CIA: Μελέτη Καταπολέμησης Ανταρτών με Στόχους Υψηλής Σημασίας (2009)

0
114

Τη Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 έγινε μία διαρροή ενός απόρρητου εγγράφου της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA – Central Intelligence Agency) που αφορά τις καλύτερες πρακτικές καταπολέμησης ανταρτών-επαναστατών με στοχευμένες, υψηλής σημασίας εκτελέσεις (HVT – High Value Target). Το έγγραφο είναι ΑΠΟΡΡΗΤΟ (SECRET) και ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ (NOFORN, No Foreign Nations) με ημερομηνία δημοσιοποίησης 7 Ιουλίου 2009 από το «CIA Office of Transnational Issues; Conflict, Governance, and Society Group» (Γραφείο Διακρατικών Θεμάτων της CIA, Ομάδα Κοινωνίας, Εμπλοκών και Διακυβέρνησης) με τίτλο «Best Practices in Counterinsurgency: Making High-Value Targeting Operations an Effective Counterinsurgency Tool» που μεταφράζεται ως «Καλύτερες Πρακτικές Καταπολέμησης Ανταρτών: Κάνοντας ένα Αποτελεσματικό Εργαλείο κατά των Ανταρτών τις Επιθέσεις σε Υψηλής Σημασίας Στόχους».

cia_counterinsurgency_01

Θα μπορούσαμε να κάνουμε μία γενική περίληψη και περιγραφή της μελέτης καλύτερων πρακτικών για χρήση επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας (HVT) της CIA αλλά θα ήταν αδύνατο να μεταφέρουμε όλο το πάρα πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο της εν λόγω μελέτης. Γι’αυτό, παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρη τη μελέτη μεταφρασμένη στα Ελληνικά ώστε να είναι πιο εύκολα κατανοητή από τους αναγνώστες μας.

cia_eksagwgh_tromokratwn_03

==========================================================
Κάνοντας ένα Αποτελεσματικό Εργαλείο κατά των Ανταρτών τις Επιθέσεις σε Υψηλής Σημασίας Στόχους (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Ανακαλύψεις Κλειδιά (ΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ)
Η έρευνα της CIA για προγράμματα στόχων υψηλής σημασίας παγκοσμίως (μελετήσαμε περιπτώσεις όπως Αφγανιστάν (2001-σήμερα), Αλγερία (1954-62), Κολομβία (2002-σήμερα), Ιράκ (2004-σήμερα), Ισραήλ (1972 μέχρι τα μέσα του 1990, από τα μέσα του 1990 μέχρι σήμερα), Περού (1980-99), Βόρεια Ιρλανδία (1969-98), και Σρι Λάνκα (1983-Μάιος 2009). Πήραμε επιπρόσθετα παραδείγματα από τη Τσετσενία, Λιβύη, Πακιστάν, και Ταϊλάνδη (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)) δείχνει ότι οι επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο όταν είναι μέρος μίας μεγαλύτερης στρατηγικής καταπολέμησης ανταρτών. Οι επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας είναι πιθανότερο να συμβάλλουν σε επιτυχημένα αποτελέσματα καταπολέμησης ανταρτών όταν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν το επιθυμητό στρατηγικό αποτέλεσμα προτού ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας, γίνει ανάλυση πιθανών αντιδράσεων και σημαντικών παραγόντων, και ταυτόχρονα χρήση άλλων στρατιωτικών και μη στρατιωτικών στοιχείων καταπολέμησης ανταρτών.

 • Πιθανά θετικά στρατηγικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας περιλαμβάνουν την αποδυνάμωση της αποτελεσματικότητας των ανταρτών, μείωση της θέλησης των ανταρτών, ύφεση του επιπέδου υποστήριξης των ανταρτών, διάλυση ή διαχωρισμός της ομάδας ανταρτών, επαγρύπνηση στη στρατηγική των ανταρτών ή της οργάνωσης με μεθόδους προς όφελος της κυβέρνησης, και ενδυνάμωση του ηθικού και υποστήριξης της κυβέρνησης.
 • Πιθανά αρνητικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας περιλαμβάνουν αύξηση της υποστήριξης των ανταρτών, κάνοντας τη κυβέρνηση να αμελήσει άλλες πλευρές της στρατηγικής της στη καταπολέμηση ανταρτών, επαγρύπνηση στη στρατηγική των ανταρτών ή της οργάνωσης με μεθόδους προς όφελος των ανταρτών, αύξηση του αισθήματος δεσμού με το λαό σε μία ένοπλη οργάνωση, ενίσχυση της δύναμης των εναπομεινάντων ηγετών της οργάνωσης, δημιουργία ενός κενού που περισσότεροι αντάρτες μπορούν να εισέλθουν, και επιδείνωση ή ύφεση μίας συμπλοκής προς όφελος των ανταρτών.
 • Οι παράγοντες της ομάδας ανταρτών που ορίζουν τη βαρύτητα των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας περιλαμβάνουν το βαθμό κεντρικής ηγεσίας, σχεδιασμό και ισχύ διαδοχής, επίπεδο διαφάνειας, κύκλος ζωής της οργάνωσης, ισχύ του σκοπού της και λαϊκή υποστήριξη, και η ύπαρξη ασύλου.
 • Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων της διάρκειας και έντασης των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας και την επιλογή της μεθόδου εκτέλεσης τους, που επίσης επηρεάζουν το αποτέλεσμα των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

 
Η μελέτη μας σε επιτυχημένες και αποτυχημένες χρήσεις προγραμμάτων στόχων υψηλής σημασίας σε επιχειρήσεις καταπολέμησης ανταρτών αναγνώρισε αρκετές καλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στο σχεδιασμό και αξιολόγηση των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας:

 • Αναγνώριση Επιθυμητού Αποτελέσματος. Επειδή οι επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα, οι κυβερνήσεις έχουν μεγαλύτερη επιτυχία όταν είναι ξεκάθαρες για το επιθυμητό χτύπημα στη τροχιά της ομάδας των ανταρτών.
 • Αποφάσεις Βασισμένες στη Γνώση της Εσωτερικής Λειτουργίας μίας Ομάδας Ανταρτών. Η επιτυχημένη χρήση επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας από τις κυβερνήσεις γενικά στηρίζεται σε μία βαθιά κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας της ομάδας-στόχου και τις συγκεκριμένες αδυναμίες της, που συνήθως κερδίζεται με εισχώρηση στην ομάδα ή ανάκριση αποστατών.
 • Ενσωμάτωση Επιχειρήσεων Στόχων Υψηλής Σημασίας με Άλλα Στοιχεία Στρατηγικής Καταπολέμησης Ανταρτών. Οι κυβερνήσεις με αποδοτικά προγράμματα στόχων υψηλής σημασίας τα έχουν ενσωματώσει σε ολοκληρωμένες στρατηγικές καταπολέμησης ανταρτών, όπου τα άλλα στοιχεία τους μπορούν να ρυθμιστούν για να ενισχύσουν ή συμπληρώσουν τα αποτελέσματα που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας.
 • Προστασία Πιθανών Μέτριων. Η καθοδήγηση των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας ενάντια στους πιο βίαιους και εξτρεμιστές ηγέτες ίσως να αυξήσει τη πιθανότητα μίας πολιτικής συμφωνίας. Πολλές οργανώσεις ανταρτών έχουν εσωτερικά τμήματα ανάμεσα στους πιο στρατιωτικοποιημένους ηγέτες και αυτούς που είναι στραμμένοι περισσότερο προς τη πολιτική.
 • Αξιοποιώντας Διχασμούς στην Ηγεσία. Επιδεινώνοντας ή εκμεταλλεύοντας ηγετικές σχισμές, για παράδειγμα με την εκλογή δυσαρεστημένων ηγετών, μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η στόχευση της ηγεσίας της ομάδας μέσω στρατιωτικής ενέργειας. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

 
Σημείωση Σκοπού (ΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ)
Η έρευνα έχει στόχο να μεταφέρει τα διδάγματα, να παρέχει ένα πλαίσιο για αξιολόγηση της στρατηγικής ικανότητας των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας, και να βοηθήσει τους φορείς χάραξης πολιτικής και στρατιωτικούς αξιωματικούς που δρουν στην εξουσιοδότηση ή σχεδιασμό επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας. Το μεγαλύτερο μέρος των πηγών μας βασίζεται σε μυστικές και στρατιωτικές αναφορές, συνεντεύξεις με επαγγελματίες σε εκτελέσεις στόχων υψηλής σημασίας, μία χρηματοδοτούμενη από τη CIA μελέτη για τις επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας στη καταπολέμηση ανταρτών, και την έρευνα μας σε σημερινές και ιστορικές περιπτώσεις. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Οι δύο προηγούμενες δημοσιεύσεις στη σειρά «Καλύτερες Πρακτικές Καταπολέμησης Ανταρτών» ήταν το OTI IA 2007-087 (Απόρρητο//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ), Κάνοντας τα Προγράμματα Αποστατών Ανταρτών ένα Αποτελεσματικό Εργαλείο στη Καταπολέμηση Ανταρτών (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ), 3 Δεκεμβρίου 2007, και OTI IA 2007-016 (Απόρρητο//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ), Βελτίωση της Εκτέλεσης Δυνάμεων Ασφαλείας (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ), 1 Φεβρουαρίου 2007. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ)
 
