Το Πεντάγωνο μετατρέπει το F-35A στην απόλυτη «Νυφίτσα»

0
35

Μοιραστείτε το άρθρο

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας προσβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αξιοποίηση των F-35A σε έναν ρόλο που θα κάνει τα Lightning II ακόμη πιο φονικά: την μετατροπή τους σε αεροσκάφη εξουδετέρωσης/καταστολής της εχθρικής αεράμυνας.

Βάσει ενός συμβολαίου ύψους 36,78 εκατ. δολαρίων, η κατασκευάστρια Lockheed Martin θα αναλάβει μέχρι τον Αύγουστο του 2022 την ανάπτυξη και πιστοποίηση τροποποιήσεων που θα καταστήσουν τα μαχητικά της USAF αλλά και τα F-35A ξένων χρηστών (αεροσκάφη παρτίδων Lot 14 και Lot 15) πλήρως ικανά για την ανάληψη τέτοιων αποστολών.

Οι επιχειρήσεις DEAD/SEAD (Destruction/Suppression of Enemy Air Defences) θεωρούνται από τις βασικές αποστολές του τύπου, πέραν της εγγύς υποστήριξης, της αεροπορικής απαγόρευσης-απομόνωσης, των αποστολών κρούσης, συνεργασίας και αναγνώρισης (SCAR) και της μη παραδοσιακής συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (NTISR).

Σημειωτέον πως τον Αύγουστο του 2016 που η USAF κήρυξε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC) για τα F-35A, τα αεροσκάφη μπορούσαν να πραγματοποιούν «περιορισμένες» αποστολές DEAD/SEAD. Αν και δεν προσδιοριζόταν τί σήμαινε η «περιορισμένη δυνατότητα», πιθανότατα είχε να κάνει με την εκτέλεση αποστολών με όπλα που είχαν ήδη πιστοποιηθεί τότε –συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών GBU-31/32 JDAM των 1.000 και 2.000 λιβρών.

Έκτοτε, το νεότερο λογισμικό (Block 3F) επέτρεψε την προσθήκη στο οπλοστάσιο των αεροσκαφών και άλλων «έξυπνων» πυρομαχικών, όπως τις κατευθυνόμενες μέσω λέιζερ ή GPS Βόμβες Μικρού Διαμετρήματος GBU-39 SDB και βόμβες ολίσθησης (glide bombs) τύπου AGM-154A/C JSOW.

Για τις αποστολές A2/AD (anti-access/area denial) τα F-35A πρόκειται να εξοπλιστούν με το υπό ανάπτυξη Stand-in Attack Weapon (SiAW) το οποίο θα αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τον προηγμένο πύραυλο αντι-ραντάρ AGM-88E της Northrop Grumman.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com