Φιλιππίνες: “Ψήφος εμπιστοσύνης” στα ισραηλινά πυροβόλα ATMOS 2000

0
26

Μοιραστείτε το άρθρο

Το υπουργείο Αμύνης των Φιλιππίνων ανακοίνωσε την απελευθέρωση της διαδικασίας προμήθειας (Notice to Proceed – NTP) στο πρόγραμμα προμήθειας αυττοκινούμενου πυροβολικού από την ισραηλινή εταιρία Εlbit Systems. Η προμήθεια αφορά σε δύο πυροβολαρχίες αυτοκινουμένων πυροβόλων Soltam ATMOS των 155mm 52 διαμετρημάτων. Την πληροφορία μετέδωσε ο συνήθως καλά ενημερωμένος ιστότοπος MaxDefense Philippines.

Νέα MANPADS και οβιδοβόλα για τις Φιλιππίνες

Η παραγγελία του συστήματος εκκίνησε το 2013 και πέρασε από διάφορες φάσεις αξιολόγησης και προσφορών. Η ισραηλινή εταιρία προσέφερε ένα πολύ ενδιαφέρον πακέτο για την αναβάθμιση του πυροβολικού της χώρας, το οποίο σήμερα βασίζεται σε αμερικανικής προέλευσης ρυμουλκούμενα συστήματα παρωχημένης τεχνολογίας.

Το ρυμουλκούμενο πυροβόλο των 155 mm Soltam M-71 σε παρουσίαση των Φιλιππίνων (φωτογραφία: MaxDefense)

Η Elbit είχε πουλήσει δυο πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων Μ-71 των 155 mm κατασκευής της στον στρατό ξηράς των Φιλιππίνων στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και αυτό έθεσε μια σημαντική παρακαταθήκη για τον παρόντα διαγωνισμό. Το 2017 κατόρθωσε να συμπληρώσει τον αριθμό τους πουλώντας σε προνομοιακή τιμή άλλη μία πυροβολαρχία ρυμουλκούμενων πυροβόλων και ανοίγοντας τον δρόμο των διαπραγματεύσεων για την πώληση ενός αυτοκινούμενου συστήματος, βασισμένου στο ίδιο πυροβόλο Soltam των 155 mm των 39 διαμετρημάτων επί φορτηγού 8×8.

To σύστημα ATMOS 2000 έχει επιλεγεί για την αντικατάσταση των ισραηλινών Μ-109 Doher (φωτογραφία: Elbit Systems)

Η νέα προμήθεια, που όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί σύντομα, περιλαμβάνει 12 μονάδες πυρός του συστήματος ATMOS 2000 αλλά με το πυροβόλο μακρύτερης κάννης των 52 διαμετρημάτων που αποτελεί μακράν το ισχυρότερο σύστημα πυροβολικού του Στρατού των Φιλιππίνων και θα ενισχύσει κατά πολύ τις ικανότητες υποστήριξης των μονάδων του. Το σύστημα αναμένεται να παραδοθεί ως τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Ισραήλ σε αναζήτηση νέου Α/Κ πυροβόλου 155mm

Τα πυροβόλα ATMOS 2000 έχουν επιλεγεί και από το Ισραήλ ως αντικαταστάτες των πυροβόλων Μ-109 που αποτελούν τον κορμό της δύναμης του πυροβολικού της IDF. Υπηρετούνται από 6 μόλις άτομα, που μπορούν να μειωθούν σε 4 αν χρειαστεί, εκ των οποίων τα δύο απασχολούνται εκτός του οχήματος με την λειτουργία του πυροβόλου. Με τη χρήση βλημάτων εκτεταμένου βεληνεκούς (ERFB-BB) μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε αποστάσεις 41 χλμ. με ρυθμούς βολής μεταξύ 4-9 β/λ. Το βεληνεκές περιορίζεται σε 30 χλμ. με χρήση του βλήματος L15 HE και 24.5 χλμ. με το συμβατικό Μ-107.

Παρουσίαση των νεοπαραληφθέντων Μ-113Α2 του Στρατού των Φιλιππίνων μετά τον εκσυγχρονισμό τους από την Elbit. H τελευταία αναβάθμισε 44 από αυτά με RWS με πολυβόλο των 12.7 mm και 6 με μη-επανδρωμένο πύργο UT30 με πυροβόλο των 30 mm (φωτογραφία via MaxDefense)

Ο Στρατός των Φιλιππίνων έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για την αντικατάσταση του παλιού υλικού του και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του, ειδικά στο πυροβολικό αντικατέστησε τους σωλήνες 12 πυροβόλων Μ-101 με κάννες του LG1 Mk.II της GIAT και διαπραγματεύεται την παραχώρηση μιας Μοίρας πολλαπλών εκτοξευτών K136 Kooryong από τη Ν. Κορέα. Ας σημειωθεί, πως η διείσδυση των ισραηλινών αμυντικών εταιριών είναι μεγάλη στη χώρα με την παράδοση όλμων Cardom των 81 και 120 mm και την αναβάθμιση αριθμού οχημάτων Μ-113Α2+ με τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού ORCWS 44 με πολυβόλα των 12.7 mm και πύργους UT30 με πυροβόλο των 30 mm.

H Elbit παρέδωσε τα πρώτα εκσυγχρονισμένα M113 στις Φιλιππίνες

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com