Κάνοντας ένα Αποτελεσματικό Εργαλείο κατά των Ανταρτών τις Επιθέσεις σε Υψηλής Σημασίας Στόχους

Πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες κυβερνήσεων που πολεμούν αντάρτες συχνά στρέφονται σε επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας για να επιτύχουν στόχους όπως καταστροφή μίας ομάδας ανταρτών λόγω της απουσίας αποτελεσματικής καθοδήγησης και εμπειρίας, αποτροπή μελλοντικών ενεργειών ανταρτών με επίδειξη των επιπτώσεων, αποθάρρυνση κατώτερων μελών της οργάνωσης, ενίσχυση της αντίληψης του καθεστώτος που προσφέρει ασφάλεια, και που φέρνει τιμωρία για παλιές πράξεις, σύμφωνα με μία έρευνα της CIA από προγράμματα στόχων υψηλής σημασίας παγκοσμίως. Κατά την αξιολόγηση εμπειριών των κυβερνήσεων με προγράμματα στόχων υψηλής σημασίας, μελετήσαμε περιπτώσεις από το Αφγανιστάν (2001-σήμερα), Αλγερία (1954-62), Κολομβία (2002-σήμερα), Ιράκ (2004-σήμερα), Ισραήλ (1972 μέχρι τα μέσα του 1990, από τα μέσα του 1990 μέχρι σήμερα), Περού (1980-99), Βόρεια Ιρλανδία (1969-98), και Σρι Λάνκα (1983-Μάιος 2009). Πήραμε επιπρόσθετα παραδείγματα από τη Τσετσενία, Λιβύη, Πακιστάν, και Ταϊλάνδη (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
 
Πιθανά Στρατηγικά Αποτελέσματα των Επιχειρήσεων Στόχων Υψηλής Σημασίας (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Μία ανάλυση των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας παγκοσμίως προτείνει ένα εύρος πιθανών θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων στη δυναμική των συμπλοκών. Διάφορες μεταβλητές, όπως τα χαρακτηριστικά της ομάδας ανταρτών και οι ικανότητες της κυβέρνησης, κάνουν τη πρόβλεψη από τις συνέπειες των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας δύσκολη.

 • Πιθανά θετικά στρατηγικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας περιλαμβάνουν αποδυνάμωση της αποτελεσματικότητας των ανταρτών, μείωση της θέλησης των ανταρτών, ύφεση του επιπέδου υποστήριξης των ανταρτών, διάλυση ή διαχωρισμός της ομάδας ανταρτών, επαγρύπνηση στη στρατηγική των ανταρτών ή της οργάνωσης με μεθόδους προς όφελος της κυβέρνησης, και άνοδο του ηθικού και υποστήριξης της κυβέρνησης.
Ορισμός Στόχου Υψηλής Σημασίας (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Ορίζουμε τους στόχους υψηλής σημασίας ως εστιασμένες επιχειρήσεις ενάντια σε άτομα ή δίκτυα των οποίον η αφαίρεση ή περιθωριοποίηση θα πρέπει δυσανάλογα να μειώσει την αποτελεσματικότητα μίας ομάδας ανταρτών. Τα κριτήρια για την εκτέλεση στόχων υψηλής σημασίας διαφέρουν ανάλογα με παράγοντες όπως ικανότητες της ομάδας ανταρτών, δομή, δυναμική ηγεσίας και το επιθυμητό αποτέλεσμα της κυβέρνησης. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
 • Πιθανά αρνητικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας περιλαμβάνουν αύξηση της υποστήριξης των ανταρτών, κάνοντας τη κυβέρνηση να αμελήσει άλλες πλευρές της στρατηγικής της στη καταπολέμηση ανταρτών, οδηγώντας τους αντάρτες σε εναλλακτική στρατηγική με μεθόδους προς όφελος των ανταρτών, αύξηση του αισθήματος δεσμού με το λαό σε μία ένοπλη οργάνωση, ενίσχυση της δύναμης των εναπομεινάντων ηγετών της οργάνωσης, δημιουργία ενός κενού που περισσότεροι αντάρτες μπορούν να εισέλθουν.
 • Οι επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας ίσως, διαβρώνοντας τους «κανόνες του παιχνιδιού» ανάμεσα στη κυβέρνηση και τους αντάρτες, να ενισχύσουν τα επίπεδα βίας σε μία συμπλοκή, το οποίο ίσως να είναι ή να μην είναι μέρος των στόχων της κυβέρνησης. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Αυτή η εργασία προετοιμάστηκε από το Γραφείο Διακρατικών Θεμάτων. Σχόλια και ερωτήσεις είναι ευπρόσδεκτα και ίσως να προωθηθούν στην Ομάδα Κοινωνίας, Εμπλοκών και Διακυβέρνησης, OTI, στο (703) 874-5140, 93-78867 ασφαλής γραμμή, ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δικτύου SIPRNet: carneyw@jdiss.cia.sgov.gov. (ΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ)
 
Αντίκτυπος στους Αντάρτες

Μειώνοντας την Αποτελεσματικότητα των Ανταρτών.
Οι επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη αποδιοργάνωση από όσο μπορεί να αντέξει μία ομάδα όταν τα χτυπήματα ξεπερνούν την ικανότητα της ομάδας να αντικαταστήσει τους ηγέτες της ή όταν τα χτυπήματα οδηγούν στην απώλεια ατόμων με κρίσιμες ικανότητες όπως οικονομικά ή υλικοτεχνικά, που αποτελούν περιορισμένη ποσότητα σε μία επανάσταση, σύμφωνα με την έρευνα μας. Οι επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας συνήθως αναγκάζουν τους εναπομείναντες ηγέτες να αυξήσουν τις αρχές ασφαλείας τους, που ίσως να εκθέσει την αποτελεσματικότητα του ηγέτη.

 • Στη Κολομβία, επιτυχημένες εκτελέσεις στόχων υψηλής σημασίας ενάντια μεγάλων ανταρτών ηγετών τις αρχές του 2008, σε συνάρτηση με προηγούμενα χτυπήματα εναντίον δεύτερου και τρίτου επιπέδου ηγετών και ειδικών στην οικονομία και υλικοτεχνικά, περιόρισε ουσιαστικά τις ικανότητες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), σύμφωνα με μυστικές επιχειρήσεις, αναφορές από την Εθνική Κολομβιανή Αστυνομία και την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μπογκοτά.
 • Στο Ιράκ, ο Στρατός του Μοχάμεντ (JM) υπέφερε μία σημαντική καθυστέρηση τα τέλη του 2004 έπειτα από τη σύλληψη του ηγέτη του «Στρατού του Μοχάμεντ» και των άμεσων διαδόχων του από Βρετανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ιορδανίας.
 • Τα μέτρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν για να αποφύγει τον εντοπισμό, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστοσύνης του σε χαμηλής τεχνολογίας επικοινωνίες, την απροθυμία του να συναντιέται με υφισταμένους του, και της ικανοποίησης του με την ηγεσία από ένα απομονωμένο σημείο μέσω σπάνιων επαφών, επηρέασαν τη δυνατότητα του να διατάζει την οργάνωση του, σύμφωνα με κατάθεση κρατουμένου. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Μείωση της θέλησης των ανταρτών. Απώλειες στην ηγεσία μπορούν να διαβρώσουν το ηθικό σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης και να ενισχύσουν το κόστος και ρίσκο πιθανής συμμετοχής, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει καθαρό σχέδιο διαδοχής. Το Μάρτιο του 2008 ο θάνατος του γενικού γραμματέα της FARC Πωλ Ρέιες πιθανολογείται ότι έκανε σοβαρή ζημιά στη πειθαρχία και ηθικό του FARC, ακόμα και ανάμεσα στη διοίκηση του, σύμφωνα με αναφορά από πράκτορα της CIA που βρίσκονταν εκεί. Εντός μίας εβδομάδας από το θάνατο του Ρέιες το μέλος και γενικός γραμματέας Ιβάν Ρίος δολοφονήθηκε από έναν σωματοφύλακα, και το Μάιο του 2008 ένας βετεράνος διοικητής και ιδεολόγος της FARC παραδόθηκε.

