«Φωνή λαού, οργή Θεού» – η Γερμανία αναβάλει την επιλογή μαχητικού για την αντικατάσταση των Tornado

0
36

Μοιραστείτε το άρθρο

Η πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Άννγκρετ Κράμπ-Κάρενμπαουερ υποβλήθηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Άμυνας του Bundestag (γερμανικό Κοινοβούλιο). Εάν οι βουλευτές συμφωνήσουν με την πρόταση, θα αρχίσει ο λεπτομερής προγραμματισμός.

Επίσημο: Η Γερμανία αιτήθηκε την αγορά 30+15 Super Hornet / Growler

Πρακτικά ωστόσο, αυτό θα πρέπει να συμβεί στο κοινοβούλιο την επόμενη νομοθετική περίοδο – με άλλα λόγια, το 2022 το νωρίτερο, πιθανώς το 2023. Στη συνέχεια, το Bundestag θα λάβει την τελική απόφαση για την επένδυση.

“Γνωρίζοντας τις καθιερωμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, είμαστε μόνο στην αρχή μιας σύμβασης που θα διαρκέσει χρόνια”, δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας.

Η απόφαση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας να χωρίσει την αντικατάσταση του Tornado αγοράζοντας 45 μαχητικά Boeing Super Hornet καθώς και μέχρι 93 μαχητικά Eurofighter δέχθηκε οξεία κριτική στη Γερμανία, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από το σύνολο σχεδόν του τύπου, όχι μόνο για την ίδια την επιλογή αμερικανικών μαχητικών αλλά κυρίως επειδή αφήνει την τελική απόφαση στην επόμενη κυβερνητική περίοδο για να αποφευχθεί μια άμεση αντιπαράθεση με τον εταίρεο του κυβερνητικού συνασπισμού SPD για την αποστολή πυρηνικής κρούσης.

Η δε Airbus παρουσίασε εσπευσμένα μία νέα έκδοση ηλεκτρονικής επίθεσης του Eurofighter, αν κι επι σειρά ετών αγνοούσε την δεδομένη επιχειρησιακή απαίτηση της γερμανικής Αεροπορίας.

Eurofighter ECR διάδοχος του Tornado ECR;

Ωστόσο όπως είναι αυτονόητο, η έκδοση αυτή δεν υπάρχει παρά μόνο στα χαρτιά, ενώ το Growler είναι ήδη υπαρκτό κι επιχειρησιακό επί σειρά ετών, έχοντας μάλιστα και εξαγωγικό πελάτη (Αυστραλία).

Σε περίπτωση ανατροπής της αρχικής απόφασης, αυτό θα συνεπαγόταν δέσμευση χρόνου και χρήματος για την ανάπτυξη της νέας αυτής έκδοσης χωρίς όμως εγγύηση ότι η ανάπτυξη αυτή θα ολοκληρωνόταν εντός χρονοδιαγράμματος, προϋπολογισμού και χωρίς προβλήματα κι εντός προδιαγραφών.

Το Growler είναι το μοναδικό αεροσκάφος της κατηγορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά τον δυτικό κόσμο τουλάχιστον.

Tα δε Tornado ECR θεωρείται ότι θα πρέπει να αποσυρθούν το αργότερο μέχρι το 2030, αφού παρά τις εσπευσμένες αναβαθμίσεις, είναι μία πλατφόρμα που συμπληρώνει πια σχεδόν μισό αιώνα ζωής.

Η Γερμανία εγκρίνει ακόμα €240 εκατ. για βελτιώσεις στα Tornado

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com