Τα οικονομικά προβλήματα δεν πτοούν το Πακιστάν που στρέφεται στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία

0
21

Μοιραστείτε το άρθρο

Αν και αντιμετωπίζει έντονες οικονομικές προκλήσεις και βρίσκεται σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το Πακιστάν συνεχίζει να δρομολογεί σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν κυρίως την εγχώρια πολεμική βιομηχανία.

Σύμφωνα με το «Defense News», το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα τεθωρακισμένα και την αεροπορική ισχύ. Για τα πρώτα επιχειρείται η υποκατάσταση των εισαγωγών και για τη δεύτερη το βάρος έχει πέσει στο μαχητικό JF-17.

Ο Πακιστανικός Στρατός προσπαθεί να βελτιώσει τις ικανότητες των υφιστάμενων αρμάτων μάχης, μέσω της εγχώριας κατασκευής υποσυστημάτων για τα Al-Khalid και T-80UD, της ανάπτυξης πυρομαχικών και της ανακατασκευής και αναβάθμισης παλαιότερων τύπων. Παράλληλα, επιδιώκεται η συνέχιση της παραγωγής του Al-Khalid I και η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του Al-Khalid II.

Το Πακιστάν θέλει επίσης να κατασκευάσει το δικό του τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ). Ένα τέτοιο πρωτότυπο όχημα, με την ονομασία Viper, παρουσιάστηκε από την κρατική εταιρεία HIT για πρώτη φορά στην έκθεση οπλικών συστημάτων «IDEAS 2018». Το Viper βασίζεται στο M113 και φέρει σλοβακικό μη επανδρωμένο πύργο Turra 30. Τέλος, αποκτήθηκαν ρωσικά αντιαρματικά Kornet-E, χωρίς να είναι δεδομένο ότι αγοράστηκαν από τη Ρωσία ή έφθασαν στο Πακιστάν μέσω άλλης χώρας.

Η Πακιστανική Αεροπορία κινείται στους ρυθμούς του μαχητικού JF-17. Υπό ανάπτυξη βρίσκεται η νεότερη έκδοση JF-17 Block III, με ικανότητα λήψης καυσίμου κατά την πτήση και εγκατεστημένο ραντάρ AESA. Το νέο ραντάρ θα μπορούσε να τοποθετηθεί στα JF-17 Block I/II σε μεταγενέστερο στάδιο. Για το JF-17 αποκτιέται ακόμα ο κινεζικός υπερηχητικός αντιπλοϊκός πύραυλος CM-400AKG.

Σε επίσημο έγγραφο του υπουργείου Άμυνας του Πακιστάν επισημαίνονται επίσης προγράμματα για drones και το νέο μαχητικό 5ης γενιάς. Το τελευταίο ονομάζεται «Project AZM». Δεν είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα συνδράμει στο μαχητικό 5ης γενιάς, αλλά το αεροσκάφος θα έχει σίγουρα κινεζική τεχνολογία ακόμη και αν κατασκευάζεται μερικώς στο Πακιστάν.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com