Τακτική χρήση φακού Τσάπμαν | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
93

Η τακτική αυτή σε κάποιον με μικρή εμπειρία στη νυχτερινή μάχη μοιάζει ίδια με τη τακτική πεζοναυτών αλλά υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφορά. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε αυτή τη τακτική αλλά εάν δε γνωρίζετε τις πιο διαδεδομένες τακτικές χρήσης φακού, σας προτείνουμε να μελετήσετε τα ακόλουθα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν.

Πηγή: NWEnforcement.com

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Ρέι Τσάπμαν ως το πατέρα της πρακτικής σκοποβολής καθώς ήταν ένας από τους ανθρώπους ίδρυσαν το IPSC (International Practical Shooting Confederation, Διεθνής Ομοσπονδία Πρακτικής Σκοποβολής) το 1976 στις ΗΠΑ. Πέρα από αυτό όμως, ο Ρ. Τσάπμαν ήταν βετεράνος πεζοναύτης με πολεμική εμπειρία από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα εργάστηκε επί χρόνια ως αστυνομικός στη Καλιφόρνια και ασφαλώς ως ένας από τους πρώτους εκπαιδευτές όπλων. Βλέπετε μία ενδιαφέρουσα φωτογραφία παρακάτω με τέσσερις από τους θρύλους των σύγχρονων τακτικών μάχης μαζί. Ο πρώτος από τα αριστερά είναι ο Ρ. Τσάπμαν και ασφαλώς ο τέταρτος είναι ο Τζεφ Κούπερ.

Πηγή: Wikipedia.org

Ο Ρ. Τσάπμαν ήταν φίλος με τον άνθρωπο που ανέπτυξε τις σύγχρονες τακτικές ένοπλης μάχης, τον Τζεφ Κούπερ, και έτσι και ο ίδιος είχε αναπτύξει πολλές τακτικές μάχης. Μία από αυτές ήταν και αυτή που βλέπουμε εδώ που είναι βελτιωμένη έκδοση της τακτικής χρήσης φακού των αμερικανών πεζοναυτών. Βλέπετε πως μοιάζει η τακτική παρακάτω.

Πηγή: IWillNotBeAVictim.com

Όπως βλέπετε θυμίζει έντονα τη τακτική πεζοναυτών όμως εδώ ο φακός συγκρατείται μόνο με τον αντίχειρα και το δείκτη ενώ τα υπόλοιπα δάκτυλα βοηθούν στη σωστή λαβή του όπλου. Έτσι έχει όλα τα πλεονεκτήματα της τακτικής πεζοναυτών συν ένα ακόμα, τη πιο σταθερή και καλή λαβή στο όπλο καθώς υπάρχει κάποια υποστήριξη και από το βοηθητικό χέρι, έστω και με τρία δάκτυλα και τη παλάμη. Βλέπετε ακόμα μία φορά πως μοιάζει αυτή η λαβή και από τις δύο πλευρές στη συνέχεια.

Πηγή: ShootingStrategies.com (επεξεργασμένη)

Φυσικά όπως όλες οι τακτικές, έχει και αυτή κάποια μειονεκτήματα. Δε λειτουργεί με φακούς που έχουν χοντρή διάμετρο ή χειριστές με μικρά χέρια, είναι κουραστική στάση καθώς τα δάκτυλα είναι αρκετά τεντωμένα, το φως αποκαλύπτει τη θέση του σκοπευτή, και τέλος απαιτεί μεγάλη εξοικείωση και εξάσκηση για τη σωστή λαβή του όπλου και αυτό αλλάζει ανάλογα με το φακό.

Πηγή: NortheastShooters.com

Όπως κάθε τακτική μάχης έτσι και αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη ή το αντίθετο ανάλογα με τις συνθήκες. Πάντως εάν θέλετε να το προσθέσετε στο οπλοστάσιο σας τότε να εκπαιδεύστε πολύ συχνά στη χρήση της καθώς εφαρμόζει ένα δύσκολο συντονισμό και μικρές λεπτομέρειες όπως γάντια, μοντέλο φακού, κτλ. μπορούν να την επηρεάσουν αισθητά.

Πηγή: TheHighRoad.org

Source link