Όταν το Ισπανικό Ναυτικό επέλεξε “Super” Knox, αντί για τα πανάκριβα C.F Adams

0
25

Μοιραστείτε το άρθρο

Η Ισπανία το 1945 είχε προκηρύξει ένα υπερ-φιλόδοξο ναυπηγικό για την απόκτηση 18 καταδρομικών 6 κορβετών και 6 υποβρύχιων. Παρ ‘ολα αυτά οι πληγές του Εμφυλίου πολέμου ήταν ακόμα βαθιές για την Ισπανία και η άλλοτε κραταιά ναυτική  χώρα αδυνατούσε να αποκτήσει ένα ναυτικό αντάξιο της ιστορίας της αλλά και ικανό να ελέγξει τα υπερπόντια νησιά που ακόμα και σήμερα είναι ισπανικό έδαφος. Μεταξύ 1959-1974  η Ισπανική οικονομία μεγάλωσε  κατά 7 φορές σε μέγεθος σε σχέση με όλη την προηγούμενη 100 ετία.  Η Ισπανία ήταν έτοιμη να αποκτήσει την πρώτη κλάση πλοίων για το ναυτικό της που θα ήταν πραγματικά σύγχρονα και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την από αέρος απειλή.

Η πιο λογική για τους Ισπανούς επιλογή θα ήταν τα αντι-τορπιλικά C.F Adams τα οποία είχαν αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής (AAW) και αποτελούσαν τα Arleigh Burke της εποχής. Το κόστος όμως απόκτησης  των C.F Adams το 1965 ήταν αρκετά υψηλό για τους Ισπανούς οι οποίοι επιδίωκαν παράλληλα την απόκτηση 5 μεταχειρισμένων αντιτορπιλικών Gearing τα οποία τελικά απέκτησαν σχεδόν ταυτόχρονα με την Ελλάδα το 1972. Έτσι στράφηκαν στις φθηνότερες αλλά εξαιρετικά ικανές για την εποχή φρεγάτες Knox τις οποίες θα ναυπηγούσαν στα Ισπανικά ναυπηγεία στην Feroll η ναυπήγηση των οποίων ξεκινούσε την ίδια ακριβώς περίοδο στα αμερικάνικα ναυπηγεία. Για να καλύψουν όμως την ανάγκη για πλοία αεράμυνας περιοχής αντικατέστησαν το υπόστεγο των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων με έναν εκτοξευτή  Mk22  με δυνατότητα βολής  πυραύλων SM1 την τοποθέτηση ενός πανίσχυρου  ραντάρ SPS-52B 3D ενώ στην πορεία έλαβαν ως CWIS  δύο  Meroka.

Το ισπανικό σύστημα εγγύς αυτοπροστασίας Meroca το οποίο μπορεί να εντοπίσει επερχόμενο βλήμα στα 5 χλμ και να το εμπλέξει στα 1500 μέτρα

Παράλληλα διατήρησαν τις εξαιρετικές ανθυποβρυχιακές ικανότητες που είχαν η Knox διατηρώντας τον εκτοξευτή ASROC και τα εξαιρετικά σόναρ που έφερε η αμερικάνικη σχεδίαση. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την ναυπήγηση της κλάσης Baleares από τους Ισπανούς μετουσιώθηκε στην υιοθέτηση 12 χρόνια αργότερα των O.H.Perry από το Ισπανικό Ναυτικό με την κλάση Santa Maria ( 6 πλοία) τα οποία θα αντικατασταθούν από 5 φρεγάτες F110.

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Προηγούμενο άρθροΤο Kiowa ξαναπετά για την Ελλάδα μετά από μισό αιώνα ευδόκιμης υπηρεσίας στον Αμερικανικό Στρατό
Mourkas

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com