Τρία νέα F-35 για Νορβηγία, τα πρώτα μετά την αναστάτωση του Covid-19

0
8

Μοιραστείτε το άρθρο

Στις 26 Μαΐου, τρία νέα μαχητικά F-35 προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Orland της κεντρικής Νορβηγίας μετά από ταξίδι 10 ωρών από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Πρόκειται για την τελευταία παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα και την πρώτη μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του Covid-19, περιορισμούς που μεταξύ άλλων επηρέασαν και την παραγωγή.

Η Νορβηγία ήταν η τέταρτη κατά σειρά χώρα, μετά τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ιταλία, που παρέλαβε τα μαχητικά F-35. Η χώρα εντάχθηκε αρχικά στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Επίδειξης και το 2008 το επέλεξε ως αντικαταστάτη των F-16 που υπηρετούν με την πολεμική της αεροπορία. Συνολικά, η Νορβηγία παρήγγειλε 52 μαχητικά με τα πρώτα να ολοκληρώνονται στα τέλη του 2015.

Τα πρώτα δύο νορβηγικά μαχητικά F-35 παρέμειναν στις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης Luke στην Arizona, όπου είναι και μεγάλο κέντρο Εναέριας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (AETC)της USAF, χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση των χειριστών στον τύπο και για δοκιμές ενώ τα πρώτα F-35 έφτασαν στη Νορβηγία πριν τρία χρόνια.

Εγγύς αερομαχίες και το F-35 του σμηναγού Morten Hanche

Το πρόγραμμα των F-35 έχει αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στο παρελθόν, με τεχνικά θέματα, υπερβάσεις κόστους και χρονοδιαγράμματος και τελευταία, καθυστερήσεις από έλλειψη υλικών και δυσκολία παραγωγής λόγω της πανδημίας του Covid-19. Ωστόσο, η κατασκευάστρια εταιρία δήλωσε πως τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, με ελάχιστες καθυστερήσεις και η Νορβηγία, καθώς και οι άλλες 11 χώρες που έχουν παραγγείλει το αεροσκάφος, θα παραλάβουν τα αεροσκάφη κανονικά.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η Βασιλική Νορβηγική Αεροπορία θα παραλάβει τα τελευταία F-35 το 2025, οπότε τα τελευταία F-16Α (MLU) θα αποσυρθούν από την ενεργό υπηρεσία.

Covid-19: Οι δυσκολίες στη ροή εφοδίων οδηγούν την παραγωγή του F-35 σε καθυστερήσεις

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com