 • Το ηθικό των μελών επίσης δέχθηκε πλήγμα όταν η Χαμάς απέτυχε το 2004 να ανακοινώσει το όνομα του νέου της αρχηγού έπειτα από τους θανάτους του Σεΐχη Γιασίν και του Αμπντελ αλ-Ράντισι, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη τρομοκρατία. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Αλλαγή του Επιπέδου Υποστήριξης των Ανταρτών. Ο θάνατος ή σύλληψη ανταρτών-κλειδιών ίσως να οδηγήσει σε μείωση εγχώριας ή ξένης υποστήριξης της οργάνωσης, διότι οι υποστηρικτές θα επανυπολογίσουν τις πιθανότητες της οργάνωσης να κερδίσει τη μάχη και θα σκεφτούν το κόστος του να υποστηρίζουν τη χαμένη πλευρά. Ένα τέτοιο φαινόμενο ενισχύεται όταν τα χτυπήματα στην ηγεσία συμπίπτουν με άλλες επιτυχημένες αποστολές καταπολέμησης των ανταρτών.

 • Η σύλληψη στη Μαλαισία το 1998 τεσσάρων ηγέτων της Νότιας Ταϊλανδέζικης οργάνωσης αποσπαστών Ηνωμένος Οργανισμός Απελευθέρωσης Πατάνι (PULO), σε συνάρτηση με τα πολιτικά-στρατιωτικά προγράμματα και την επεκταμένη αμνηστία, οδήγησαν σε σοβαρές αυξήσεις στις λιποταξίες των αποσπαστών και μία μείωση στην εγχώρια υποστήριξη της οργάνωσης, σύμφωνα με αναφορά της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μπανγκόκ. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Οι εκτελέσεις στόχων υψηλής σημασίας, ωστόσο, ίσως να αυξήσουν την υποστήριξη στους αντάρτες. Συγκεκριμένα αν αυτά τα χτυπήματα ενισχύουν τις ιδεολογίες των ηγετών, αν άμαχοι σκοτώνονται στις επιθέσεις, αν νόμιμοι ή περίπου νόμιμοι πολιτικοί που συμβαδίζουν με τους αντάρτες γίνονται στόχοι, ή αν η κυβέρνηση φαίνεται ήδη ως υπερβολικά καταπιεστική και βίαιη. Εξαιτίας της ψυχολογικής φύσης της ανταρσίας, οι ενέργειες και από τις δύο πλευρές είναι λιγότερο σημαντικές από το πως τα γεγονότα αντιλαμβάνονται από παρατηρητές κλειδιά μέσα και έξω από τη χώρα, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη καταπολέμηση ανταρτών.

 • Οι Ισραηλινές προσπάθειες για αποστολές σε στόχους υψηλής σημασίας από το 2000 μέχρι το 2002 ενδυνάμωσαν την αλληλεγγύη ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και κέρδισαν λαϊκή υποστήριξη για σκληροπυρηνικούς μαχητικούς ηγέτες, σύμφωνα με αξιωματούχους της Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και αναφορές από μυστικές αποστολές. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Διάλυση ή διαχωρισμός της ομάδας ανταρτών. Η αφαίρεση ή περιθωριοποίηση από ενοποιητικούς ηγέτες μπορεί να οξύνει τους διχασμούς σε μία ομάδα και να της προκαλέσει διάλυση. Η πιθανότητα διάλυσης είναι προφανής όταν οργανώσεις ανταρτών είναι συγκροτημένες από φίλιες οργανώσεις ή φατρίες.

 • Οι θάνατοι δύο πρεσβύτερων ηγετών της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχητικής Ομάδας (LIFG) σε μία Αμερικανική επίθεση με πύραυλο τον Ιανουάριο του 2008 πιθανότατα εμπόδισε την ένωση της ομάδας με την Αλ-Κάιντα και αύξησε τους διχασμούς ανάμεσα στα μέλη της LIFG της Βόρειας Αφρικής και Ευρώπης. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Επαγρύπνηση στη Στρατηγική των Ανταρτών ή της Οργάνωσης. Με την επαγρύπνηση εσωτερικών τμημάτων, ένα πρόγραμμα στόχων υψηλής σημασίας ίσως να προκαλέσει μία οργάνωση ανταρτών να αλλάξει στόχους και στρατηγική. Για παράδειγμα, υποβάθμιση της ηγεσίας μίας επαναστατικής οργάνωσης ίσως να οδηγήσει την οργάνωση από την επιδίωξη πολιτικών στόχων στην εμπλοκή σε εγκληματικές ενέργειες, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη καταπολέμηση ανταρτών.

 • Η κυβέρνηση του Ιράκ κάνει προσπάθειες στόχων υψηλής σημασίας για να εξαφανίσει τους ασυμβίβαστους ηγέτες του Κινήματος Σαντρ και να ελέγξει το κίνημα.
 • Στη Τσετσενία, οι προσπάθειες σε στόχους υψηλής σημασίας από τη Ρωσία ανάμεσα στο 2002 και 2006 απέτρεψαν τη πολιτική λύση της συμπλοκής και κεντρικού ελέγχου του κινήματος των ανταρτών υπό τον τζιχαντιστή ηγέτη Σαμίλ Μπασάγιεφ, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη καταπολέμηση ανταρτών. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΣΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Κάποιες επαναστάσεις προσαρμόζονται στις απώλειες της ηγεσίας με την υιοθέτηση αποκεντρωμένης οργανικής δομής και παίρνοντας άλλα μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργικής ασφάλειας. Οι επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας μπορούν να αναγκάσουν την επανάσταση με νόμιμες πολιτικές ή προπαγάνδα που θα υποθάλπτει υπογείως για τη προστασία των ηγετών τους.

 • Η σύλληψη τεσσάρων πρεσβυτέρων ηγετών του PULO το 1998 ανάγκασε μία άλλη Νότια Ταϊλανδέζικη ομάδα ανταρτών, τους Barisan Revolusi Nasional-Coordinate (BRN-C), να αποκεντροποιήσουν τη διοίκηση και έλεγχο τους για να βελτιώσουν τη λειτουργική τους ασφάλεια, σύμφωνα με αναφορά από τη Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μπανγκόκ. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Αντίκτυπος στις Κυβερνήσεις
Η οργάνωση επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας μπορεί θετικά ή αρνητικά να επηρεάσει τις προσπάθειες καταπολέμησης ανταρτών της κυβέρνησης, για παράδειγμα ανεβάζοντας το ηθικό και υποστήριξη προς τη κυβέρνηση ή δίνοντας λάθος κατεύθυνση στο σημείο που εστιάζει η κυβέρνηση. Καθώς τόσο οι αντάρτες όσο και αυτοί που τους πολεμούν επικοινωνούν με ένα ευρύ κοινό καθώς μάχονται, μία κυβέρνηση ίσως ανακαλύψει ότι επιτυχίες εκτελέσεως στόχων υψηλής σημασίας στέλνει ένα μήνυμα στους υποστηρικτές της κυβέρνησης ότι το κράτος κάνει σοβαρές προσπάθειες να πολεμήσει τους αντάρτες.

 • Η λαϊκή υποστήριξη της Κολομβιανής Κυβέρνησης σταθεροποιήθηκε με τον θάνατο του γενικού γραμματέα και μέλους της FARC του Ραούλ Ρέιες το Μάρτιο του 2008, με την έγκριση του Προέδου Άλβαρο Ουρίμπε τα ποσοστά του ανέβηκαν από τα μέσα του 70 τοις εκατό μέχρι και 84 τοις εκατό, σύμφωνα με αναφορά τύπου των ΗΠΑ και αναφορά πράκτορα της CIA στη περιοχή. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Οι επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας μπορούν να τραβήξουν τη προσοχή φορέων χάραξης πολιτικής και στρατιωτικών αξιωματικών που σχεδιάζουν στρατηγικές μέχρι το σημείο που η κυβέρνηση χάνει τη στρατηγική προοπτική της στη συμπλοκή ή αγνοεί άλλα σημεία κλειδιά της καταπολέμησης ανταρτών. Από το 2004, η Κυβέρνηση της Ταϊλάνδης είχε στόχο τη καταπολέμηση Νότιων ανταρτών ηγετών (το οποίο τα τέλη του 1990 αποδείχθηκε αποτελεσματικό ενάντια σε μία προηγούμενη γενιά ανταρτών) που έχει προκαλέσει στη Μπανγκόκ λάθος αντίληψη για τη φύση της αποκεντρωμένης φύσης του κινήματος και χάνει ευκαιρίες στη καταπολέμηση, σύμφωνα με αναφορά από τη Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μπανγκόκ. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Διάφοροι Παράγοντες Αλλάζουν τη Συμβολή Επιχειρήσεων Στόχων Υψηλής Σημασίας στη Καταπολέμηση Ανταρτών (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Χαρακτηριστικά της ομάδας ανταρτών, όπως είναι η οργανωτική δομή, και οι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως είναι η αποτελεσματικότητα στρατιωτικών και μη στρατιωτικών στοιχείων καταπολέμησης ανταρτών, ορίζουν τις αδυναμίες μίας ομάδας ανταρτών σε περίπτωση απώλειας της ηγεσίας, σύμφωνα με ανάλυση των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας παγκοσμίως. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
 
Παράγοντες Ομάδων Ανταρτών
Δομή. Οι ομάδες είναι συνήθως ευάλωτες σε ηγετικές απώλειες όταν λειτουργούν κεντρικά και οδηγούμενες από κάποια προσωπικότητα, σύμφωνα με τη μελέτη μας, και οι οργανώσεις με πιο αποκεντρωμένες δομές, όπως είναι η Χαμάς και η Αλ-Κάιντα, συνήθως έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής και αναγέννησης έπειτα από απώλειες από επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας. Οι αποτελεσματικοί ηγέτες ανταρτών κατέχουν ένα σπάνιο συνδυασμό από πρωτοβουλία, χάρισμα, στρατηγικό όραμα, και επικοινωνιακές ικανότητες, σύμφωνα με πρώην αντάρτες.

