Τι να προσέχεις στην αγορά τυφεκίων τύπου AK;

0
67

Η σελίδα μας δεν είναι ειδική στο χώρο των τυφεκίων τύπου ΑΚ αν και έχουμε αρκετή εμπειρία με τέτοια όπλα. Ωστόσο, άτομα όπως ο κύριος Μπράντον Χερέρα έχουν αφιερώσει κυριολεκτικά τη ζωή της στη μελέτη, πρακτική και θεωρητική, αυτής της θρυλικής οικογενείας όπλων. Έτσι, θα χρησιμοποιήσουμε τον οδηγό του για αυτό το άρθρο μας. Βλέπετε μία φωτογραφία του κυρίου Μπράντον Χερέρα παρακάτω.

Πηγή: Tactical-Life.com

Σίγουρα υπάρχουν κάποιες σημαντικές και εμφανισιακές και λειτουργικές διαφορές από τυφέκιο ΑΚ σε τυφέκιο ΑΚ, αλλά σε γενικές γραμμές όλα τα όπλα ακολουθούν την ίδια οικογένεια σχεδιαστικά, άρα ο κύριος Μπράντον Χερέρα κατέληξε στα ακόλουθα σημεία που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο κατά την αγορά ενός τέτοιου τυφεκίου.

Πηγή: EliteGunsAustin.com

1. Χυτό υποστήριγμα κάννης-κλείστρου
Παρακάτω βλέπετε ποιο ακριβώς είναι αυτό το εξάρτημα σε ένα τυφέκιο τύπου ΑΚ. Σύμφωνα με τον κύριο Μ. Χερέρα, αυτό είναι το σημείο που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις επάνω στο όπλο καθώς εκεί «κουμπώνει» η κάννη, λειτουργεί ως θαλάμη, αλλά και μέσω αυτού γίνεται η παλινδρόμηση του μηχανισμού του κλείστρου. Με απλά λόγια, κάθε φορά που πυροδοτούμε ένα φυσίγγιο, όλες οι δυνάμεις της πυροδοτήσεως εξασκούνται σε αυτό το εξάρτημα. Σε περίπτωση που αυτό το εξάρτημα είναι χυτό (συνήθως για μειωμένο κόστος παραγωγής), υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να σπάσει ή να ανοίξει προκαλώντας καταστροφικές βλάβες. Άρα γι’αυτό είναι καλύτερο να τα αποφεύγουμε και να επιλέγουμε όπλα με σφυρήλατα υποστηρίγματα.

Πηγή: Tactical-Life.com & TexasShootersSupply.com (επεξεργασμένη)

2. Πριτσίνια
Σύμφωνα με τον ειδικό, κύριο Μ. Χερέρα, τα πριτσίνια επάνω στο όπλο δείχνουν συχνά τη ποιότητα κατασκευής του. Τα πιο σημαντικά είναι στο κορμό του όπλου καθώς κρατάνε ενωμένο το τυφέκιο. Συνήθως τα όπλα αυτά κατασκευάζονται από μία λαμαρίνα πάχους ενός χιλιοστού που πρεσάρετε στο κατάλληλο σχήμα και κρατιέται σε αυτό με τα πριτσίνια αυτά που επίσης συγκρατούν και εσωτερικά εξαρτήματα όπως ο μηχανισμός της σκανδάλης, το προαναφερθέν υποστήριγμα, κτλ. Αυτό που κοιτάμε είναι να είναι όλα ίσα αναμεταξύ τους, ότι δε λείπει κανένα, δεν έχουν κενά από το μέταλλο του όπλου (δηλαδή να μη φαίνεται φως ή να χωράει να βάλουμε το νύχι μας μέσα), και να είναι το ίδιο επίπεδα-συμπιεσμένα. Βλέπετε ένα παράδειγμα από κακής ποιότητας πριτσίνια εδώ.

Πηγή: InGunOwners.com

3. Στραβό σκοπευτικό σύστημα
Όπως μας αναφέρει ο ειδικός, ιδιαίτερα τα παλαιάς κατασκευής τυφέκια τύπου ΑΚ συχνά έχουν αυτό το πρόβλημα λόγω μαζικής παραγωγής χωρίς προσοχή στη λεπτομέρεια. Κατά τη κατασκευή ενός τυφεκίου τύπου ΑΚ, το κλισιοσκόπιο, η θύρα μεταφοράς των αερίων και το στόχαστρο πρεσάρονται μαζί επάνω στη κάννη. Εάν όταν έγινε αυτό δεν ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένα, τότε το κλισιοσκόπιο δε θα είναι ποτέ σε ευθεία με το στόχαστρο και η επισκευή είναι πάρα πολύ ακριβή, αν όχι αδύνατη, διότι πρέπει να ξεπρεσαριστεί μηχανικά όλος ο βασικός μηχανισμός του όπλου. Εάν είναι μικρή η απόκλιση μπορούμε να ρυθμίσουμε το στόχαστρο πιο δεξιά ή αριστερά αλλά γενικά αυτό είναι μία ένδειξη κακής ποιότητας που δεν επισκευάζεται εύκολα και θα πρέπει να αποφεύγουμε όπλα στα οποία παρατηρούμε τέτοια προβλήματα. Βέβαια, αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία εάν έχουμε σκοπό να τοποθετήσουμε άλλο σκοπευτικό σύστημα στο όπλο. Βλέπετε πως φαίνεται αυτό στη πράξη παρακάτω.

