ANFO | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
265

Το ANFO είναι μια βιομηχανικής χρήσης εκρηκτική ύλη που δυστυχώς συχνά την συναντάμε σε τρομοκρατικές οργανώσεις με περιορισμένα οπλοστάσια ή σε αυτοσχέδια μορφή λόγω της ευκολίας κατασκευής της με καθημερινά υλικά. Λόγω της χαμηλής ισχύος της συνήθως απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες για την πρόκληση καταστροφών αντίστοιχων με αυτών των τυποποιημένων, στρατιωτικής χρήσης εκρηκτικών υλών.

anfo_01

 

Εισαγωγή
Το ANFO ή πιο σωστά AN/FO πήρε το όνομα του από τη χημική του σύσταση που περιλαμβάνει νιτρικό αμμώνιο και υγρό καύσιμο. Στα Αγγλικά αυτό μεταφράζεται ως Ammonium Nitrate/Fuel Oil και η ιστορία του ξεκινάει από τη δεκαετία του 1950. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ANFO είναι ότι δεν πυροδοτείται απευθείας με πυροκροτητές και έτσι η σωστή χρήση του απαιτεί υπολογισμό του χώρου τοποθέτησης και βυσμάτωση του ενώ για να πυροδοτηθεί χρησιμοποιείται άλλο, πρωτεύον εκρηκτικό, συνήθως βιομηχανικής κατηγορίας δυναμίτης ή πεντρίτης (PETN).

 

Δομή του ANFO
Καθώς το ANFO κατασκευάζεται για βιομηχανική χρήση πωλείται σε σάκους των 25 κιλών και έχει σχήμα κόκκων χρώματος ροζ ή γκρι (ανάλογα με τον τύπο του, ροζ για ANFO με βάση το νιτρικό αμμώνιο και γκρι για ANFO που περιέχει και αργίλιο). Είναι μία πολύ ασφαλής στο χειρισμό εκρητική ύλη με μεγάλη αντοχή σε μηχανικό τράνταγμα (πάνω από 50J), τριβή (πάνω από 350N) αλλά και μεταβολές της θερμοκρασίας (από 0 έως 50ºC). Εδώ βλέπετε την εμφάνιση που μπορεί να έχει το ANFO στην απλή του μορφή και με αργίλιο αριστερά και δεξιά αντίστοιχα.

anfo_02

Σήμερα το ANFO είναι η πιο συνηθισμένη εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιείται σε βιομηχανική χρήση παγκοσμίως. Δυστυχώς ωστόσο, η χρήση του από παράνομες ομάδες είναι επίσης πολύ διαδεδομένη εξαιτίας της ευκολίας παρασκευής της. Στην αυτοσχέδια μορφή του ANFO απαιτούνται μόλις τρία συστατικά που είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο, αυτά είναι: νιτρικό αμμώνιο (86-88%), πολτοποιημένα συσσωματώματα βιομάζας (8-10%) και τέλος πετρέλαιο (4%). Παρακάτω βλέπετε μεγάλη ποσότητα τέτοιας μορφής ANFO που βρέθηκε σε παγιδευμένο φορτηγό στις ΗΠΑ.

anfo_03

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εκρηκτικές Ύλες                                                     : ANFO
Βάρος                                                                        : 25 κιλά
Ταχύτητα Έκρηξης                                                 : 5270 m/s (17290 ft/s)
Συντελεστής Σχετικής Αποτελεσματικότητας  : 0.92 RE
Αδιαβροχοποίηση                                                   : Καθόλου
Τοξικές Αναθυμιάσεις                                            : Αρκετά

 

Πλεονεκτήματα
Το ότι είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη εκρηκτική ύλη στη βιομηχανική χρήση μας λέει αρκετά. Είναι πολύ σταθερό και ασφαλές στη χρήση εκρηκτικό που λόγω του σχήματος του μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί, σε ποσότητες ανάλογες με την απαιτούμενη καταστροφή, σχεδόν σε κάθε είδους εργασία. Ένα τέτοιο παράδειγμα φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία από τη διαδικασία γόμωσης σε βιομηχανικές καταστροφές (διανοίξεις).

anfo_04

 

Μειονεκτήματα
Δύο είναι τα μειονεκτήματα του ANFO, πρώτον ότι είναι υγροσκοπικό, κοινώς απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον του. Έτσι η μακροχρόνια αποθήκευση του είναι δύσκολη και μπορεί να μειώσει αισθητά την αξιοπιστία και απόδοση του. Για αυτό το λόγο οι περισσότερες εταιρίες προτείνουν μέγιστη διάρκεια αποθήκευσης το ένα έτος. Το δεύτερο μειονέκτημα του ANFO είναι ότι μία απότομη έκρηξη (πυροκροτητής) σε ένα μικρό σημείο δε μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη πυροδότηση του, η γόμωση του απαιτεί χρήση πρωτεύοντος εκρηκτικής ύλης που με τη σειρά της θα πυροδοτήσει το ANFO.

 

Χρήσεις
Η χρήση του είναι κυρίως για διανοίξεις και άλλου τύπου βιομηχανικές καταστροφές. Δυστυχώς όμως, συχνά βλέπουμε τρομοκρατικές επιθέσεις με αυτό όπως στη πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2014 στην οδό Αμερικής, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σύμφωνα με τις αρχές περιείχε 75 κιλά αυτοσχέδιας εκρηκτικής ύλης ANFO. Το αποτέλεσμα το βλέπετε εδώ.

anfo_06

 

Βασική Χρήση
Η πυροδότηση με χρήση πυροκροτητή θα προκαλέσει εν μέρη καύση της εκρηκτικής ύλης ANFO χωρίς να προσφέρει ικανοποιητική (πλήρη) πυροδότηση της. Για την αποφυγή τέτοιων περιπτώσεων πρέπει να γίνεται γόμωση του ANFO με χρήση πρωτεύοντος εκρηκτικού (κατά κανόνα δυναμίτης ή πεντρίτης (PETN)) που θα προσφέρει σταθερή πυροδότηση. Μία αναπαράσταση από αυτό βλέπετε στο κάτω μέρος από το επόμενο σχέδιο.

anfo_05

Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει επίσης τα στάδια της έκρηξης από την πυροδότηση του πρωτεύοντος εκρηκτικού με χρήση πυροκροτητή και την εν συνεχεία πυροδότηση του ANFO.

Source link