Το Μαρόκο αποκτά «κουτσουρεμένη» έκδοση του AGM-84L Harpoon Block II. Πόσο κοστίζουν στα αλήθεια οι πύραυλοι

0
25

Μοιραστείτε το άρθρο

Πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» για την πιθανή πώληση 10 αντιπλοϊκών πυραύλων AGM-84L Harpoon Block II στο Μαρόκο.

Με αντιπλοϊκούς Harpoon εξοπλίζονται τα F-16V Viper του Μαρόκο

Με βάση το πλήρες κείμενο που εισήχθη για συζήτηση στο Κογκρέσο, γίνεται τώρα σαφές ότι οι πύραυλοι δεν θα έχουν την ικανότητα να πλήττουν παράκτιους στόχους. Είναι άγνωστο αν αυτό έγινε λόγω των αντιδράσεων από την Ισπανία, αλλά κάτι τέτοιο ισχύει και για άλλους αγοραστές του όπλου, για παράδειγμα την Αίγυπτο στις εκδόσεις για πλοία και υποβρύχια.

Ισπανός ευρωβουλευτής επιχειρεί να ματαιώσει την πώληση των AGM-84L στο Μαρόκο!

Στο ίδιο κείμενο το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των $62 εκατ. επιμερίζεται σε «μείζον αμυντικό εξοπλισμό» και σε «λοιπά». Το πρώτο περιλαμβάνει τους πυραύλους και κοστίζει $25 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι κάθε AGM-84L Harpoon Block II αξίζει $2,5 εκατομμύρια. Στα «λοιπά», με αξία $37 εκατ., συμπεριλαμβάνονται κάνιστρα αποθήκευσης, ανταλλακτικά και εξαρτήματα επισκευών, εξοπλισμός υποστήριξης και δοκιμών, βιβλιογραφία, εκπαίδευση προσωπικού και εξοπλισμός κατάρτισης, τεχνική βοήθεια από προσωπικό και συνεργάτες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μηχανολογικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εφοδιασμού και άλλα σχετικά στοιχεία λογιστικής υποστήριξης. Η εφαρμογή της πώλησης συμπεριλαμβάνει την επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στο Μαρόκο για ελέγχους τα προσεχή περίπου πέντε χρόνια.

Το Μαρόκο προτίθεται να εξοπλίσει με το όπλο τα μαχητικά F-16, αναβαθμίζοντας τις ικανότητες προστασίας των θαλασσίων οδών.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com