Φωτογραφίες κι αξιολόγηση των προτάσεων αναβάθμισης του τυφεκίου G3A3 του ΕΣ

0
46

Μοιραστείτε το άρθρο

Για το θέμα της αναβάθμισης του τυφεκίου G3A3 του Ελληνικού Στρατού, ένα θέμα παραδοσιακά προφανούς κι υψηλού ενδιαφέροντος έχουμε αναφερθεί πρόσφατα:

Αναβάθμιση G3 – Αξίζει το κόστος;

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη δεκαετία είχε υπάρξει (κι ακυρωθεί) ένα πρόγραμμα εγχώριας παραγωγής και προμήθειας νέας σχεδίασης τυφεκίου προς αντικατάστασή του G3A3, που θα ήταν το επίσης γερμανικό G36. Υπό το φως των μεταγενέστερων οικονομικών δεδομένων η προμήθεια αυτή κατέστη αδύνατη, συνεπώς οι ενδεχόμενες αναβαθμίσεις των ήδη υπαρχόντων τυφεκίων του τύπου μονοπώλησαν κι όπως φαίνεται μονοπωλούν ακόμα το ενδιαφέρον.

Στην παρούσα ανάρτηση δημοσιεύουμε ορισμένα κοντινά πλάνα από τις δυο προτεινόμενες αναβαθμίσεις και τα αποτελούμενα απάρτιά τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, και στις δυο προτάσεις η αύξηση του βάρους είναι ελάχιστη, ενώ ενσωματώνουν αμφότερς ράγες picatinny για ανάρτηση τυποποιημένων βοηθημάτων βολής.

Το βομβιδοβολο είναι εξαιρετικά δύσχρηστο σε εκείνη τη θέση μιας και είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να οπλιστει το τυφέκιο, αφού τα δάχτυλα του χειριστή του όπλου βρίσκουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή την περίοδο τρέχουν διαδικασίες δοκιμών στη Σχολή Πεζικού του Ελληνικού Στρατού στη Χαλκίδα, με τους τεχνικούς των ΕΑΣ ενώ έχουν γίνει και σχετικές παρουσιάσεις σε στελέχη της Διεύθυνσης Πεζικού.

Το πτυσσόμενο κοντάκιο εξασφαλίζει πολύ καλύτερη εργονομία από το υπάρχον συμπαγές πλαστικό και στις δύο προτεινόμενες εκδόσεις. Επίσης, η λαβή μπροστά στην κάνη (που εκτείνεται εναλλακτικά κι ως δίποδας), βοηθάει επίσης αρκετά την εργονομία του όπλου.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com