Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

0
19

 

Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H 114 ΠΜ είχε να λάβει ανταλλακτικά από το 2012. Το ξέραμε αυτό; δυστυχώς ναι, αλλά είναι κάτι που δεν μπορούσαμε να βγούμε να το γράψουμε τόσο καθαρά. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι τα 24 καλύτερα μαχητικά της ΠΑ, το συγκριτικό της πλεονέκτημα σε σχέση με την ΤΗΚ, είχαν αφεθεί στην τύχη τους, διότι προέρχονταν από μια χώρα που δεν πολυάρεσε στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

ΑΜΗΝ: Τα Mirage 2000 της ΠΑ επιστρέφουν πλέον ΟΛΑ στον αέρα, υπογράφηκαν οι εκτελεστικές συμβάσεις

Δεν θα γράψουμε πόσα από τα Mirage 2000-5Mk2 έμειναν να πετούν, ούτε πόσα πετούν σήμερα. Σίγουρα, πετούν πολύ περισσότερα από όσα πετούσαν πριν ένα χρόνο, και αυτό οφείλεται στην υπογραφή των εκτελεστικών συμβάσεων που υπεγράφησαν πρόσφατα. Βέβαια, κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε γιατί, ενώ ο Νόμος για την FOS των Mirage 2000 είχε ψηφιστεί από πέρσι στον Δεκέμβρη, έπρεπε να φτάσει Ιούλιος 2020 για να φτάσουν οι εκτελεστικές συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συμβούλιο. Κι ενώ είχαμε και έχουμε απανωτά περιστατικά τουρκικής προκλητικότητας. Εκτός κι αν κάποιοι θεωρούν πως δεν χρειαζόμαστε πια τα Mirage 2000-5Mk2.

Η θέση του ΔΣ του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις εκτελεστικές συμβάσεις FOS των Mirage 2000

Ας μην συνεχίσουμε την γκρίνια σήμερα, μέρα Εορτής και μάλιστα Εθνικής. Απλά να ενημερώσουμε πως τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα το ένα μετά το άλλο, αφού έχουμε ξεκινήσει να παραλαμβάνουμε κρίσιμα ανταλλακτικά. Πρώτα θα επιστρέψουν αυτά με τις λιγότερες παρατηρήσεις, και θα ακολουθήσουν αυτά με τις περισσότερες. Σκοπός είναι να έχουμε λίαν συντόμως διαθεσιμότητες που θα αγγίζουν το 100%. Σκοπός της ΠΑ είναι όχι μόνο η στιγμιαία επίτευξη του 100% των διαθεσιμοτήτων, αλλά η επίτευξή τους σε βάθος χρόνου.

Όταν η Ελλάδα εκσυγχρόνισε ΜΟΝΗ ΤΗΣ τα Mirage 2000EGM/BGM… και πούλησε την ιδέα και σε χώρες στο εξωτερικό!

Τα νέα αυτά θα είναι καλά για την ΠΑ, και κακά για τους γείτονες. Όχι ότι τα καταφέρνουν με ελληνικά F-16, οποιουδήποτε Block (τρώνε “ξύλο” κι από τα Block 30 που παραμένουν σε εξαιρετική κατάσταση), αλλά τα Mirage 2000-5Mk2 ξυπνούν διάφορους εφιάλτες. Επίσης, τα Mirage 2000-5Mk2 θα πλαισιώσουν τα 18 Rafale F3R, κάνοντας μια συνεκτική δύναμη κρούσης γαλλικής κατασκευής 42 μαχητικών. Κάπου εδώ να πούμε πως η FOS των Mirage 2000-5Mk2 προβλέπουμε να αναλώνεται στα Dash 5 και να μην “πηγαίνει” στα “απλά” δίλιτρα, που θα επιστραφούν στην Dassault. Τα δε Rafale θα έχουν τη δική τους FOS ενσωματωμένη στην αρχική σύμβαση, και από όσο ξέρουμε θα είναι ίσως και 10ετής. Προφανώς η ΠΑ, μιας και έχει καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι.

Γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα: «Τα Mirage 2000 αποτελούν αναντικατάστατο στρατηγικό πλεονέκτημα της ελληνικής Άμυνας»

Σε κάθε περίπτωση, διαρκώς αυξανόμενοι αριθμοί Mirage 2000-5Mk2 θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Αιγαίο. Και είναι ότι καλύτερο για την ΠΑ, που θα χρειαστεί πολλές ώρες πτήσης των Mirage για να προετοιμάσει και τους πιλότους των Rafale.

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com