 • Η στρατιωτική δομή των Ταλιμπάν μπλέκει το ιεραρχικό σύστημα διοίκησης με μία ισότιμη δομή Αφγανικών φυλών που κυριαρχείται από ομοφωνία, κάνοντας την ομάδα δυνατή να αντέξει επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας, σύμφωνα με μυστικές αποστολές και αναφορές από το στρατό των ΗΠΑ.
 • Όπως τα δίκτυα της Αλ-Κάιντα έξω από το Ιράκ, η Αλ-Κάιντα του Ιράκ (AQI) από τα τέλη του 2008 πέρασε μεγάλο μέρος της επιχειρησιακής διοίκησης σε τοπικούς ηγέτες, μία πρακτική που, μέχρι τις αρχές του 2007, επέτρεπε στην AQI να ξεπερνάει ηγετικές απώλειες όπως ο θάνατος του Αμπού-Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι, σύμφωνα με μυστικές αποστολές και διπλωματικές αναφορές των ΗΠΑ.
 • Όπως το Φωτεινό Μονοπάτι του Περού, που είχε ιδιαίτερα κεντρική διοίκηση και βασίζονταν σε μία λατρεία προσωπικότητας, δεν μπόρεσε να ανακτήσει από το 1992 που έγινε η σύλληψη του ιδρυτή Αμπιμαέλ Γκουσμάν και των περισσότερων πρεσβύτερων αρχηγών. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Σχέδια και Ισχύς Διαδοχής.
Αυτό είναι ο σχεδιασμός διαδοχής σε ομάδες ανταρτών, εύρος και βάθος στρατιωτικής και πολιτικής ικανότητας, και δυνατότητα να ανεβούν υποσχόμενοι διοικητές μέσω των βαθμών τους και τη συνεισφορά τους στην αντίσταση από επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας. Οι Ταλιμπάν και η Αλ-Κάιντα το πιθανότερο είναι ότι μπορούν να αντικαταστήσουν αρχηγούς που χάθηκαν, ειδικά στο μεσαίο επίπεδο. Πολλοί ηγέτες της Αλ-Κάιντα παραβλέπουν τις εξωτερικές επιχειρήσεις, ελαχιστοποιώντας το αποτέλεσμα απώλειας ατόμων, σύμφωνα με αναφορές από μυστικές αποστολές. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Επίπεδο Ορατότητας. Ηγετικές απώλειες μπορούν να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα σε ομάδες ανταρτών που χρησιμοποιούν στρατηγικές που απαιτούν ένα δημόσιο πρόσωπο σε σχέση με ομάδες που λειτουργούν μυστικά. Η απώλεια των ορατών δημόσιων μορφών έχει πιο μεγάλη ψυχολογική επίπτωση από την απώλεια άγνωστων ηγετών, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη καταπολέμηση ανταρτών.

 • Από τότε που η Χεζμπολάχ και η Χαμάς εκτελούν σαν κρατικές λειτουργίες, όπως παροχή υπηρεσιών υγείας, οι ηγέτες αυτών των ομάδων έχουν επιφανή δημόσια εικόνα. Ο κόσμος ίσως να έχει ελάχιστη γνώση από ηγέτες μυστικών ομάδων όπως η AQI, που έχει περιορισμένους παράλληλους διοικητικούς ρόλους. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Στάδιο Κύκλου Ζωής. Οι αντάρτες, όπως και άλλοι οργανισμοί, είναι πιο ευάλωτοι και εξαρτώμενοι από λίγα άτομα κατά τη διαμορφωτική περίοδο, ή αργά στο κύκλο ζωής τους όταν βρίσκονται σε ύφεση, παρά κατά την ώριμη μεσαία περίοδο τους, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη καταπολέμηση ανταρτών. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Σκοπός και Λαϊκή Υποστήριξη. Ο ενοποιημένος σκοπός μίας ομάδας ανταρτών, είναι βαθιά δεμένος με τα μέλη του, ή αλλιώς μία μεγάλη βάση υποστήριξης μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο απωλειών διοίκησης εξασφαλίζοντας μία σταθερή ροή στρατολογημένων αντικαταστατών, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη καταπολέμηση ανταρτών. Η πολύ αυστηρή πειθαρχημένη φύση της Χαμάς, το δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, και η εφεδρεία από σεβαστούς ηγέτες της επιτρέπει να αναδιοργανώνεται έπειτα από θανάτους όπως των Σεΐχη Γιασίν και Αμπντελ αλ-Ράντισι το 2004, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Κρίσεων. (ΔΙΑΒΑΘΣΜΙΜΕΣΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Ύπαρξη Ασύλου. Εσωτερικά και εξωτερικά άσυλα συχνά παρέχουν σοβαρά πλεονεκτήματα στις ομάδες ανταρτών, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη καταπολέμηση ανταρτών. Κάποιες φορές επιτρέπουν στον αρχηγό μίας ομάδας να ξεφεύγει από τις κυβερνητικές δυνάμεις για δεκαετίες. Χτυπήματα σε προηγουμένως αδιαπέραστα άσυλα μπορούν να δημιουργήσουν δυσανάλογα αποτελέσματα όπως αποθάρρυνση των εναπομεινάντων ηγετών.

 • Το άσυλο που παρέχει το Ιράν επιτρέπει στους παραστρατιωτικούς του Κινήματος Σαντρ από το Ιράκ να εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται, αναρρώνουν, και να αποφεύγουν τη σύλληψη, σύμφωνα με το στρατό των ΗΠΑ και αναφορές από μυστικές αποστολές.
 • Στη Βόρεια Ταϊλάνδη, η απώλεια του μακροχρόνια ασύλου της Μαλαισίας το 1998 ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στη κατάρρευση του ένοπλου τμήματος του PULO εκείνη τη περίοδο, σύμφωνα με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μπανγκόκ. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

 
Παράγοντες Κυβέρνησης
Διάρκεια και Ένταση Επιχειρήσεων Στόχων Υψηλής Σημασίας. Μεγάλες και παρατεταμένες επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας μπορούν δραστικά να μειώσουν μία ανταρσία, καθώς η στρατιωτική πίεση στην ομάδα δεν αφήνει χώρο για δυνατότητα αντικατάστασης των ηγετών. Σύντομες ή ασυνεπείς αποστολές στόχων υψηλής σημασίας ίσως να ξεριζώσουν αντάρτες που δεν λειτουργούν με ασφάλεια ή δεν είναι σημαντικοί, ενώ ξεφεύγουν οι πιο σημαντικοί.

 • Στο Ιράκ, τον Ιούνιο του 2006 ο θάνατος του Αμπού-Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι δεν είχε αρχικά κάποια επίπτωση στις επιθέσεις της AQI, αλλά η βαρύτητα του χτυπήματος στις αντιλήψεις των Σουνιτών μάλλον βοήθησε να το Awakening Movement να γίνει βιώσιμη δύναμη τα μέσα του 2006, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη καταπολέμηση ανταρτών. Η AQI είχε μειώσει το ξεκίνημα αυτού του κινήματος σε προηγούμενες προσπάθειες οργάνωσης του το 2005, σύμφωνα με τον ίδιο ακαδημαϊκό ειδικό. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Επιλογή Μεθόδου Στόχου Υψηλής Σημασίας. Οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεταβλητές όπως η κουλτούρα και τις πιθανότητες παράπλευρων απωλειών για να αξιολογήσουν αν τα επιθυμητά αποτελέσματα από μεθόδους στόχων υψηλής σημασίας είναι καλύτερα με σύλληψη των ανταρτών ηγετών, χρήση ψυχολογικών επιχειρήσεων για τη περιθωριοποιήση τους, ή κινητικά χτυπήματα. Οι συλλήψεις βοηθούν στην απομυθοποίηση των ηγετών σε κουλτούρες με ισχυρό ήθος πολεμιστή, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη καταπολέμηση ανταρτών, και ίσως να είναι προτιμότερες λόγω της ανακριτικής αξίας του ηγέτη.

