367 ΤΟΜΑ Μ2 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό

0
36

Μοιραστείτε το άρθρο

 

Η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα για την πιθανή προμήθεια έως 367 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) M2 Bradley από τις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος EDA.

Σύμφωνα με επίσημο αμερικανικό έγγραφο, το αίτημα έγινε πέρυσι και η DSCA έστειλε τη σχετική ειδοποίηση στο Κογκρέσο στις 4 Μαΐου 2018. Στο ίδιο αμερικανικό έγγραφο αναφέρεται αποκλειστικά ο αριθμός και ο τύπος των Bradley, που ανήκουν στη βασική έκδοση του Μ2 (M2A0), αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά σε κόστη, ή τι άλλο μπορεί να συνοδεύει η προμήθεια.

Αλεξανδρούπολη: Τεράστιες οι ευκαιρίες για ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ από την ανέλκυση της “Όλγα”

Το ΤΟΜΑ M2 Bradley εισήλθε σε υπηρεσία με τον Αμερικανικό Στρατό το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980, ως επίδοξος αντικαταστάτης του τεθωρακισμένου οχήματος M113 και είναι το ΤΟΜΑ, “έτερον ήμισυ”, του άρματος μάχης M1 Abrams στο πεδίο της μάχης. Το Bradley έχει πάρει μέρος με τις ΗΠΑ στον Πόλεμο του Κόλπου (1991) και την Εισβολή στο Ιράκ (2003), ενώ οχήματα του τύπου έχουν πρόσφατα εμφανιστεί στη Συρία. Άλλοι χρήστες του Bradley είναι η Σαουδική Αραβία και ο Λίβανος.

Το M2 Bradley εξοπλίζεται με κύριο πυροβόλο Μ242 των 25mm, κατευθυνόμενα βλήματα TOW και πολυβόλο των 7,62mm. Η αυτονομία του προσεγγίζει τα 300 μίλια, έχει τριμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει έξι πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες.

DefenceOne: Οι ΗΠΑ θα δώσουν 25 εκ. δολάρια στην Ελλάδα για IFV, έρχονται επιτέλους M2 Bradley;

Το θέμα των Bradley βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα του ΕΣ, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ταξιαρχίες των αρμάτων μάχης Leopard 2A4/HEL. Είναι ωστόσο άγνωστο αν το πρόγραμμα σχετίζεται με το πρόγραμμα «European Recapitalization Incentive Program», το οποίο επιδοτεί σε πρώτη φάση την Ελλάδα με $25 εκατ. για την αντικατάσταση οπλικών συστημάτων Ανατολικής προέλευσης, όπως το ΤΟΜΑ BMP-1.

Όπως είναι άγνωστο τι κόστος θα πρέπει να επενδυθεί στα Bradley, εφόσον αποκτηθούν, καθώς η έκδοση M2A0 που αναγράφεται στο σχετικό αμερικανικό έγγραφο είναι μία από τις αρχικές του οχήματος. Σε κάθε περίπτωση, αν το αίτημα υλοποιηθεί, ο ΕΣ θα κάνει σημαντικό βήμα για την κάλυψη των αναγκών του σε ΤΟΜΑ.

Η Rafael θα δοκιμάσει το σύστημα ενεργητικής άμυνας Trophy στο Bradley

Ο αριθμός των 367 ΤΟΜΑ είναι προφανώς ο απαραίτητος για την συμπλήρωση των μονάδων που είναι ενταγμένα τα Leopard 2A4/HEL. To όχημα δεν είναι τελείως άγνωστο στον ΕΣ καθώς στο πήγμα του βασίζεται το ρουκετοβόλο Μ270 MLRS.

Ακόμη και στην βασική του έκδοση το όχημα είναι ανώτερο των τουρκικών AIFV (ACV 300) ενώ μπορεί να το διατρήσει από κάθε του πλευρά με το πραγματικά εκπληκτικό πυροβόλο των 25 χιλιοστών. Η αναβάθμιση των δυνατοτήτων ελιγμού του ΕΣ με την προσθήκη M2 Bradley θα περάσει σε πραγματικά σε άλλο επίπεδο.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com