Φλογοκρύπτης JP 3-Port Compensator | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
68

Ο φλογοκρύπτης JP 3-Port Compensator όπως δηλώνει και το όνομα του δεν είναι τόσο για απόκρυψη της λάμψης όσο για ισοστάθμιση (compensate) της ανάκρουσης. Είναι ένας πολύ δημοφιλής φλογοκρύπτης και σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως ακριβώς λειτουργεί και γιατί είναι τόσο διαδεδομένος.

Πηγή: ShootersConnectionStore.com
Πηγή: ShootersConnectionStore.com

Η εταιρία JP για αρκετά χρόνια κατασκευάζει τα λεγόμενα «muzzle brake» (φρένα κάννης) που αποσκοπούν στη μείωση της ανάκρουσης και τα compensator (ισοσταθμιστής) για ταχύτερη σκόπευση σε αγωνιστική σκοποβολή. Όταν ένα όπλο ρίχνει και τα αέρια εξέρχονται της κάννης δημιουργούν αντίστροφη δύναμη προς τα πίσω. Αυτό οδηγεί στο «κλώτσημα» του όπλου. Στον αγωνιστικό χώρο όπου οι πολύ γρήγορες βολές ακριβείας είναι η διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας αυτό το κλώτσημα μπορεί να προκαλέσει αρκετή καθυστέρηση στη σκόπευση ώστε να γίνει σημαντικό πρόβλημα. Βλέπετε σχηματικά την ανάκρουση (κλώτσημα) λόγω της βίαιης εξόδου των αερίων από τη κάννη καλύτερα παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η αμερικανική εταιρία JP κατασκευάζει αυτούς του φλογοκρύπτες που εξουδετερώνουν σχεδόν τελείως το κλώτσημα από χάλυβα. Το πρόβλημα που είχε ωστόσο ήταν να τους κάνει εγκεκριμένους για πρακτική σκοποβολή. Σήμερα, είναι εγκεκριμένοι για πολλά πρωταθλήματα πρακτικής αγωνιστικής σκοποβολής όπως το «Soldier of Fortune World Championship» και το USPSA.

Πηγή: JPRifles.com
Πηγή: JPRifles.com

Ο ιδιαίτερος αυτός φλογοκρύπτης είναι ορθογώνιος και έχει τρία ανοίγματα από κάθε πλευρά και μία μικρή οπή για την έξοδο της σφαίρας στο μπροστινό του μέρος. Αυτές τα τρία ανοίγματα είναι και ο λόγος που ονομάζεται 3-Port (3-Θύρες). Όταν κάποιος ρίξει με ένα τυφέκιο που έχει αυτό το Compensator (ισοσταθμιστή) ως φλογοκρύπτη τότε η ροή των εξερχόμενων αερίων θα είναι όπως βλέπετε παρακάτω εάν κοιτούσαμε το φλογοκρύπτη από ψηλά. Με τα κόκκινα βέλη παρουσιάζεται η κατεύθυνση των αερίων.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σίγουρα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί εκτός από τα ανοίγματα στις δύο πλευρές του, ο ισοσταθμιστής αυτός έχει και πλάκες ανάμεσα τους που τα χωρίζουν με μόνο ένα μικρό άνοιγμα για να περνάει το βλήμα από μέσα τους. Ο λόγος είναι ότι αυτές οι ενδιάμεσες πλάκες λειτουργούν ως μικρά τείχη. Καθώς τα αέρια βγαίνουν από τη κάννη «χτυπάνε» επάνω στο πρώτο «τείχος» και υποχρεωτικά διαφεύγουν δεξιά και αριστερά από τα δύο ανοίγματα, το ίδιο γίνεται και με τα δύο επόμενα «τείχη» και έτσι υπάρχει ομοιόμορφη κατανομή των πιέσεων σε τρία στάδια. Αυτό το βλέπετε σχηματικά στην επόμενη επεξηγηματική φωτογραφία όπου με κόκκινο χρώμα είναι η κατεύθυνση των αερίων.

Πηγή: ShootersConnectionStore.com (επεξεργασμένη)
Πηγή: ShootersConnectionStore.com (επεξεργασμένη)

Το παραπάνω φαίνεται ως μία πολύ απλή βελτίωση αλλά προσφέρει κάποια εξαιρετικά σημαντικά πλεονεκτήματα σε αγωνιστικό επίπεδο. Αυτά είναι τα ακόλουθα.

  • Πολύ συνεπής και ελεγχόμενη ανάκρουση σε γρήγορες βολές
  • Αισθητή μείωση της ανάκρουσης
  • Ταχύτερη σκόπευση καθώς τα αέρια φεύγουν δεξιά και αριστερά, όχι προς τα επάνω
  • Σταθερή μετακίνηση του όπλου με ελάχιστη άνοδο της κάννης καθώς τα αέρια φεύγουν δεξιά και αριστερά εξουδετερώνοντας τις δυνάμεις

Πηγή: candi323.com
Πηγή: candi323.com

Παρ’όλα αυτά τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα θα έχετε παρατηρήσει ότι τονίζουμε συνεχώς ότι είναι σχεδιασμένο για αγωνιστική χρήση, και όχι επιχειρησιακή. Οι λόγοι είναι πολλοί. Αρχικά, δε κρύβει τη λάμψη, αντίθετα μάλιστα, τη κάνει πιο αναγνωρίσιμη από απόσταση καθώς δημιουργεί δύο δέσμες φωτός με μία λάμψη στο κέντρο. Άρα ήδη ακυρώνει τη λειτουργία του φλογοκρύπτη που είναι το κύριο τακτικό πλεονέκτημα. Δεύτερον, σε περιβάλλοντα πυκνής βλάστησης τα ανοίγματα είναι πολύ μεγάλα και κλαδιά και φύλλα μπορούν εύκολα να σφηνώσουν μέσα τους. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο οι φλογοκρύπτες A1 και Α2 (διαβάστε περισσότερα για αυτούς στο άρθρο μας «Φλογοκρύπτης Colt Α1 και Α2») έχουν το συγκεκριμένο σχέδιο. Τέλος, σε περιβάλλοντα μάχης CQB όπου συμπολεμιστές μπορεί να βρίσκονται ο ένας δίπλα από τον άλλον τα αέρια θα οδηγούνται επάνω τους κάτι που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε τραυματισμούς σε κοντινές αποστάσεις. Σε ελάχιστες περιπτώσεις τέτοιου τύπου Compensators χρησιμοποιούνται σε επιχειρησιακό επίπεδο πέρα από πολύ εξειδικευμένες εφαρμογές. Για παράδειγμα, σε όπλα μεγάλου διαμετρήματος χρησιμοποιούνται για να έχουν μειωμένη ανάκρουση. Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως, τα λεγόμενα Compensators όπως αυτό εδώ της εταιρίας JP είναι καθαρά για αγωνιστική πρακτική σκοποβολή όπου γρήγορες εύστοχες βολές είναι ο μοναδικός σκοπός.

Πηγή: candi323.com
Πηγή: candi323.com

Source link