Το TF-X (όταν και αν φτιαχτεί) θα δρα από κοινού με drones όπως το Akinci

0
26

Μοιραστείτε το άρθρο

Η τουρκική εταιρεία TAI εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις στο πρόγραμμα του εγχώριου μαχητικού TF-X παρά την πανδημία του κορωνοϊού, λέει ο Temel Kotil.

Μιλώντας στις 21 Απριλίου στο «C4Defence», ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας ανέφερε η πρώτη πτήση του τύπου θα μπορούσε να γίνει το 2025 και στα σχέδια είναι το TF-X να δρα από κοινού με drones, όπως το υπό ανάπτυξη οπλισμένο drone Akinci. Με τη σειρά της η TAI τρέχει δύο παρόμοια drones, το Aksungur και το Goksungur. Στο πρώτο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης όπλων και το δεύτερο συνεχίζεται, αλλά ο Kotil δεν έδωσε γι’ αυτό περισσότερες πληροφορίες. Τέλος, επανέλαβε πως η πρώτη πτήση του TF-X, καθώς επίσης οι δοκιμές, θα γίνουν με αμερικανικούς κινητήρες F110.

 

Αναφορικά με τα υπόλοιπα προγράμματα αεροσκαφών, ο Kotil είπε ότι οι παραδόσεις των εκπαιδευτικών Hurkus-B έπρεπε να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο, αλλά υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις από το ξέσπασμα του Covid-19. Σχετικά με το Hurjet, τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε ότι αναζητείται εταίρος, καθώς ο διαμοιρασμός του κόστους είναι σημαντικός. Σύμφωνα με τον Kotil, το πρόγραμμα προχωρά σήμερα με πόρους της TAI και θα λειτουργεί πρωταρχικά ως εκπαιδευτικό. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ραντάρ AESA θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε δεύτερο στάδιο και θεώρησε ιδανικό ότι το Hurjet θα είναι μονοκινητήριο.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com