ΤΙΜΗ ΣΟΚ για τα μεταχειρισμένα Rafale, ΜΟΝΟ 33 εκατομμύρια ευρώ το καθένα σύμφωνα με τη «La Tribune»

0
28

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει τα 12 μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale πληρώνοντας €400 εκατ. στη Γαλλία, υποστηρίζει η «La Tribune».

Σύμφωνα με σημερινό της δημοσίευμα, η γαλλική εφημερίδα συμπληρώνει ότι το ποσό θα καταβληθεί στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, όχι στο γαλλικό υπουργείο Άμυνας, ενώ τα 6 καινούργια ελληνικά Rafale θα είναι πρόσθετα και όχι μέρος της παραγγελίας των 28 μαχητικών για τη Γαλλική Αεροπορία. Τα 6 ελληνικά αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2022, για να ακολουθήσει η μεταβίβαση των 28 Rafale στην Armee de l’Air από το τέλος του 2022 έως το τέλος του 2024.

Rafale: αποκωδικοποιώντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες

Στο θέμα του ελληνικού συμβολαίου τοποθετήθηκε την Τρίτη η ίδια η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, σε ακρόασή της στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Γερουσίας. Εκεί, η Παρλί δεν φέρεται να έκανε αναφορά σε οικονομικά στοιχεία του ζητήματος και περιορίστηκε να επαναλάβει πως τα 6 καινούργια ελληνικά Rafale θα φτάσουν στην Ελλάδα το 2022 και ότι «μέχρι 12» μεταχειρισμένα μαχητικά θα δοθούν από το απόθεμα της Γαλλικής Αεροπορίας, ώστε να ικανοποιηθεί η ελληνική πλευρά. Παρόλα αυτά, η επιτροπή κάνει γνωστό πως θα παρακολουθεί την εξέλιξη της πώλησης των 12 μεταχειρισμένων μαχητικών στην Ελλάδα, αφού η μεταβίβασή τους θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά επιχειρησιακά κενά για τη Γαλλία.

Πλήρως εξοπλισμένα θα έρθουν τα ελληνικά Rafale, η ΠΑ θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μαχητικά χωρίς τα όποια λάθη του παρελθόντος…

Απαντώντας, η Παρλί δήλωσε ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη φροντίδα για την αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών Rafale, μεταξύ άλλων, επαναφέροντας σε πτητική κατάσταση κανιβαλισμένα αεροσκάφη. Πέρα από τα 28 μαχητικά, η Γαλλία θα παραγγείλει μέχρι το τέλος του έτους ακόμα 12 Rafale, για να αναπληρώσει αυτά που θα μεταβιβαστούν στην Ελλάδα. Η παράδοσή τους θα συμβεί το 2025. Τέλος, άλλα 30 Rafale, αυτή τη φορά Rafale F4, θα παραδοθούν στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις μεταξύ 2027 και 2030.

«Forbes»: «Rafale, F-16V και F-35 δίνουν το πάνω χέρι στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία»

Κατά τη «La Tribune», με τα 12 μεταχειρισμένα Rafale η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως €600 εκατ., αφού υπολογίζει ότι αντίστοιχα καινούργια μαχητικά θα κόστιζαν περίπου €1 δις. Η ίδια επικαλείται στο κείμενο δύο φορές τις λέξεις «περιβάλλον της υπουργού», κάτι που ίσως σημαίνει ότι έχει αντλήσει την πληροφορία για το κόστος των 12 μεταχειρισμένων Rafale από υψηλόβαθμους αξιωματούχους κοντά στην Παρλί. Αν η γαλλική εφημερίδα έχει σωστή πληροφόρηση, τα €400 εκατ. ισούνται με €33,3 εκατ. ανά μεταχειρισμένο Rafale. Ακόμα και αν έχει σωστή γνώση, όμως, δεν διευκρινίζει αν το ποσό αφορά αποκλειστικά τα αεροσκάφη ή και τις τροποποιήσεις που η Ελλάδα επιθυμεί. Και, φυσικά, μοιάζει αδύνατο να περιλαμβάνει το αναγκαίο κόστος υποστήριξης.

Μητσοτάκης στη «Figaro»: Αγοράζουμε 4 φρεγάτες, τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2021

Η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με 18 μαχητικά Rafale, 6 καινούργια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα, εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον προηγούμενο μήνα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πριν λίγες ημέρες, σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο ίδιος εκτίμησε ότι το πρώτο Rafale είναι απόλυτα εφικτό να έρθει στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και τα υπόλοιπα να φτάσουν το αργότερο στις αρχές του 2022.

Εικόνες από το “μέλλον” της ΠΑ, μαχητικά F-16 και Rafale εξασκούνται στους (γαλλικούς) ουρανούς!

Για το ελληνικό σκέλος του προγράμματος Rafale, τα αντίστοιχα προγράμματα της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Ινδίας, καθώς επίσης μια χορταστική ανάλυση για το τι νέο φέρνει στο Αιγαίο η πιθανή προμήθεια του γαλλικού μαχητικού, μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος της «Πτήση» που κυκλοφορεί.

 

Η νέα «Πτήση» 05, ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com