Absolute ‘Hawg’: Tα Α-10 (επιτέλους) εκσυγχρονίζονται, αποκτούν προηγμένα όπλα και γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα

0
24

Μοιραστείτε το άρθρο

Οι νέες πτέρυγες ήταν απλώς η αρχή. Αν και πέντε χρόνια νωρίτερα ο στόλος των Α-10 κινδύνευε με αφανισμό για… εξοικονόμηση κόστους, ο «καλύτερος φίλος του στρατιώτη» στο πεδίο της μάχης τώρα εκσυγχρονίζεται με νέα συστήματα και όπλα που θα του επιτρέψουν να χώνει την μουσούδα του εκεί ακριβώς που δεν θα ήθελε κανείς αντίπαλός του.

Η παράταση της υπηρεσίας του τύπου τουλάχιστον έως και την δεκαετία του 2030 συνοδεύεται από μια σειρά αναβαθμίσεων που θα επιτρέψουν το κυνήγι πολλαπλών στόχων ταυτόχρονα. Παράλληλα, η υιοθέτηση προηγμένων όπλων για stand-off attacks θα περιορίσει την έκθεση του αεροσκάφους στις εχθρικές απειλές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Common Fleet Initiative (CFI) η Air Combat Command σχεδιάζει να εξοπλίσει τα 281 ‘Warthog’ που διαθέτει με βόμβες μικρού διαμετρήματος GBU-39 οι οποίες θα «μαλακώνουν» την περιοχή του στόχου από απόσταση πριν το Α-10 επιδοθεί στο… προσφιλές του σπορ. «Τα πυρομαχικά GBU-39 έχουν αποδειχθεί περιζήτητα στις επιχειρήσεις και η προσθήκη τους στο οπλοστάσιο του Α-10 θα αυξήσει την ευελιξία των Διοικητών στο έδαφος» επισημαίνουν αξιωματούχοι της Air Combat Command.

Όπλα σαν τις SDB (Small Diameter Bomb) θεωρούνται «κλειδί» για να παραμείνει το Α-10 σύγχρονο τόσο στο παρόν όσο και στο μελλοντικό πεδίο μάχης όπου η πολυμορφία πυρομαχικών είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των επιγείων δυνάμεων. Η ενσωμάτωση των GBU-39 θα δώσει στο ‘Hawg’ μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα εμπλοκής πολλαπλών στόχων: με τέσσερεις SDB σε έναν μόνο φορέα θα δύναται θεωρητικώς να εμπλέκει 18 στόχους ανεξάρτητα, σαν αεροσκάφος τετάρτης/πέμπτης γενεάς.

Από το 1976 που ο τύπος εισήλθε σε υπηρεσία με αποστολή του την αναχαίτιση της πλημμυρίδας των τεθωρακισμένων του Συμφώνου της Βαρσοβίας πολλά άλλαξαν, ακόμη και το ίδιο το Α-10. Τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη θα έχουν μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας στην θέση των έξι κεντρικών αναλογικών οργάνων πτήσης (‘six pack’) η οποία θα συνεργάζεται με τις δύο παλαιότερες οθόνες πολλαπλών λειτουργιών.

Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συνδυαστεί και με σημαντική αναβάθμιση του επεξεργαστή δεδομένων με αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση της ταχύτητας και αποθήκευσης data. Επίσης τα αεροπλάνα θα αποκτήσουν GPS ανθεκτικό στις παρεμβολές, σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16, βελτιωμένο «πακέτο» επικοινωνιών και προηγμένο ηχητικό σύστημα το οποίο θα ενισχύει την αντίληψη χώρου, πεδίου μάχης και τακτικής κατάστασης για τον χειριστή.

Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες τα Α-10 πρόκειται να εφοδιασθούν και με ραντάρ SAR (Synthetic Aperture Radar) σε ατρακτίδιο για έρευνα και εντοπισμό στόχων από μεγαλύτερες αποστάσεις. Ο εκπρόσωπος της Air Combat Command πάντως δηλώνει πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο αρχικές μελέτες εφικτότητας και δεν έχει ληφθεί ακόμη καμμία απόφαση.

Σημειωτέον ότι οι πιλότοι των Α-10 έχουν αρχίσει ήδη να χρησιμοποιούν το βελτιωμένο σκοπευτικό επί κάσκας HObIT (Hybrid Optical-based Inertial Tracker) το οποίο ακολουθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τις κινήσεις του κεφαλιού του χειριστή. Το νέο σκοπευτικό θεωρείται αναβάθμιση της κάσκας Visionix Scorpion της Thales που φορούν εδώ και πέντε χρόνια οι ‘Hawg drivers’.

Οι δοκιμές των νέων όπλων και συστημάτων αναμένονται το 2020. Η USAF δηλώνει πως το Α-10 είναι εξασφαλισμένο από τον αμυντικό προϋπολογισμό του οικ. έτους 2021 και παρά την ενδεχόμενη μείωση κάποια στιγμή του συνολικού αριθμού τους θα συνεχίσει «μεταμορφωμένο» να υποστηρίζει τα αεροσκάφη 5ης γενεάς στην μάχη.

Αλέξανδρος Θεολόγου  

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com