Πηγή: AKFiles.com

4. Διαθέσιμα ανταλλακτικά
Καλώς ή κακώς, τα τυφέκια τύπου ΑΚ δεν έχουν αυστηρά πρότυπα συστημάτων προσάρτησης και εξαρτημάτων άρα ανάλογα με το όπλο που θα επιλέξετε ίσως να υπάρχει πληθώρα ανταλλακτικών ή και τίποτα απολύτως που να μην απαιτεί σημαντικές τροποποιήσεις στο όπλο. Όπως αναφέρει ο κύριος Μπράντον Χερέρα, ένα κλασικό παράδειγμα από τέτοια περίπτωση είναι τα Γιουγκοσλαβικά όπλα τα οποία παρότι πολύ υψηλής ποιότητας, έχουν δικό τους σύστημα προσάρτησης χειροφυλακτήρα και κοντακίου και υπάρχουν ελάχιστα ανταλλακτικά που να ταιριάζουν. Έτσι, παρότι φαινομενικά φτηνή επιλογή ίσως μία απλή φθορά να το μετατρέψει σε μία πολύ ακριβότερη επιλογή. Ένα εξίσου καλό παράδειγμα είναι τα ΑΚ από τορναρισμένο κορμό στα οποία δε ταιριάζει σχεδόν κανένα κοντάκιο της αγοράς. Βλέπετε τη διαφορά στη βάση επάνω στην οποία βιδώνει το κοντάκιο εδώ.

Πηγή: AKOperatorsUnionLocal4774.wordpress.com (επεξεργασμένη)

5. Δοκιμή φυσιγγίου
Αυτή είναι μία δοκιμή για να δούμε πόσο μεγάλη φθορά υπάρχει στις ραβδώσεις της κάννης και στη κορώνα της (το σημείο από το οποίο εξέρχεται το βλήμα) καθώς πάρα πολλά τυφέκια τύπου ΑΚ στην αγορά είναι ανακατασκευασμένα ή μεταχειρισμένα από στρατιωτικά αποθέματα. Όπως βλέπετε παρακάτω, τοποθετούμε ανάποδα ένα φυσίγγιο στη κάννη του όπλου και ιδανικά θα πρέπει η βολίδα να σφηνώνει στη κάννη και να προεξέχει εάν δε τη πιέσουμε όταν δεν υπάρχει μεγάλη φθορά. Εάν η κάννη έχει μεγάλη φθορά τότε ολόκληρη η βολίδα του φυσιγγίου θα βυθιστεί χωρίς να απαιτεί πίεση από μέρους μας. Αυτό δείχνει ότι οι ραβδώσεις έχουν χαθεί ή η κορώνα έχει φθαρεί πολύ που σημάνει ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστούμε νέα κάννη. Οπότε, καλύτερα να το αποφύγουμε αυτό το όπλο.

Πηγή: RoninsGrips.com (επεξεργασμένη)

6. Απόσταση κλείστρου-υποστηρίγματος
Αυτό μας αναφέρει ο κύριος Μ. Χερέρα ότι είναι σχετικά λιγότερο σημαντική λεπτομέρεια και αφορά την απόσταση που έχει το σημείο που κλειδώνει ο μηχανισμός του κλείστρου από τη βάση του κλειδώματος στο υποστήριγμα. Εάν είναι πολύ μικρή η απόσταση τότε ίσως να μη κλειδώνει σωστά κάθε φορά το κλείστρο, και εάν είναι πολύ μεγάλη τότε ακόμα και όταν θα κλειδώνει θα υπάρχει «παίξιμο-τζόγος» στο κλείστρο και θα του επιτρέπει να κινείται ελαφρώς εμπρός-πίσω. Σε ακραίες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει κατά τη πυροδότηση του φυσιγγίου στο να σπάσει στα δύο το όπλο καθώς η πίεση των αερίων θα απελευθερωθεί εκτός της θαλάμης. Ο τρόπος για να το ελέγξουμε είναι με το ειδικό εργαλείο μέτρησης απόστασης κλείστρου-υποστηρίγματος που βλέπετε παρακάτω αν και υποστηρίγματα που δεν είναι χυτά, σπάνια έχουν αυτό το πρόβλημα. Τα χυτά ωστόσο φθείρονται ευκολότερα και οδηγούν σε αυτή τη κατάσταση. Βλέπετε το εργαλείο μέτρησης παρακάτω. Τοποθετούμε αυτά σαν φυσίγγια στη θαλάμη και βλέπουμε πόσο κενό υπάρχει από την χρωματική ένδειξη και τον αντίστοιχο πίνακα που αντιστοιχεί χρώματα με αποστάσεις.

Πηγή: PacificToolAndGauge.com

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος αυτού του οδηγού που επαναλαμβάνουμε, δε βασίζεται σε προσωπικές μας γνώσεις και εμπειρίες αλλά σε αυτές ενός ειδικού του χώρου της οικογενείας ΑΚ. Εάν γνωρίζετε και άλλα σημεία που θα πρέπει να προσέχει ένας αγοραστής γράψτε μας στα σχόλια.

Source link