Φέτος η παρουσίαση του νέου stealth βομβαρδιστικού Xian H-20

0
16

Μοιραστείτε το άρθρο

Το νέο υπερηχητικό βομβαρδιστικό stealth της Κίνας – που υποτίθεται διπλασιάζει την ακτίνα στην οποία μπορεί η χώρα να πραγματοποιήσει πυρηνικό πλήγμα, θα μπορούσε να είναι έτοιμο παρουσιαστεί ακόμα και φέτος σύμφωνα με κινέζικες διαρροές σε ΜΜΕ, αλλά το Πεκίνο υποτίθεται ότι ζυγίζει το βήμα αυτό και τι θα μπορούσε να σημαίνει για την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων εν μέσω μάλιστα της εξελισσόμενης πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Xian H-20 φέρεται να θέτει την Αυστραλία, την Ιαπωνία και βέβαια και τη χερσόνησο της Κορέας καθώς κι όλες τις βάσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού εντός εμβέλειας πρώτου χτυπήματος και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το think tank nationalinterest, «Εάν το H-20 έχει την εμβέλεια και τις φερόμενες επιδόσεις stealth που του αποδίδονται, θα μπορούσε να αλλάξει την στρατηγική ισορροπία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας εκθέτοντας βάσεις και πλοία των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον Ειρηνικό σε αιφνιδιαστικές επιπθέσεις.»

Το H-20 θα πρόσφερε στην Κίνα κάτι που μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν – μια πραγματική πυρηνική τριάδα, δηλαδή ικανότητα πυρηνικής επίθεσης από στεριά (με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους) από τη θάλασσα (με υποβρυχίως εκτοξευόμενους βαλλιστικούς πυραύλους) κι από τον αέρα, με στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας).

Σύμφωνα δε με την DIA ήδη από το 2019 “η Κίνα είναι πιθανό να έχει διπλασιάσει τουλάχιστον το μέγεθος του πυρηνικού της οπλοστασίου κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της ταχύτερης επέκτασης και αναβάθμισης του στην ιστορία της χώρας.” Άλλωστε το 2018, η Κίνα εκτόξευσε περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους για δοκιμές και εκπαίδευση από ό, τι όλος ο υπόλοιπος κόσμος συνδυαστικά.

Το H-20 της Κίνας δείχνει τη «δέσμευση της χώρας να επεκτείνει τον ρόλο της κεντρικής πυρηνικής δύναμης στις στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου», ενώ φαίνεται ότι πως αν και το συνολικό πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας είναι μικρότερο από το ρωσικό, είναι εξίσου ανησυχητικό.

Σύμφωνα με άρθρο του South China Morning Post, το H-20 θα μπορούσε να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του Zhuhai Airshow, εάν η πανδημία του κορωνοϊού είναι υπό έλεγχο μέχρι τότε.

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη φωτογραφία ή τεχνικά χαρακτηριστικά πέρα από καλλιτεχνικές απεικονίσεις και φημολογία.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com