Όχι 1, όχι 2, αλλά 31 πολυηχητικούς πυραύλους θέλει η USAF για τα βομβαρδιστικά B-1B!

0
13

Μοιραστείτε το άρθρο

Η Αμερικανική Αεροπορία (USAF) εξετάζει σοβαρά την ιδέα τροποποίησης αριθμού βομβαρδιστικών B-1B, ώστε να μεταφέρουν πολυηχητικούς πυραύλους.

Όπως τονίζει στο «Air Force Magazine» ο επικεφαλής της Air Force Global Strike Command, πτέραρχος Timothy Ray, το σχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση τουλάχιστον μιας μοίρας τροποποιημένων B-1B, που θα μπορούσαν να φέρουν μέχρι 31 πολυηχητικούς πυραύλους, εσωτερικά και εξωτερικά.

Μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τα B-1B είχαν ειδικούς πυλώνες που επέτρεπαν τη μεταφορά δύο πυραύλων AGM-86B με πυρηνικό φορτίο στον καθένα, αλλά με την απώλεια του ρόλου στρατηγικής κρούσης, οι πυλώνες περιήλθαν σε αχρηστία. Σήμερα τα αεροσκάφη χρησιμοποιούν αποκλειστικά μόνο έναν τέτοιο για τη μεταφορά του ατρακτιδίου στόχευσης Sniper. Το B-1B μπορεί να φέρει μέχρι οκτώ εξωτερικούς πυλώνες.

Arsenal Plane concept: Η αμερικανική Αεροπορία αναζητά το «αεροπλάνο-οπλοστάσιο»

Η USAF μελετά το ζήτημα εδώ και έναν χρόνο και θεωρεί ευκολότερη την πιστοποίηση του AGM-183A. Το τελευταίο είναι ουσιαστικά ένα όπλο ανεμοπορίας, που ακολουθεί απρόβλεπτη διαδρομή πτήσης και πιστεύεται πως είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Βέβαια, δεν είναι γνωστό πόσους AGM-183A το B-1B μπορεί να μεταφέρει. Η USAF εξετάζει επίσης την πιστοποίηση του πολυηχητικού πυραύλου HAWC και του «συμβατικού» LRSO. Ο τελευταίος είναι υπό ανάπτυξη και μπορεί να αντικαταστήσει τον πύραυλο cruise AGM-86C/D.

Η ιδέα έρχεται την ίδια στιγμή που το Πεντάγωνο προωθεί την απόσυρση 17 από τα 60 B-1B, την απαγόρευση ο τύπος να πετά σε χαμηλά ύψη, αλλά και περιορισμούς στον ετήσιο αριθμό ωρών χρήσης.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com