Τελετή εντάξεως των Mk V στην δύναμη του Στόλου – Commandos.gr

0
29

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Πραγματοποιείται σήμερα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή εντάξεως των 4 Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου τύπου Mk V που παραχωρήθηκαν δωρεάν ή καλύτερα έναντι συμβολικού τιμήματος, από τα αποθέματα του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Τα σκάφη που προορίζονται για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) έχουν αφιχθεί στον Ναύσταθμο από την Δευτέρα 6 Απριλίου και η τελετή λαμβάνει χώρα με όλα τα μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας. Όπως είχε αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, τα Mk V χαρακτηρίζονται από το Πολεμικό Ναυτικό ως “Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Ταχείας Μεταφοράς” (ΣΑΠ-ΤΜ) και οι ονομασίες που τους δίνονται είναι ΑΙΟΛΟΣ (Ρ 62), ΑΣΤΡΑΠΗ (Ρ63), ΕΣΠΕΡΟΣ (Ρ64) και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ (Ρ65).

Τα σκάφη παραδίδονται σε λειτουργική κατάσταση από πλευράς κινητήρων αλλά απαιτούν εκτενείς παρεμβάσεις για τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα αποστολής και οπλισμό, ώστε να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά. Το έργο αποτελεί ευθύνη του Αρχηγείου Στόλου, ο οποίος πρέπει να εξεύρει και την σχετική χρηματοδότηση.

Λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που δημιουργήθηκαν εκ της πανδημίας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στις διαδικασίες αλλά στόχος είναι μέχρι το φθινόπωρο να υπάρχει διαθεσιμότητα των νέων αποκτημάτων της ΔΥΚ, ώστε να συμμετέχουν και στην διακλαδική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ΩΡΙΩΝ.

Σχετικά άρθρα

Αμυντικά νέαΔΥΚΕξοπλισμοίΗΠΑ-USAΠολεμικό Ναυτικό (ΠΝ)ΤαχύπλοαΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της “Commandos.grς” και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Source link