Τόσο δύσκολο είναι να κάνουμε μια εξάρτυση; – Commandos.gr

0
93

Το ζήτημα των εξαρτύσεων στον Ελληνικό Στρατό είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα αμυντικά θέματα εδώ και πολύ καιρό. Ο Ελληνικός Στρατός δεν χορηγεί στα στελέχη και τους κληρωτούς, που υπηρετούν στις τάξεις του, με μια σύγχρονη και λειτουργική εξάρτυση.

Αυτό, το θέμα των εξαρτύσεων, έγινε ακόμα πιο εμφανές όταν ξέσπασε η κρίση στις Καστανιές, στον Έβρο, με την απόπειρα εισβολής των -υποστηριζόμενων από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις- αλλοδαπών.

Αμέσως, πολλά στελέχη που νωρίτερα δεν είχαν αγοράσει μια εξάρτυση τύπου τακτικού γιλέκου, φορέα πλακών ή chest rig, αναζήτησαν να αγοράσουν κάτι αντίστοιχο λόγω κορωνοϊού στα διαδικτυακά καταστήματα που εμπορεύονται στρατιωτικά είδη. Εκείνη την εποχή, που χαρακτηρίστηκε ο “χρυσός αιώνας” αυτών των καταστημάτων, πούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, επίσης με αφορμή τον κορωνοϊό και την μείωση των εισαγωγών η τιμή πολλών ειδών ατομικού εξοπλισμού ανέβηκε στα ύψη.

Φυσικά, πολλοί ήταν οι Στρατιωτικοί που αντί για τα ελληνικά προτίμησαν τα ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα για να προμηθευτούν τα υλικά που ήθελαν ώστε να εκτελέσουν πιο αποτελεσματικά την υπηρεσία τους στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, στον ποταμό Έβρο.

Τα στελέχη του Στρατού έκαναν αυτό που έπρεπε, αυτό που θα έκανε κάθε επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του, αγόρασαν με δικά τους χρήματα σύγχρονες εξαρτύσεις όπως και άλλους εξοπλισμούς και υλικά ώστε να εκτελέσουν πολύ πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν από την υπηρεσία τους.

Πρέπει να μην μείνουμε όμως εδώ. Να μην μείνουμε στο σημείο όπου το κάθε στέλεχος έδωσε χρήματα και αγόρασε μια εξάρτυση και ο Στρατός συνεχίζει να χορηγεί την γνωστή “προβλεπόμενη” εξάρτυση τύπου M-71. Να μη θεωρήσουμε ως δεδομένο οτι τα στελέχη θα πρέπει να αγοράζουν μόνοι τους τον ατομικό εξοπλισμό τους. Αυτη είναι η λάθος ανάγνωση της λύσης του προβλήματος.

Στα επιχειρησιακά διδάγματα που εξήχθησαν από τις επιχειρήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ) που πραγματοποιούνται προς υποστήριξη των επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) στην αντιμετώπιση της μαζικής εισβολής αλλοδαπών στον Έβρο, πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί και η υποχρεωτική ανάπτυξη και χορήγηση απο το Υπουργείο Άμυνας μιας σύγχρονης εξάρτυσης που θα ικανοποιεί αποκλειστικά τις απαιτήσεις των στελεχών των ΕΕΔ και όχι κάποιου άλλου Στρατού, να μην επηρεάζεται δηλαδή από τις απαιτήσεις άλλων ξένων Στρατών. Να γίνει μια εξάρτυση αποκλειστικά “προσαρμοσμένη” πάνω στις απαιτήσεις των ΕΕΔ.

Είναι ανάγκη οι ΕΕΔ να ακολουθήσουν, έστω και αργά, τις υπόλοιπες δυτικές νατοϊκές δυνάμεις που, εδώ και πολλά χρόνια, υιοθέτησαν νέες καινοτόμες εξαρτύσεις και υλικά που διευκολύνουν την εκτέλεση των αποστολών των στελεχών τους.

Τα περισσότερα στελέχη των ΕΕΔ που αναλαμβάνουν αποστολές στον Έβρο, κάλυψαν αυτό το κενό, με δική τους πρωτοβουλία, αγοράζοντας νέες εξαρτύσεις και πολλά υλικά ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο κενό που δεν καλύπτονταν από τα υλικά της υπηρεσίας.

Ο Στρατός αλλάζει, οι συνθήκες αλλάζουν, οι απειλές μεταβάλλονται και εκσυγχρονίζονται και δεν αποτελεί πλέον ταμπού οι ΕΕΔ να αρχίσουν την ανάπτυξη μιας νέας ολοκληρωμένης στολής/εξάρτυσης του σύγχρονου Έλληνα μαχητή που θα χορηγηθεί στα στελέχη ανάλογα με την ειδικότητα τους, πχ: Πλήρωμα οχήματός-άρματος μάχης, πλήρωμα σε στοιχείο Α/Τ, πολυβολητής, πλήρωμα Α/Κ πυροβόλου κ.α.

Συγχαρητήρια στα χαμηλόβαθμα στελέχη που τη δύσκολη στιγμή έβαλαν το χέρι στην τσέπη και αγόρασαν έστω ένα απλό τακτικό γιλέκο για να εκτελέσουν πιο αποτελεσματικά την υπηρεσία τους. Υπήρξαν όμως και ηλεκτρονικά καταστήματα που ξεπούλησαν ο,τι απόθεμα είχαν και μετά λόγω κορωνοϊού ανέβασαν τις τιμές κατά 10-20% και αυτό, από πολλά στελέχη, θεωρήθηκε ως προσπάθεια αισχροκέρδειας.

Ευχόμαστε, μετά τα διδάγματα από τον Έβρο, σύντομα, οι υπεύθυνες Διευθύνσεις να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια για τη σχεδίαση, δοκιμή και ανάπτυξη μιας σύγχρονης εξάρτυσης που θα καλύπτει τις αποκλειστικές επιχειρησιακές ανάγκες των ΕΕΔ. Έχουμε τις ικανότητες… μιλάμε για μια ολοκληρωμένη εξάρτυση μάχης, για ένα αξιόπιστο, λειτουργικό και ανθεκτικό τακτικό γιλέκο …και όχι για πυρηνικό υποβρύχιο. Τόσο δύσκολο είναι να κάνουμε μια καλή εξάρτυση;

Τα στελέχη, που αναγκάστηκαν να αγοράσουν υλικά, συζητούν μεταξύ τους και γνωρίζουν ποια καταστήματα φέρθηκαν τίμια τη δύσκολη στιγμή και ποια προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση ώστε να κερδίσουν 5, 10 ή 20 ευρώ παραπάνω στην εξάρτυση και αξεσουάρ. Τα στελέχη απαιτούν σεβασμό, όπως άλλωστε όλοι οι πολίτες που πληρώνουν για να αγοράσουν εμπορεύματα και άλλα πράγματα, αυτό πρέπει να το έχουν στα υπόψιν τους οι αγαπητοί καταστηματάρχες. Σεβασμός και ξεκάθαρες δουλείες… Οι Στρατιωτικοί δεν είναι πελάτες Β’ διαλογής.

Σχετικά άρθρα

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της “Commandos.grς” και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Το άρθρο το βρήκαμε στην σελίδα proelasi.org