Το τουρκικό άρμα μάχης Altay θα είναι έτοιμο (…ξανά) σε δυο χρόνια

0
35

Μοιραστείτε το άρθρο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής εταιρείας αμυντικού υλικού BMC κ. Ethem Sancak στα πλαίσια της 10ης Χρηματοδοτικής Συνόδου Κορυφής της Κωνσταντινούπολης (IFS’19), που είναι και υπεύθυνη για την τελική φάση ανάπτυξης του τουρκικού άρματος μάχης Altay, το άρμα θα είναι έτοιμο σε δυο χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο Sancak δήλωσε ότι «Η Τουρκία έχει αναθέσει έργα αξίας 70 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 77 δισεκατομμύρια δολάρια) σε τοπικές αμυντικές βιομηχανίες όπως αεροσκάφη εκπαιδευτικά και μαχητικά, διαστημικές μελέτες και ηλεκτρονικές μεθόδους μάχης.

Ο Sancak υποστήριξε ότι το άρμα Altay και όλα τα υποσυστήματά του, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα – θα καταστούν εξ ολοκλήρου εγχώρια εντός 48 μηνών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Τουρκία θα μπορεί όχι μόνο να παράγει το άρμα στους αριθμούς που θέλει κατά το δοκούν, αλλά θα μπορεί επιπλέον και να το εξάγει σε τρίτες χώρες χωρίς να έχει ανάγκη την έγκριση και σύμφωνη γνώμη τρίτων χωρών.

Η BMC παράγει διάφορα είδη στρατιωτικών οχημάτων και τεθωρακισμένων, αλλά και εμπορικών αυτοκινήτων – λεωφορείων και φορτηγών. Δεν έχει όμως ποτέ ξανά ασχοληθεί με την παραγωγή αρμάτων μάχης.

Η ανάπτυξη του Altay ξεκίνησε το 2007 με την προοπτική αγοράς έως και 1000 αρμάτων, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει συμβεί τίποτα συγκεκριμένο καθώς πάντα υπήρχαν προβλήματα με την προμήθεια κύριων υποσυστημάτων.

Δεν είναι απίθανο η Τουρκία πράγματι στο τέλος να καταφέρει να αναπτύξει εγχωρίως τα κρίσιμα υποσυστήματα και κυρίως τον κινητήρα του άρματος μάχης. Το ερώτημα είναι τι αξιοπιστία, επιδόσεις, κόστος και διάρκεια ζωής θα έχει αυτός, ειδικά μάλιστα δεδομένου ότι θα πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια της Τουρκίας στον χώρο.

Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ότι σε “Χ διάστημα” θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του άρματος ή/και θα ξεκινήσει η παραγωγή του. Κι άλλες φορές είχε συμβεί αυτό ειδικά μετά την επίτευξη συμφωνίας με κάποια ξένη εταιρεία, απλά για να καταρρεύσει λίγο αργότερα λόγω προβλημάτων και διαφωνιών…

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com