 • Σύλληψη ή αποφυγή θανατηφόρων επιχειρήσεων ίσως να δικαιολογείται αν ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακρίνει μία ομάδα ανταρτών μέσω της πολιτικής διαδικασίας. Για παράδειγμα, η Κυβέρνηση του Ιράκ έχει επιλέξει να μη στοχοποιήσει τον Μοκτάντα αλ-Σαντρ και πολλούς ακόμα από τους συνεργάτες του λόγω πολιτικής ευαισθησίας, σύμφωνα με αναφορές από μυστικές αποστολές.
 • Η σύλληψη ηγετών ίσως να έχει ένα περιορισμένο ψυχολογικό αντίκτυπο σε μία ομάδα αν η ομάδα πιστεύει ότι οι συλληφθέντες θα επιστρέψουν τελικά στην ομάδα, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη καταπολέμηση ανταρτών, ή αν αυτοί οι ηγέτες είναι ικανοί να διατηρήσουν την επιρροή τους όσο βρίσκονται υπό κυβερνητική κράτηση, όπως έκανε ο Νέλσον Μαντέλα όταν ήταν έγκλειστος στη Νότια Αφρική. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Η τάση μερικών ομάδων ανταρτών να προσαρμόζονται στις προσπάθειες στόχων υψηλής σημασίας με το να λειτουργούν πιο αποκεντρωμένα δείχνει ότι μία λειτουργική προσέγγιση στη στοχοποίηση, πρέπει να είναι στις πηγές της δύναμης των ανταρτών όπως υλικοτεχνικά και οικονομικά, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά από τη στοχοποίηση της διοικητικής δομής της ομάδας. Αντίστοιχα, στοχοποίηση των πρώτων ηγετών ίσως να είναι πολιτικά αδύνατο αν μία κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι κάποια ομάδα θα πρέπει να είναι υπό έλεγχο και όχι ολοκληρωτικά κατεστραμμένη, όπως στη περίπτωση της Βαγδάτης προς τους παραστρατιωτικούς του Κινήματος Σαντρ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μία κυβέρνηση μπορεί να υιοθετήσει μία προσέγγιση κλαδέματος με στόχο να παγώσει την εξέλιξη μίας οργάνωσης, διακοπή πηγών εφοδιασμού, ή αποκλεισμός τμημάτων του δικτύου των ανταρτών.

 • Οι ανώτατοι αρχηγοί της AQI κάνουν στρατηγικό έλεγχο της οργάνωσης αλλά δίνουν την οργάνωση επιθέσεων σε τοπικούς ηγέτες, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να συνεχίζουν ακόμα και αν οι ηγετικές θέσεις είναι άδειες, σύμφωνα με αναφορές από μυστικές αποστολές και το στρατό των ΗΠΑ. Εξουδετέρωση ατόμων που είναι σημαντικά στις βασικές λειτουργίες της οργάνωσης, όπως αυτοί που διοικούν το δίκτυο βομβιστών οχημάτων, έχει ένα πιο αποδείξιμο αποτέλεσμα στην AQI από διαταραχές στην ανώτερη διοίκηση.
 • Μία προσέγγιση κλαδέματος μπορεί να αφαιρέσει δραστικά το μεσαίο επίπεδο διοίκησης, να προστατεύσει ανίκανους αρχηγούς ή να τους βάλει σε θέσεις εξουσίας, να χωρίσει τις προσωπικότητες ανταρτών από πιθανές πηγές κυβερνητικής αιγίδας, ή να προστατεύσει ανθρώπινες πηγές για συλλογή πληροφοριών στα δίκτυα. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ)

Οι Καλύτερες Πρακτικές Προσφέρουν Οδηγίες στο Σχεδιασμό Επιχειρήσεων Στόχων Υψηλής Σημασίας (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Οι κυβερνήσεις με επιτυχημένη χρήση επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας έχουν δώσει ένα βαθμό έμφασης σε αυτές χωρίς όμως να παραμελούν άλλες πτυχές της στρατηγικής καταπολέμησης ανταρτών, σύμφωνα με την έρευνα μας. Αναγνωρίσαμε πολλές καλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Αναγνώριση Επιθυμητού Αποτελέσματος. Λόγω του ότι οι επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας μπορεί να έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα, όπως ενδυνάμωση σκληροπυρηνικών ηγετών, οι επιχειρήσεις τείνουν να είναι πιο επιτυχημένες όταν οι κυβερνήσεις είναι ξεκάθαρες για το επιθυμητό αποτέλεσμα στη πορεία της ομάδας ανταρτών. Αν ο στόχος της κυβέρνησης είναι μία λύση διαπραγμάτευσης για τη συμπλοκή, οι αξιωματούχοι ίσως να πρέπει να αποφύγουν τις επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας ή να ακολουθήσουν τη στρατηγική κλαδέματος, αντίθετα θα πρέπει να δώσουν έμφαση στη προσοχή των ανταρτών μέσω μίας πολιτικής διαδικασίας.

 • Μία επιθετική στρατηγική με στόχους υψηλής σημασίας μπορεί να διαλύσει την ανταρσία ή να την αλλοιώσει σε τρομοκρατική ή εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη καταπολέμηση ανταρτών. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Αποφάσεις Βασισμένες σε Γνώση της Εσωτερικής Λειτουργίας μίας Επαναστατικής Οργάνωσης. Κυβερνήσεις που με επιτυχία εκτελούν επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας (όπως η Βρετανική στρατηγική στη Βόρεια Ιρλανδία που οδήγησε σε μία συμφωνία ειρήνης) γενικά πηγάζει από μία βαθιά κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας της ομάδας στόχου και τις συγκεκριμένες αδυναμίες της, που συνήθως κερδίζεται με εισχώρηση στην ομάδα ή με ανάκριση αποστατών. Κοινωνικές, εθνικές, ή ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα σε ηγέτες και μέλη και μέσα στις διοικητικές ομάδες προσφέρουν αδυναμίες προς εκμετάλλευση, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη καταπολέμηση ανταρτών.

 • Πληροφορίες από υψηλά στελέχη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), συμπεριλαμβανομένου του υπεύθυνου της μονάδας εσωτερικής ασφαλείας, επέτρεψαν στη Βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών να υπονομεύσει τον IRA, σύμφωνα με μία ένα δελτίο τύπου της Western. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Ενσωμάτωση Επιχειρήσεων Στόχων Υψηλής Σημασίας με Άλλα Στοιχεία Στρατηγικής Καταπολέμησης Ανταρτών. Κυβερνήσεις με επιτυχημένη χρήση επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας ενσωματώνουν τις επιχειρήσεις αυτές σε ένα μία πιο γενική στρατηγική καταπολέμησης ανταρτών. Το πόσο καλά μία κυβέρνηση οργανώνει τα άλλα στρατιωτικά και μη στρατιωτικά στοιχεία στην αποστολή καταπολέμησης ανταρτών είναι σημαντικός παράγοντας που ορίζει τη συμβολή των προγραμμάτων στόχων υψηλής σημασίας στη γενική επιτυχία καταπολέμησης των ανταρτών, σύμφωνα με την έρευνα μας. Οι κυβερνήσεις μπορούν να ρυθμίσουν αυτά τα στοιχεία για να αυξήσουν ή να συμπληρώσουν τα αποτελέσματα που παράγουν οι επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας.

 • Εκτελέσεις στόχων υψηλής σημασίας μπορούν να βελτιώσουν συμβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τη θέσπιση ενός ρυθμού επιχειρήσεων, για παράδειγμα με το να προετοιμάζουν το πεδίο για δραστηριότητες όπως επιχειρήσεις καθαρισμού περιοχών ελεγχόμενες από αντάρτες.
 • Στο Ιράκ, οι επιχειρήσεις καταπολέμησης ανταρτών ενθάρρυναν τη σπασμωδική αντίδραση των Σουνιτών ενάντια στην AQI, το οποίο μεγένθυνε τη βαρύτητα των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας προκαλώντας λιποταξίες και περιορίζοντας την ικανότητα της AQI να στρατολογεί νέα μέλη και να ανασυστήνεται έπειτα από απώλειες, σύμφωνα με αναφορές από μυστικές αποστολές και διπλωμάτες των ΗΠΑ.
 • Η Κολομβία χρησιμοποιεί επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας από το 2002 σε συνεργασία με επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και συμβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών για επέκταση της δικαιοδοσίας της κυβέρνησης, παροχή αμνηστίας, ανταμοιβών, και προγράμματα για αποστάτες, σύμφωνα με πράκτορα της CIA στη περιοχή. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Προστασία Πιθανών Ενδιάμεσων. Η διοίκηση επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας ενάντια στους πιο βίαιους και εξτρεμιστές ηγέτες ίσως να ενισχύσει τη πιθανότητα πολιτικής συμφωνίας. Οι περισσότερες οργανώσεις έχουν εσωτερικά τμήματα ανάμεσα στους πιο στρατιωτικοποιημένους και τους πιο πολιτικά οδηγούμενους ηγέτες, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς ειδικούς στη καταπολέμηση ανταρτών.

