24 και όχι 36 τα AH-64E Guardian για το Μαρόκο

0
15

Μοιραστείτε το άρθρο

Ανακοίνωση της κατασκευάστριας Boeing αναφέρει πως το Μαρόκο θα παραλάβει τελικά 24 επιθετικά ελικόπτερα AH-64E Guardian στην τελευταία και πιο προηγμένη τους διαμόρφωση.

Η Boeing θα κατασκευάσει και θα παραδώσει τα ελικόπτερα μέσω του προγράμματος Foreign Military Sales (FMS) του Στρατού των ΗΠΑ στην αεροπορία της βορειοαφρικανικής χώρας.

Το Μαρόκο θα δαπανήσει $4,25 δις για 36 Apache – «Έλεγχος τιμών»

Tο ΑΗ-64Ε Guardian είναι η τελευταία έκδοση του γνωστού επιθετικού ελικοπτέρου Apache που ενσωματώνει σημαντικές αναβαθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνουν συστήματα ανοιχτής αρχιτεκτονικής διαρύθμισης, προηγμένα συστήματα επικοινωνίας, βελτιωμένο σύστημα αναγνώρισης/πρόσκτησης στόχου που παρέχει πληροφορίες για τον στόχο σε κάθε περιβάλλον νύχτα και μέρα, καθώς και ικανότητα νυχτερινής πλοήγησης. Επιπρόσθετα, το Ραντάρ Ελέγχου Πυρός έχει ρυθμιστεί για να λειτουργεί και σε θαλάσσιο περιβάλλον.

Σε ανακοίνωσή της το 2019, η αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας είχε μεταδώσει πως το Μαρόκο θα αποκτούσε 24 Apache Guardian έναντι 4.25 δισεκατομμυρίων δολαρίων με προαίρεση για άλλα 12. Η συμφωνία περιλάμβανε 24 ελικότερα ΑΗ-24Ε, συναφούς εξοπλισμού, 79 κινητήρες T700-GE-701D, 36 συστήματα AN/ASQ-170 βελτιωμένων αισθητήρων αναγνώρισης/πρόσκτησης, συστήματα ΑΝ/AAR-11 πλοήγησης ημέρας/νύχτας, ραντάρ ελέγχου πυρός και άλλου εξοπλισμού. Τα ελικόπτερα θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2024 ενώ η προαίρεση για τα 12 ελικόπτερα μπορεί να ασκηθεί σε ύστερο χρόνο.

«Σφήνα» T129 στην αγορά Apache από το Μαρόκο

Η επιτυχία της Boeing δεν είναι τυχαία. Η εταιρία έχει παλιούς και πολλαπλούς δεσμούς με τη χώρα, μετέχοντας σε πολλά εξοπλιστικά προγράματα και συμμετέχοντας στην κοινοπραξία MATIS Aerospace, που παράγει καλωδιώσεις και υποσυστήματα αεροσκαφών.

Το 2016 η Boeing υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με το αφρικανικό βασίλειο για την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας και ανάπτυξης παραγωγών αεροπορικού υλικού στη χώρα.

Γαλλική “γκρίνια” επειδή το Μαρόκο αγοράζει αμερικανικά όπλα

Ταυτόχρονα βοηθά ημικρατικά ιδρύματα και το κέντρο επιμόρφωσης και απασχόλησης βοηθώντας στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην επαγγελματική βελτίωση των πολιτών της χώρας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com