Το Κουβέιτ ψάχνει γιατί τα Eurofighter αγοράστηκαν τόσο ακριβά

0
9

Μοιραστείτε το άρθρο

Κάθε μαχητικό κοστίζει $110 εκατ. για άλλες χώρες, αλλά για το Κουβέιτ έχει κόστος $321 εκατομμύρια

 

Την αιτία σε αυτό το ζήτημα επιδιώκει να αποκαλύψει το κοινοβούλιο του Κουβέιτ, ώστε να κριθεί αν πρέπει να οδηγηθούν σε δίκη οι υπεύθυνοι για τη σύναψη της συμφωνίας.

Η έρευνα έχει τώρα τελματώσει λόγω των περιορισμών που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις που έχουν ήδη ανακύψει γύρω από την επίμαχη σύμβαση.

Σύμφωνα με το «Gulf News», τον Σεπτέμβριο του 2015 υπογράφηκε μεταξύ Κουβέιτ και Ιταλίας ένα Μνημόνιο Κατανόησης για την αγορά 28 μαχητικών, με εκτιμώμενο κόστος περίπου €8 δις (Dh33 δις). Συγκριτικά, το Κατάρ απέκτησε 24 Eurofighter έναντι £5 δις (Dh22,65 δις), η Σαουδική Αραβία υπέγραψε την προμήθεια 72 Eurofighter αντί $8 δις (Dh32,58 δις), ενώ το Ομάν συμφώνησε την αγορά 24 Eurofighter, με τον όρο να πληρώσει $2,24 δις.

Η βουλή του Κουβέιτ εξετάζει επίσης κατά πόσο ήταν νόμιμη η ανάθεση βοηθητικών έργων σε συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία, αντί να υπάρξει ξεχωριστός διαγωνισμός και, όπως συνηθίζεται «σπάσιμο» των έργων σε διαφορετικές εταιρείες. Σε αυτή την περίπτωση, η εταιρεία απέσπασε συμβάσεις εντός του συμβολαίου για τα Eurofighter, για να αναγείρει εγκαταστάσεις, όπως ένα… κλαμπ 5 αστέρων για χρήση από τους πιλότους και μια μονάδα αφαλάτωσης νερού στη βάση που θα φιλοξενήσει τα Eurofighter.

Εφόσον αποδειχθεί ότι έγινε κακή χρήση των δημοσίων πόρων, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν σε δίκη. Πέρα από τη συγκεκριμένη συμφωνία, το Κουβέιτ ερευνά ακόμα μία σύμβαση για ευρωπαϊκό οπλικό σύστημα, την προμήθεια 30 ελικοπτέρων Caracal της Airbus.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com