 • Οι Βρετανοί ίσως να είχαν μία στρατηγική στόχων υψηλής σημασίας για πολύ μεγάλο διάστημα για τη διαχείριση της διοίκησης του IRA προστατεύοντας τον Τζέρι Άνταμς και τον Μάρτιν Μακγκίνες ενώ επέτρεπαν σε κάποιους από τους αντιπάλους τους να εξουδετερωθούν, σύμφωνα με ένα βιβλίο ενός Ιρλανδού δημοσιογράφου.
 • Οι Γάλλοι στην Αλγερία φαίνεται πως μείωσαν τις πιθανότητες συμφωνίας διαπραγμάτευσης όταν ακούσια ενίσχυσαν τη πλευρά των ηγετών του Αλγεριανού σκληροπυρηνικού Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης (FLN) με τη σύλληψη των ενδιάμεσων, που ήταν στο εξωτερικό, και του ονομαστικού αρχηγού του FLN Άχμεντ Μπεν Μπέλα το 1956, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς ειδικούς στη καταπολέμηση ανταρτών. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Αξιοποιώντας τους Διχασμούς της Ηγεσίας. Η επιδείνωση ή εκμετάλλευση ηγετικών σχισμών, για παράδειγμα με την επιλογή δυσαρεστημένων ηγετών, μπορεί να είναι όσο αποτελεσματικό όσο και η στοχοποίηση της ηγεσίας μίας ομάδας στρατιωτικά. Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα κατάφερε πολλά θετικά όταν εκμεταλλεύτηκε ένα χωρισμό της ηγεσίας από την οργάνωση Τίγρεις των Ταμίλ Ελάμ σε συνεργασία με τον Συνταγματάρχη Καρούνα, αρχηγό μίας αποσχισθείσας φατριάς στην Ανατολική περιοχή της χώρας. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
 
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α
Επιλεγμένες Υποθέσεις Στόχων Υψηλής Σημασίας (ΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ)
 
