Όχι και τόσο ανταγωνιστική τελικά η αμερικανική προσφορά για 4 MMSC – Commandos.gr

0
204

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Όχι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, δείχνει τελικώς η περίπτωση της προμήθειας φρεγατών τύπου MMSC που προτείνει στην Ελλάδα η Lockheed Martin, βάσει της ενημερώσεως για Τιμή & Διαθεσιμότητα που ήλθε από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το κόστος για 4 φρεγάτες που περιλαμβάνει η ενημέρωση, ανέρχεται σε 4,4 δισ. $ όπως διασταυρώσαμε και όχι 2 δισ. ευρώ που αναφέρει προ ημερών, βασιζόμενοι σε ενημέρωση από πηγή η οποία πλέον υποστηρίζει ότι αναφερόταν σε τιμή για… 2 μονάδες. Ασφαλώς οφείλουμε για στοιχειώδεις λόγους δεοντολογίας, μια συγγνώμη από τους αναγνώστες μας γι’ αυτή την παρεξήγηση.

Η επίσημη αμερικανική ενημέρωση αφορά την επακριβή διαμόρφωση MMSC, με οπλισμό υποδεέστερης συνθέσεως από αυτήν που ενδιαφέρει το Πολεμικό Ναυτικό, δηλαδή με πυροβόλο 57 mm και εκτοξευτή Mk41 VLS με 8 κελιά για ESSM. Δεδομένου ότι οι όποιες τροποποιήσεις απαιτήσει η ελληνική πλευρά σε οπλισμό, αισθητήρες κ.λπ. θα επιβαρύνουν το όλο κόστος, η περίπτωση των MMSC κρίνεται ότι ενέχει δαπάνη συγκρίσιμη, τουλάχιστον από τα μέχρι τώρα δεδομένα περί των προτάσεων από την Γαλλία, με τις φρεγάτες Belh@rra.

Υπάρχει φυσικά προς διευκρίνιση και το ζήτημα του κόστους για φόρτους ανταλλακτικών και Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) που θα διαμορφώσουν το τελικό κόστος και θα προστεθούν σε αυτό που θα δώσει η γαλλική πλευρά για την ελληνική διαμόρφωση της Belh@rra. Η εμπειρία δείχνει ότι στην περίπτωση αμερικανικού υλικού, η πρόσβαση σε ανταλλακτικά είναι ευχερής και μέσω χρηματοδοτήσεως FMS ενώ στα γαλλικά όπλα οι διαδικασίες είναι πιο δαπανηρές. Επιπλέον παράμετρος που θα διαμορφώσει και το συνολικό κόστος, είναι οι υποδομές που θα απαιτηθούν για την υποστήριξη νέων όπλων που θα τεθούν σε υπηρεσία, όπως οι πύραυλοι Αster 15/30.

Υπενθυμίζεται ότι το τελικό κόστος του προγράμματος της Σαουδικής Αραβίας για 4 MMSC ορίσθηκε σε 4,3 δισ. $, το οποίο με τα κόστη για εκπαίδευση, υποστήριξη κ.λπ. διαμορφώθηκε σε 6 δισ. $.

Σχετικά άρθρα

Αμυντικά νέαΕξοπλισμοίΗΠΑ-USAΠολεμικό Ναυτικό (ΠΝ)Φρεγάτες
ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της “Commandos.grς” και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Το άρθρο το βρήκαμε στην σελίδα proelasi.org