Τα περιπολικά Smart της Νέας Υόρκης

0
39

Tο 2016 το NYPD (New York Police Department, Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης) πρόσθεσε στο στόλο του από μικρά περιπολικά παραπάνω από 150 οχήματα Smart που περιπολούν καθημερινά τους δρόμους της Νέας Υόρκης. Είναι μία περίεργη προσέγγιση του τμήματος και στο άρθρο μας θα προσπαθήσουμε να την εξηγήσουμε στους αναγνώστες μας.

Πηγή: DigitalTrends.com

Ιστορικά η Νέα Υόρκη πάντα είχε πρόβλημα με τη κίνηση στους δρόμους. Έτσι οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν κάθε είδους μέσα για να κινούνται σε μικρά δρομάκια, πάρκα, πεζόδρομους, κτλ. Από άλογα μέχρι μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες, τρίκυκλα, κτλ. Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκε και το NYPD με την αγορά των περιπολικών Smart που στο χώρο των μονάδων επιβολής του νόμου αποκαλούνται κοροϊδευτικά «clown cars» (αυτοκίνητα των κλόουν).

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ένας σημαντικός λόγος πίσω από την επιλογή των «clown cars» στη Νέα Υόρκη είναι και η πολυετής προσπάθεια του NYPD στο να κάνει τους αστυνομικούς πιο φιλικούς προς τους πολίτες. Όπως είxε δηλώσει ο διοικητής του τμήματος, οι άνθρωποι θέλουν να βγαίνουν φωτογραφίες μαζί τους, συζητάνε με τους αστυνομικούς για τα οχήματα, και έτσι κτίζετε σταδιακά μία καλύτερη σχέση ανάμεσα σε αστυνομία και πολίτες.

Πηγή: Pinterest.com

Στα τεχνικά τώρα, εσωτερικά τα οχήματα δε διαθέτουν όλους τους αυτοματισμούς και εξοπλισμό που διαθέτουν τα κανονικά περιπολικά, δεν έχουν ούτε καν ενσωματωμένο τον υπολογιστή του τμήματος. Ο εξοπλισμός τους περιορίζεται σε μερικά βασικά εργαλεία κυρίως για περιστατικά τροχαίας, και λιγότερο για κλήσεις επιβολής του νόμου.

Πηγή: Core77.com

Όλα τα οχήματα έχουν το σύστημα Vision SLR τύπου LED της εταιρίας Federal Signal για σήματα, όπως το βλέπετε και μόνοι σας παρακάτω. Με αυτό το σύστημα μπορούν να προβάλουν κάθε είδους μήνυμα στη φωτεινή μπάρα από LED που έχουν στην οροφή τους, και ασφαλώς έχει και τους κλασικούς αστυνομικούς φάρους από LED από επάνω.

Πηγή: Core77.com

Στο εσωτερικό του οχήματος έχουμε το χειριστήριο του Federal Signal όπως επίσης και του ασυρμάτου. Όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας στη συνέχεια, το όχημα διαθέτει ενσωματωμένο ραντάρ μέτρησης ταχύτητας και γράφει ότι είναι μόνο για ένα άτομο. Ο λόγος είναι ότι στη θέση του συνοδηγού τοποθετείται ο εξοπλισμός τους αστυνομικού. Διαβάζουμε επίσης με κόκκινα γράμματα την ένδειξη ότι δε θα πρέπει να τρέχει με παραπάνω από 40 μίλια/ώρα (64.4 χλμ/ώρα).

Πηγή: Core77.com

Το όχημα είναι το Smart ForTwo και θα συναντήσετε διάφορα μοντέλα, από το 2016 έως και πρόσφατα καθώς ανανεώνονται συχνά από το τμήμα. Είναι χωρίς αμφιβολία κάτι που δε μας κάνει εντύπωση βάσει της ιστορίας του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης, αλλά το θεωρήσαμε άξιο αναφοράς και για τη σελίδα μας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σίγουρα η αποστολή τους, να βελτιώσει τις σχέσεις πολιτών και αστυνομίας, είναι κάτι που λειτουργεί. Τόσο ντόπιοι όσο και επισκέπτες τα βρίσκουν πολύ ιδιαίτερα και χαριτωμένα ώστε να θέλουν να μάθουν περισσότερα, να βγάλουν φωτογραφίες, και να έρθουν λίγο πιο κοντά με τους αστυνομικούς που τα οδηγούν. Ο αρχηγός του NYPD το 2016 είχε δηλώσει ότι θέλει τα οχήματα αυτά να γίνουν ένα αξιοθέατο και συνώνυμο με το NYPD.

Πηγή: NYPDNews.com

Ποια είναι η δική σας άποψη, θεωρείτε ότι τέτοια οχήματα έχουν ρόλο σε ένα αστυνομικό τμήμα ή είναι ένας τρόπος να ξοδεύει η υπηρεσία τα χρήματα που της περισσεύουν;

Source link