«Τα Βαλκάνια δίνουν έμφαση στην ενίσχυση της αεράμυνας, αλλά για διαφορετικούς λόγους»

0
32

Μοιραστείτε το άρθρο

Οι περισσότερες από τις βαλκανικές χώρες κινούνται προς την ενίσχυση των ικανοτήτων της αεράμυνάς τους, αν και οι αιτίες για τις επενδύσεις τους στον συγκεκριμένο χώρο δεν είναι ίδιες.

Όπως σχολιάζει το «Defense News», η Ρουμανία θεωρεί τη ρωσική δραστηριότητα στην Ουκρανία βασικό ρόλο για την επιτάχυνση της προμήθειας του Α/Α συστήματος Patriot, με το εκτιμώμενο κόστος της σχετικής απόφασης να κοστολογείται στα $3,9 δις. Μαζί με το Patriot, η Ρουμανία προγραμματίζει να δαπανήσει μέχρι $1,25 δις για την αγορά έως 54 Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) HIMARS.

Δυτικότερα, η Κροατία και η Σερβία βρίσκονται σε μία ιδιότυπη «κούρσα εξοπλισμών». Η Σερβία έχει προμηθευτεί μαχητικά MiG-29 από τη Ρωσία και ετοιμάζεται να παραλάβει ίδια μαχητικά από τη Λευκορωσία. Επιπλέον, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση Α/Α συστημάτων S-300. Εκτός όμως από τη Μόσχα, το Βελιγράδι στρέφεται στην Ευρώπη: Παραλαμβάνει εννέα ελικόπτερα H145M από την Airbus και παρήγγειλε 18 Α/Α συστήματα Mistral 3 από την MBDA.

Τέλος, η Κροατία ακύρωσε την επιλογή των μεταχειρισμένων ισραηλινών μαχητικών F-16 και σκοπεύει να επαναλάβει τον διαγωνισμό.

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com