Τακτική χρήση φακού Γκράχαμ | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
150

Τους τελευταίους μήνες έχουμε δημοσιεύσει αρκετά διαφορετικά άρθρα για διάφορες τεχνικές χρήσης φακού σε τακτικά περιβάλλοντα. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε ακόμα μία πολύ διαδεδομένη τακτική που είναι γνωστή ως «λαβή Γκράχαμ» λόγω του δημιουργού της. Ενδεικτικά, παραθέτουμε τα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν στην ακόλουθη λίστα.

Πηγή: Guns.com

Ο κύριος Μάθιου Γκράχαμ εργάζονταν ως υπό κάλυψη «Federal Air Marshal» (Ομοσπονδιακός Αστυνομικός Αέρα), δηλαδή προσποιούμενος τον ταξιδιώτη προστάτευε πολιτικά αεροσκάφη αλλά και αεροδρόμια στις ΗΠΑ. Παρότι έμπειρος σε πάρα πολλές σύγχρονες τακτικές μάχης, πάντα τον προβλημάτιζε ότι οι περισσότερες τακτικές χρήσης εξωτερικού φακού δεν επιτρέπουν μία καλή λαβή με το πιστόλι. Βλέπετε μία πρόσφατη φωτογραφία του κυρίου Μ. Γκράχαμ που σήμερα εργάζεται στην ιδιωτική του εταιρία ως εκπαιδευτής ένοπλης άμυνας παρακάτω.

Πηγή: AmericanShootingJournal.com

Κάπως έτσι σκέφτηκε μία ιδέα, αλλά απαιτούσε μία τροποποίηση στους φακούς τακτικής χρήσης. Έτσι επικοινώνησε με την αμερικανική εταιρία SureFire και κατασκεύασαν μαζί τα λεγόμενα «Combat Rings» (Δαχτυλίδια Μάχης). Βλέπετε ένα αυτοσχέδιο τέτοιο δαχτυλίδι που έχει προσαρμοστεί σε ένα φακό εδώ.

Πηγή: HandgunsMag.com

Η λογική πίσω από αυτή τη τακτική είναι ότι ο φακός περνιέται ανάμεσα από το πρώτο και το δεύτερο δάχτυλο και συγκρατείται από το δαχτυλίδι μάχης. Στη συνέχεια ο χειριστής κάνει κανονικά τη λαβή που θα έκανε στο πιστόλι του όπως βλέπετε καλύτερα και στο παρακάτω επεξηγηματικό σχέδιο. Με αυτό το τρόπο όταν σφίξει το βοηθητικό του χέρι ο διακόπτης προσωρινής ενεργοποίησης του φακού θα πιεστεί και θα ανάψει ο φακός. Και αντίστοιχα, όταν θα χαλαρώσει τη λαβή ο φακός θα σβήσει.

Πηγή: Pistol-Forum.com (επεξεργασμένη)

Όπως είναι ξεκάθαρο, το πλεονέκτημα αυτής της λαβής είναι ότι ο χειριστής μπορεί να διατηρεί μία πολύ καλή λαβή στο όπλο του ακόμα και με τη χρήση εξωτερικού φακού. Επίσης, απαιτείται ελάχιστη μετατόπιση της λαβής συγκριτικά με τη λαβή δίχως φακό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τακτική Γκράχαμ μπορεί να γίνει και δίχως το δαχτυλίδι μάχης, αλλά έτσι μειώνεται η σταθερότητα του φακού. Βλέπετε πως φαίνεται στη πράξη η τακτική αυτή εδώ.

Πηγή: HandgunsMag.com

Από την άλλη πλευρά, η τακτική Γκράχαμ λειτουργεί μόνο με συγκεκριμένους φακούς και απαιτεί εξοικείωση και εκπαίδευση καθώς η τοποθέτηση των δαχτύλων είναι μία πολύ λεπτεπίλεπτη κίνηση που δεν είναι εύκολο να γίνει αξιόπιστα κάτω από πίεση. Αντίστοιχα, η ελεγχόμενη πίεση με το βοηθητικό χέρι σε κρίσιμα περιστατικά και πάλι ίσως να είναι δύσκολη και να οδηγήσει σε ακούσια ενεργοποίηση του φακού. Οπότε απαιτεί πάρα πολύ εκπαίδευση και εξοικείωση για αυτές τις περιπτώσεις.

Πηγή: Guns.com

Όπως αναφέρουμε σε όλα τα άρθρα μας σχετικά με εκπαιδεύσεις, σε κάθε τακτική υπάρχουν θετικά και αρνητικά και κατά περίπτωση ίσως μία τακτική να είναι ιδανική ή καταστροφική. Είναι καλό να γνωρίζουμε όσο περισσότερες γίνεται και εφόσον τις δοκιμάσουμε και δούμε τι λειτουργεί για τις ανάγκες μας, και να επιλέξουμε αυτές που μας προσφέρουν τα περισσότερα τακτικά πλεονεκτήματα.

Πηγή: Tactical-Life.com

Source link