Τι πρέπει να ξέρει ο τυφεκιοφόρος

0
127

Στο βιβλίο «TAPS» ο ζωντανός θρύλος της ένοπλης μάχης, κύριος Πατ ΜακΝαμάρα, έχει μία λίστα από τις δέκα απαραίτητες δεξιότητες που κάθε τυφεκιοφόρος πρέπει όχι απλά να γνωρίζει, αλλά να είναι δεύτερη φύση του. Δηλαδή, να έχει εκπαιδευτεί και εξασκείται σε τέτοιο βαθμό ώστε μπορεί να τις εκτελεί δίχως συνειδητή σκέψη. Αυτό θα δούμε και εμείς στο άρθρο μας.

Πηγή: AmericanShootingJournal.com

Ως ένας άνθρωπος με δεκαετίες εμπειρίας σε συμβατικές πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και παραπάνω από 20 έτη εμπειρίας σε ειδικές επιχειρήσεις σε όλο το κόσμο, ο κύριος Πατ ΜακΝαμάρα είναι κάτι από παραπάνω από ικανός να μας διδάξει αυτές τις δέκα απαραίτητες ικανότητες. Άλλωστε, δεν επιλέχθει τυχαίως να γίνει ο εκπαιδευτής φορητών όπλων της αντιτρομοκρατικής μονάδος πρώτου επιπέδου του στρατού των ΗΠΑ, της Delta Force, μετά τη πολυετή υπηρεσία του ως επιχειρησιακό στέλεχος εκεί.

Πηγή: Tactical-Life.com

Παρακάτω είναι η λίστα με τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο κύριος Πατ ΜακΝαμάρα, καθώς και μία σύντομη επεξήγηση βάσει των λεγομένων του, για το τι περιλαμβάνεται στο κάθε ένα. Ελπίζουμε αυτό να δώσει έναυσμα στους αναγνώστες μας που ίσως να είναι τυφεκιοφόροι αλλά δεν είναι σίγουροι εάν έχουν τελειοποιήσει τις απαραίτητες δεξιότητες τυφεκιοφόρου ή όχι. Αυτά είναι τα απολύτως απαραίτητα. Μετά πηγαίνουμε σε πιο προχωρημένες δεξιότητες όπως οχήματα, νυχτερινή μάχη, βολές ταχείας αντίδρασης, τακτικές αορτήρων, πειθαρχία θορύβου και φωτός, σκοπευτικά ειδικής χρήσεως, μάχη σε κλειστούς χώρους, και πάρα πολλά ακόμη.

1. Ασφαλής χειρισμός όπλων
Σε αυτό περιλαμβάνεται η πειθαρχία κάννης, επίγνωση κατάστασης του όπλου, δάχτυλο έξω από τη σκανδάλη, ασφάλεια ενεργοποιημένη όταν δε βάλλουμε, και γνώση και εφαρμογή των θεμελιωδών κανόνων ασφαλείας.

2. Παρελκόμενα
Όσο πιο λίγα τόσο καλύτερα. Ο τυφεκιοφόρος πρέπει να έχει γνώσεις εγκατάστασης-ρύθμισης και κατανόηση των οπτικών συσκευών σκόπευσης και αορτήρων του όπλου του.

3. Γέμιση και απογέμιση
Έλεγχος κατάστασης όπλου και σωστή σειρά εκτέλεσης των βημάτων για γέμιση και απογέμιση του.

4. Επίγνωση επιδόσεως
Γνώσεις βαλλιστικής και εμβέλειας του όπλου και των πυρομαχικών του.

5. Συντήρηση
Σωστή διαδικασία αποσυναρμολόγησης και φροντίδας όλων των απάρτιων του όπλου.

6. Θεμελιώδεις αρχές σκοποβολής
Ανακάλυψη και κτίσιμο στάσεων βολών και του φυσικού σημείου σκόπευσης, εκπαίδευση σε εναλλακτικές θέσεις βολών.

7. Μηδενισμός σκοπευτικών
Πως μηδενίζεις τα σκοπευτικά σου ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

8. Επίλυση εμπλοκών
Γνώση του πως εκτελείται με βάση τη σειρά δράσης του μηχανισμού λειτουργίας του τυφεκίου.

9. Ανατροφοδότηση του όπλου
Ο τυφεκιοφόρος πρέπει να γνωρίζει τακτικές ανατροφοδότησης του όπλου όταν θέλει, και όταν πρέπει γιατί το όπλο δε ρίχνει.

10. Εφαρμογή θεμελιωδών αρχών
Στάσεις βολών με και χωρίς σημεία υποστήριξης, βολές προς ένα και πολλαπλούς στόχους, βολές εν κινήσει, αποτελεσματική χρήση σημείων κάλυψης.

Source link