Αφγανιστάν – Ταλιμπάν, 2001-Σήμερα
Η Συμμαχία ηγήθηκε μίας σταθερής προσπάθειεας από το 2001 να στοχοποιήσει αρχηγούς των Ταλιμπάν, αλλά η περιορισμένη επιρροή της κυβέρνησης εκτός της Καμπούλ παρεμπόδισε την ενσωμάτωση προγραμμάτων στόχων υψηλής σημασίας (HVT) με άλλα στρατιωτικά και μη στρατιωτικά στοιχεία, όπως τα προγράμματα συμφιλίωσης. Στην Αφγανική κυβέρνηση η διαφθορά και έλλειψη ενότητας, η ανεπαρκής ισχύς των Αφγανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων ασφαλείας, και η ενδημική ανομία της χώρας έχουν περιορίσει την αποτελεσματικότητα τέτοιων στοιχείων καταπολέμησης ανταρτών. Το ότι πρεσβύτεροι ηγέτες των Ταλιμπάν βρίσκουν άσυλο στο Πακιστάν κάνει τη προσπάθεια στόχων υψηλής σημασίας ακόμα πιο πολύπλοκη. Εξάλλου, οι Ταλιμπάν έχουν γενικά την ικανότητα να αντικαθιστούν χαμένους ηγέτες, λόγω μίας πιο κεντρικής αλλά ευέλικτης διοίκησης και ελέγχου με επικάλυψη από ισότιμες δομές των Παστούν, και καλό σχέδιο διαδοχής και ισχύς διαδόχων, ιδιαίτερα στα μεσαία επίπεδα, σύμφωνα με αναφορές του στρατού των ΗΠΑ και μυστικών αποστολών. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Αλγερία – FLN, 1954-62
Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FLN) ξεκίνησε μία επανάσταση το 1954 ενάντια στη Γαλλική κυριαρχία στην Αλγερία με στόχο την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους. Η εκστρατεία σύγχρονης τρομοκρατίας της οργάνωσης, είχε στόχο να προκαλέσει μία Γαλλική υπεραντίδραση που θα στοχοποιούσε το γενικό Αλγεριανό πληθυσμό, και πέτυχε, και ο αριθμός απωλειών αμάχων αύξησε τη δημοτικότητα του FLN, σύμφωνα με μία ακαδημαϊκή έρευνα. Οι Γαλλικές προσπάθειες να στοχοποιήσουν ηγέτες του FLN περιελάμβανε βασισμένες σε πληροφορίες καταδρομικές επιχειρήσεις σε κρησφύγετα ανταρτών, σύμφωνα με πρώην αντάρτη, και κορυφώθηκε το 1956 με τη σύλληψη του αρχηγού του FLN Άχμεντ Μπεν Μπέλα και τεσσάρων άλλων αρχηγών σε μία μάχη από το Ραμπάτ προς τη Τύνιδα. Ο Μπεν Μπέλα ήταν σχετικά μέτριος μέσα στην ηγεσία του FLN, και η σύλληψη του ενίσχυσε την επιρροή των ακραίων ηγετών με βάση την Αλγερία, σύμφωνα με ακαδημαϊκές έρευνες. Οι Γαλλικές προσπάθειες από το 1956 μέχρι το 1958 άλλαξαν τη μάχη απότομα σε σχέση με τους αντάρτες, σύμφωνα με μία μελέτη του οργανισμού RAND. Ωστόσο, τα δρακόντια μέτρα που πάρθηκαν για να δαμάσουν την ανταρσία διάβρωσαν τοπική Γαλλική και διεθνή υποστήριξη της προσπάθειας, με αποτέλεσμα την ανεξαρτησία της Αλγερίας το 1962, σύμφωνα με μία μελέτη του οργανισμού RAND. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Κολομβία – FARC, 2002-Σήμερα
Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της Κολομβίας, οι πολιτικές αλλαγές ήταν αποτέλεσμα επιτυχημένων επαναστάσεων από το κίνημα με τη μεγαλύτερη δύναμη, σύμφωνα με μία μελέτη ενός ερευνητικού ιδρύματος. Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), μία Μαρξιστική-Λενινιστική οργάνωση, ξεκίνησε έναν ανταρτοπόλεμο το 1964 όπου χρησιμοποιεί εμπόριο ναρκωτικών για την υποστήριξη των στρατιωτικών και πολιτικών δραστηριοτήτων της. Ο Πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, μετά την ορκωμοσία του το 2001, έκανε τη στοχοποίηση πρεσβύτερων και μεσαίου επιπέδου ηγετών του FARC ένα βασικό στοιχείο της εκστρατείας καταπολέμησης ανταρτών της Μπογκοτά. Έπειτα από αρκετά χρόνια αποτυχιών και παρ ‘ολίγον επιτυχιών, από τη Μπογκοτά ξεκίνησε μία σειρά από επιτυχημένες επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας το 2007, ακολουθούμενη από βελτιώσεις στη κατασκοπεία, ακρίβεια χτυπημάτων, σχεδιασμό και εκτέλεση επιχειρήσεων, επιχειρησιακή ασφάλεια, και διυπηρεσιακό συντονισμό, σύμφωνα με αναφορές της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μπογκοτά. Η Κολομβία με επιτυχία ενσωμάτωσε δυνατότητες στόχων υψηλής σημασίας μέσα στην ευρύτερη στρατηγική καταπολέμησης ανταρτών και κέρδισε από το ψυχολογικό χτύπημα που παρείχαν τα χτυπήματα για να ωθήσει τη νομιμότητα της κυβέρνησης και να καταστρέψει το ηθικό των ανταρτών, σύμφωνα με τμήμα μυστικής αποστολής, την Εθνική Κολομβιανή Αστυνομία, και αναφορές της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μπογκοτά. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Ιράκ – AQI, 2004-Σήμερα
Η Αλ-Κάιντα του Ιράκ (AQI), στο παρελθόν γνωστή ως το δίκτυο Ζαρκάουι, έγινε το βασικό σημείο συγκέντρωσης των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας της Συμμαχίας τις αρχές του 2004 καθώς η οργάνωση άρχισε να κάνει δημόσιες δηλώσεις και προπαγάνδα για την επιτυχία της ανταρσίας του Ιράκ. Αρχικά η AQI έχασε αρκετές σειρές της ανώτερης ηγεσίας της και πολλούς τοπικούς εμίρηδες, αλλά αυτές οι απώλειες αρχικά δεν ήταν αρκετές να σταματήσουν την ορμή της ΑQI, σύμφωνα με αναφορές από Αμερικανούς διπλωμάτες και μυστικές αποστολές. Οι επιχειρήσεις στόχων υψηλής σημασίας το 2007, ωστόσο, συμπληρώθηκαν ευρύτερα με ενέργειες Συμμάχων και Ιρακινών Σουνιτών ενάντια στην AQI, όπως προσπάθειες αποκοπής της AQI από τη βάση ανεφοδιασμού της, και συνέβαλαν στην ύφεση της από τότε, σύμφωνα με αναφορές από Αμερικανούς διπλωμάτες και μυστικές αποστολές. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Ισραήλ – Χεζμπολάχ και Χαμάς, Μέσα δεκαετίας 1990-Σήμερα
Τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι στόχοι του Ισραήλ άλλαξαν από ομάδες απόρριψης της θρησκείας τους σε παραστρατιωτικούς Ισλαμικούς εχθρούς, με αποκορύφωμα την εκστρατεία στοχευμένων εκτελέσεων κατά τη Δεύτερη Ιντιφάντα. Σε αντίθεση με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και τις ομάδες απόρριψης της θρησκείας τους, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ έδωσαν στο Ισραήλ αποκεντρωμένες διοικητικές δομές, τμηματική διοίκηση, ισχυρό σχέδιο διαδοχής, και βαθιές σχέσεις με τις κοινότητες τους, κάνοντας τις οργανώσεις εξαιρετικά ανθεκτικές σε απώλειες ηγετών, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Κρίσεων. Η απουσία άλλων μέτρων καταπολέμησης ανταρτών όπως προγράμματα αμνηστίας περιόρισαν τη συμβολή των προγραμμάτων στόχων υψηλής σημασίας στις προσπάθειες γενικής ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό σε θέματα καταπολέμησης ανταρτών. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Ισραήλ – PLO και Ομάδες Απόρριψης Θρησκείας, 1972-Μέσα δεκαετίας 1990
Έπειτα από το σκοτωμό 11 Ισραηλινών αθλητών κατά τους Ολυμπιακούς του Μονάχου το Σεπτέμβριο του 1972 από τη φατρία Μαύρος Σεπτέμβρης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Φατάχ, Ισραηλινοί ηγέτες ξεκίνησαν μία προσπάθεια πολλών δεκαετιών να εξολοθρεύσουν τους αρχηγούς της PLO. Η μετέπειτα εκτελέσεις ύποπτων παραστρατιωτικών της PLO στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή περιελάμβανε χαμηλής βαθμίδας μέλη με αμφιλεγόμενη συσχέτιση με τα γεγονότα του Μονάχου, καθώς και έναν Μαροκινό σερβιτόρο στο Λιλεχάμερ, στη Νορβηγία, που δεν είχε καμία σχέση με τρομοκρατία, σύμφωνα με ένα βιβλίο ενός Βρετανού δημοσιογράφου. Η μυστικότητα του προγράμματος εμπόδισε την ενσωμάτωση του με άλλες διπλωματικές και στρατιωτικές πρωτοβουλίες. Οι διεθνείς πιέσεις έπειτα από το θάνατο του Μαροκινού σερβιτόρου τον Ιούλιο του 1973 ανάγκασαν το Ισραήλ να περιορίσει τις προσπάθειες του. Η PLO είχε μία πολύ κεντρική και βασισμένη στις προσωπικότητες ιεραρχία διοίκησης που την έκανε ευαίσθητη σε χτυπήματα στην ηγεσία, αλλά ο περιορισμένος αριθμός επιτυχημένων Ισραηλινών χτυπημάτων υποδηλώνει ότι η ισχυρή επιχειρησιακή ασφάλεια της οργάνωσης την προστατεύει από απώλειες σημαντικών προσωπικοτήτων. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Βόρεια Ιρλανδία – IRA, 1969-98
Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) εμφανίστηκε από τον Αγγλο-Ιρλανδικό Πόλεμο του 1919-21 και επιδίωκε το πολιτικό στόχο μίας ενωμένης Ιρλανδίας από το μέρος των εθνικιστών της Καθολικής μειονότητας, σύμφωνα με μία ακαδημαϊκή μελέτη. «Τα Προβλήματα» στη Βόρεια Ιρλανδία ξεκίνησαν το 1969 και τελείωσαν το 1998 με τη συμφωνία «Good Friday Agreement». Εκτεταμένες εισχωρήσεις σε υψηλές θέσεις του Προσωρινού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ευρέως γνωστό ως IRA) έδωσαν στους Βρετανούς ορατότητα στις δυναμικές της ηγεσίας της οργάνωσης, εσωτερικές ιδεολογικές διαμάχες, και επιχειρησιακά σχέδια, σύμφωνα με μία αναφορά τύπου των ΗΠΑ και ένα βιβλίο ενός Ιρλανδού δημοσιογράφου. Ο ηγέτης του IRA Τζέρι Άνταμς ξεκίνησε ένα κρυφό διάλογο για ειρήνη με τους Βρετανούς το 1986 στον οποίο αναγνώρισε τον εαυτό του ως πολύ πέρα από τη παραδοσιακή διοίκηση του IRA στη προθυμία για την αποδοχή μίας ενδεχόμενης μη βίαιης επίλυσης της διαμάχης, σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο ενός Ιρλανδού δημοσιογράφου. Αυτός ο διάλογος υπονοεί ότι οι Βρετανοί έδειξαν ενδιαφέρον να προστατέψουν τον ίδιο και τα μέλη της φατρίας του, που περιελάμβανε τον Μάρτιν Μακγκίνες. Ενεργώντας βάση πληροφοριών που συλλέχθηκαν από εισχωρήσεις, οι Βρετανοί εξουδετέρωσαν κάποια ακραία μέλη του IRA που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία ειρήνης ή να αμφισβητήσουν την ηγεσία της οργάνωσης από τη φατρία του Άνταμς, σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο ενός Ιρλανδού δημοσιογράφου. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Περού – Φωτεινό Μονοπάτι, 1980-99
Ο Αμπιμαέλ Γκουσμάν, ένας καθηγητής φιλοσοφίας και διαχειριστής στο επαρχιακό πανεπιστήμιο, ίδρυσε τη Μαοϊστική επαναστατική οργάνωση Σεντέρο Λουμινόσο (Φωτεινό Μονοπάτι ή SL) το 1970. Η SL ξεκίνησε ένοπλο αγώνα το 1980, στην αναζήτηση ανατροπής της κοινωνικής τάξης του Περού για την επιβολή μίας νέας ουτοπικής κοινωνίας. Από το 1980 έως το 1992, η οργάνωση ήταν τοπική, με κεντρική διοίκηση, και πειθαρχημένη κίνηση που περιστρέφονταν γύρω από το χαρισματικό ηγέτη της, ο οποίος επιδεξίως διατηρούσε τον έλεγχο των αρχηγών της SL μέσω καθοδήγησης, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη καταπολέμησης ανταρτών. Σε αυτό που ίσως είναι η πιο αποφασιστική χρήση επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας της κυβέρνησης, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό ειδικό στη καταπολέμησης ανταρτών, οι δυνάμεις ασφαλείας της Λίμα κατάφεραν να συλλάβουν τον Γκουσμάν και σχεδόν όλη την ανώτερη ηγεσία της οργάνωσης σε μία σύντομη περίοδο ξεκινώντας το Σεπτέμβριο του 1992. Τα απομεινάρια της SL προσπάθησαν να ξανακερδίσουν έδαφος τις αρχές της δεκαετίας του 1990 αλλά ήταν αδύνατο να ξεπεράσουν οπισθοδρομήσεις από ένα κίνημα που κτίστηκε γύρω από τη λατρεία μίας προσωπικότητας. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Σρι Λάνκα – LTTE, 1983 – Μάιος 2009
Η οργάνωση Τίγρεις Απελευθέρωσης των Ταμίλ Ελάμ (LTTE) αναζήτησε την αυτονομία των Ταμίλ της Βόρειας και Ανατολικής Σρι Λάνκα από την έναρξη της οργάνωσης το 1972. Ο Βελουπιλάι Πραμπχάκαραν, ένας ακραίος φοιτητής, ίδρυσε την οργάνωση ως απάντηση της υιοθέτησης του νέου συντάγματος που θεσμοθετούσε τη κυριαρχία των Σινχαλέζων, σύμφωνα με μία ακαδημαϊκή μελέτη. Η LTTE έγινε ένα από τα πιο αδίστακτα και πολυμήχανα εθνοκοινοτικά επαναστατικά κινήματα, πολεμώντας τη Κυβέρνηση της Σρι Λάνκα σε ένα αδιέξοδο που οδήγησε σε παύση πυρός το 2002. Η LTTE χρησιμοποίησε τη παύση πυρός για να ανεφοδιαστεί και να εκπαιδευτεί, επιστρέφοντας στις εχθροπραξίες τα μέσα του 2004, σύμφωνα με μελέτη ερευνητικού ιδρύματος. Σε απάντηση, το Κολόμπο αύξησε τις προσπάθειες στοχοποίησης της ηγεσίας της LTTE. Η Πολεμική Αεροπορία της Σρι Λάνκα, το Νοέμβριο του 2007 και τον Ιανουάριο του 2008, χρησιμοποίησε βόμβες κατά καταφυγίων για να εκτελέσει τον Πραμπχάκαραν και άλλους ανώτατους ηγέτες της LTTE, σύμφωνα με μία μυστική αποστολή με προσωπική μαρτυρία των πληροφοριών. Οι πληροφορίες γεωγραφικών συντεταγμένων που δόθηκαν από ένα πρώην σωματοφύλακα του Πραμπχάκαραν συνέβαλαν στον εύστοχο βομβαρδισμό από το στρατό της Σρι Λάνκα που σκότωσε τον πολιτικό εκπρόσωπο της LTTE Σ. Π. Ταμιλχελβάν και άλλους ηγέτες της LTTE στις 2 Νοεμβρίου του 2007, σύμφωνα με πηγή μυστικής αποστολής από μία νέα σχέση με κάποιο άτομο. Η Κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον Πραμπχάκαραν και τη πλειοψηφία της ανώτερης διοίκησης της LTTE σε συμβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις τον Απρίλιο και Μάιο του 2009, σύμφωνα με στρατιωτική αναφορά των ΗΠΑ και ένα δελτίο τύπου της Western. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
 

