Το Αμερικανικό Ναυτικό εγκαταλείπει τα συστήματα ψηφιακής πλοήγησης

0
64

Μοιραστείτε το άρθρο

Το Ναυτικό των ΗΠΑ εγκαταλείπει την προσπάθεια να ψηφιοποιήσει τα συστήματα πλοήγησης των αντιτορπιλικών του, καθώς ένα τέτοιο σύστημα θεωρήθηκε συν-υπαίτιο για τη σύγκρουση που προκάλεσε τον θάνατο δέκα ναυτών. Η Αμερικάνικη Επιτροπή Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) που διερεύνησε το συμβάν συμπέρανε ότι ο σχεδιασμός και η δομή του νέου ολοκληρωμένου συστήματος γέφυρας και πλοήγησης, που αντικατέστησε το χειροκίνητο σύστημα, είναι τόσο πολύπλοκη που δημιουργεί θέματα ασφαλείας. Το ναυτικό αποφάσισε ότι θα επιστρέψει στον χειροκίνητο έλεγχο των αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke με μηχανικές μεθόδους.

Στις 21 Αυγούστου του 2017 το αντιτορπιλικό USS John S. McCain και το εμπορικό τάνκερ Alnic MC ταξίδευαν παράλληλα, έξω από την Σιγκαπούρη. Το McCain ξαφνικά έκανε στροφή εμπρός από το Alnic MC προκαλώντας την σύγκρουση. Το McCain υπέστη απώλειες δέκα νεκρών και 48 τραυματισμένων ναυτών, ενώ οι ζημίες έφτασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στο πολύ μεγαλύτερο πλοίο Alnic MC, που όμως υπέστη ζημίες ύψους 225,000 χιλιάδων δολαρίων.

Το πόρισμα της NTSB καθώς και μια ξεχωριστή αναφορά του Αμερικάνικου Ναυτικού, ανέφεραν σαν αιτία την ανεπαρκή εκπαίδευση των ναυτών που υπηρετούσαν στο USS McCain, πάνω στο ολοκληρωμένο σύστημα γέφυρας και πλοήγησης (IBNS). Το πρόβλημα έγινε πιο έντονο λόγω της έλλειψης ύπνου βασικών στελεχών εκ του πληρώματος του αντιτορπιλικού. Το IBNS αντικατέστησε το χειροκίνητο σύστημα ελέγχου με σταθμούς υπολογιστών και οθόνες αφής. Το ISBS επέτρεπε στο πλήρωμα έλεγχο των επιφανειών κατεύθυνσης και την πρόωση που παράγουν κάθε μια από τις δύο μηχανές του πλοίου.

Το πόρισμα της NTSB επέκτεινε την κριτική της λέγοντας ότι το σύστημα IBNS είναι “περιττά πολύπλοκο”. Ο επικεφαλής του προγράμματος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ για την κατασκευή πλοίων, επίσης άσκησε κριτική στο σύστημα IBNS, περιγράφοντας το ως “εξαιρετικά πολύπλοκο” και ως καλό παράδειγμα “μη συνετής χρήσης της τεχνολογίας”. Σύμφωνα με το US Naval Institute News το προσωπικό των αμερικανικών αντιτορπιλικών προτιμά κατά απόλυτη πλειοψηφία τα χειροκίνητα μέσα ελέγχου.

Τα μέτρα που έλαβε το Αμερικανικό Ναυτικό σαν αποτέλεσμα του πορίσματος της NTSV ήταν να κάνει ένα βήμα πίσω από πλευράς τεχνολογίας, και να αφαιρέσει τους ψηφιακούς σταθμούς πλοήγησης από όλα τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke. Θα πάρει περί τους 18 με 24 μήνες για να εγκατασταθεί το νέο χειροκίνητο σύστημα ελέγχου σε όλα τα αντιτορπιλικά της κλάσης.

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com