφη επιφανείας. Τα πλοία θα εξοπλίσουν τα πολεμικά ναυτικά Γαλλίας (Marine Nationale) και Βρετανίας (Royal Navy).

Υπογράφθηκε το συμβόλαιο των νέων ναρκοθηρευτικών του Βελγίου και της Ολλανδίας

Το Σύστημα Εξουδετέρωσης Ναρκών Πολλαπλής Χρήσης (MuMNS) είναι ένα σύστημα αναγνώρισης και εξουδετέρωσης ναυτικών ναρκών νέας γενιάς, αρθρωτής αρχιτεκτονικής που βασίζεται στη δοκιμασμένη τεχνολογία μη-επανδρωμένων σκαφών για την εξουδετέρωση ναρκών της Saab. Προσφέρει εξελιγμένη επιχειρησιακή ικανότητα στην αποστολή του με μεγαλύτερη ακόμα ευελιξία, που σηματοδοτεί σημαντικά καλύτερο χρόνο επιχειρήσεων και μειώνει το κόστος των επιχειρήσεων ναρκαλιείας και τον κίνδυνο για το προσωπικό. Σαν σύστημα μπορεί να εκτελέσει ποικιλία από ρόλους, περιλαμβανομένης της εκκαθάρισης εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών -νέας τεχνολογίας ή παλιών ναρκών- αναγνώριση και ταυτοποίηση εκρηκτικών και υποθαλάσσιες καταστροφές.

Το όχημα είναι αποτελεσματικό ενάντια σε μια ευρεία γκάμα συμβατικών, υποβρυχίων, εκρηκτικών μηχανισμών, περιλαμβανομένων ναρκών βυθού ή ναρκών μετ΄ αγκυρίου και μπορεί επίσης να τροποιηθεί για την αντιμετώπιση και λιγότερο συμβατικών στόχων. Το σύστημα MuMNS αποτελείται από ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα (ROV) που εξοπλίζεται με έως και τρείς εκρηκτικές γομώσεις εξουδετέρωσης ναρκών (Mine Neutralisation System – MNS), μονάδα επιφανείας (επιλεκτικά επανδρωμένη), σύστημα εξαπόλυσης και ανάκτησης (LARS), βαρούλκο με σύστημα πρόσδεσης και κέντρο ελέγχου. Το όχημα χρησιμοποιεί ποσότητα εκρηκτικών κοίλης γόμωσης για την καλύτερη και αποτελεσματική καταστροφή του στόχου. Η γόμωση τοποθετείται στο στόχο από το όχημα και πυροδοτείται με τηλεχειρισμό μόλις αυτό έχει απομακρυνθεί μκε ασφάλεια. Το σύστημα μπορεί να εκτελέσει αυτή τη διαδικασία περισσότερες από μία φορές, χωρίς να χρειαστεί να ανελκυστεί και να αναγομωθεί μετά από κάθε χρήση συμβάλοντας έτσι στη συντόμευση των επιχειρήσεων και στην αποφυγή έκθεσης του προσωπικού.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com