Ένα Πλαίσιο για Σχεδιασμό ή Αξιολόγηση Επιχειρήσεων Στόχων Υψηλής Σημασίας (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

Αυτό το πλαίσιο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την εισαγωγή ενός προγράμματος στόχων υψηλής σημασίας (HVT) ή αξιολόγηση επιχειρήσεων σε εξέλιξη, περιγράφει πιθανά στρατηγικά αποτελέσματα επιχειρήσεων HVT, παράγοντες που ορίζουν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων HVT, και καλύτερες πρακτικές που αναγνωρίστηκαν με ανάλυση σημερινών και ιστορικών προγραμμάτων HVT. (ΔΙΑΒΑΘΣΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
 

Πιθανά Στρατηγικά Αποτελέσματα Επιχειρήσεων HVT (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Αποδυνάμωση της Αποτελεσματικότητας των Ανταρτών. Οι επιχειρήσεις HVT μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη αποδιοργάνωση από όσο αντέχει μία ομάδα όταν η στρατιωτική πίεση δεν επιτρέπει στην ομάδα να αντικαταστήσει τους ηγέτες ή έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ατόμων με κρίσιμες ικανότητες. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Μείωση της Θέλησης των Ανταρτών. Ηγετικές απώλειες μπορούν να διαβρώσουν το ηθικό σε όλα τα επίπεδα και να ενισχύσουν το κόστος και ρίσκο της συμμετοχής, ειδικά όταν η ομάδα δεν έχει κάποιο έτοιμο σχέδιο διαδοχής. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Ύφεση του Επιπέδου Υποστήριξης των Ανταρτών. Θάνατος ή σύλληψη ανταρτών-κλειδιών ίσως να οδηγήσει σε μειωμένη εγχώρια ή ξένη υποστήριξη της ομάδας, καθώς οι υποστηρικτές θα επανυπολογίσουν τις πιθανότητες νίκης της ομάδας στη μάχη, ή ίσως να αυξήσουν την υποστήριξη στους αντάρτες, συγκεκριμένα αν τα χτυπήματα ενισχύουν τα διδάγματα των ηγετών των ανταρτών. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Διάλυση ή Διαχωρισμός των Ανταρτών. Η αφαίρεση ή περιθωριοποίηση από ενωτικούς ηγέτες μπορεί να επιφέρει διαχωρισμούς στην ομάδα και να προκαλέσει διάλυση, συγκεκριμένα όταν η ομάδα αποτελείται από συμμαχίες ή φατρίες. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Αλλαγή της Στρατηγικής ή Οργάνωσης των Ανταρτών. Ένα πρόγραμμα HVT μπορεί να οδηγήσει μία ομάδα ανταρτών να αλλάξει στόχους και στρατηγική. Με την επαγρύπνηση εσωτερικών τμημάτων, ένα πρόγραμμα HVT μπορεί να πιέσει μία επανάσταση προς μία πιο μέτρια ή στρατιωτική προσέγγιση. Κάποιες επαναστάσεις προσαρμόζονται στις απώλειες διοίκησης υιοθετώντας μία επίπεδη ιεραρχία οργάνωσης και λαμβάνοντας άλλα μέτρα βελτίωσης της επιχειρησιακής ασφάλειας, όπως διάλυση μίας επιφανούς πολιτικής θέσης. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Άνοδος του Ηθικού και Υποστήριξης της Κυβέρνησης. Λόγω του ότι τόσο οι αντάρτες όσο και όσοι τους καταπολεμούν επικοινωνούν με ένα ευρύ κοινό όσο μάχονται, μία κυβέρνηση ίσως βρει ότι επιτυχημένες HVT στέλνουν ένα μήνυμα στους υποστηρικτές της κυβέρνησης ότι το κράτος παίρνει σοβαρά μέτρα στη καταπολέμηση της επανάστασης. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Λάθος Κατεύθυνση της Συγκέντρωσης της Κυβέρνησης. Οι επιχειρήσεις HVT μπορούν να τραβήξουν τη προσοχή των φορέων χάραξης πολιτικής και στρατιωτικών σχεδιαστών σε βαθμό που η κυβέρνηση να χάσει τη στρατηγική προοπτική στη μάχη ή να αμελήσει άλλα σημεία κλειδιά στη καταπολέμηση ανταρτών. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

 

Καλύτερες Πρακτικές σε Επιχειρήσεις HVT (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Αναγνώριση Επιθυμητού Αποτελέσματος. Επειδή οι επιχειρήσεις HVT μπορούν να έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα, οι κυβερνήσεις συνιθίζουν να είναι επιτυχημένες όταν είναι ξεκάθαρες για το επιθυμητό χτύπημα στην πορεία της επαναστατικής οργάνωσης. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Αποφάσεις Βασισμένες στη Γνώση της Εσωτερικής Λειτουργίας μίας Ομάδας Ανταρτών. Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις HVT των κυβερνήσεων γενικά βασίζονται σε βαθιά κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας και ευπαθειών της οργάνωσης-στόχο, που συνήθως κερδίζεται με εισχώρηση στην ομάδα ή ανάκριση αποστατών. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Ενσωμάτωση Επιχειρήσεων Στόχων Υψηλής Σημασίας με Άλλα Στοιχεία Στρατηγικής Καταπολέμησης Ανταρτών. Κυβερνήσεις με αποτελεσματικά προγράμματα HVT έχουν ενσωματώσει μέσα σε αυτά ολοκληρωμένες στρατηγικές καταπολέμησης ανταρτών, των οποίων τα άλλα στοιχεία μπορούν να ρυθμιστούν με βάση ή για να συπληρώσουν τα αποτελέσματα που παράγουν οι επιχειρήσεις HVT. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Προστασία Πιθανών Μέτριων. Η καθοδήγηση των επιχειρήσεων στόχων υψηλής σημασίας ενάντια στους πιο βίαιους και εξτρεμιστές ηγέτες ίσως να αυξήσει τη πιθανότητα μίας πολιτικής συμφωνίας. Πολλές οργανώσεις ανταρτών έχουν εσωτερικά τμήματα ανάμεσα στους πιο στρατιωτικοποιημένους ηγέτες και αυτούς που είναι στραμμένοι περισσότερο προς τη πολιτική. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Αξιοποιώντας Διχασμούς στην Ηγεσία. Επιδεινώνοντας ή εκμεταλλεύοντας ηγετικές σχισμές, για παράδειγμα με την εκλογή δυσαρεστημένων ηγετών, μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η στόχευση της ηγεσίας της ομάδας μέσω στρατιωτικής ενέργειας. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

 

Παράγοντες που Ορίζουν τη Συμβολή των Επιχειρήσεων HVT στη Καταπολέμηση Ανταρτών (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Παράγοντες Ανταρτών
Δομή. Οι ομάδες είναι συνήθως ευάλωτες σε ηγετικές απώλειες όταν λειτουργούν κεντρικά και οδηγούμενες από κάποια προσωπικότητα, ενώ οργανώσεις με πιο αποκεντροποιημένες δομές συνήθως έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής και αναγέννησης μετά από απώλειες ηγεσίας. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Σχέδια και Ισχύς Διαδοχής. Ο σχεδιασμός διαδοχής σε ομάδες ανταρτών, εύρος και βάθος στρατιωτικής και πολιτικής ικανότητας, και δυνατότητα να ανεβούν υποσχόμενοι διοικητές μέσω των βαθμών τους και τη συνεισφορά τους στην αντίσταση. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Επίπεδο Ορατότητας. Ηγετικές απώλειες μπορούν να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα σε ομάδες ανταρτών που χρησιμοποιούν στρατηγικές που απαιτούν ένα δημόσιο πρόσωπο σε σχέση με ομάδες που λειτουργούν μυστικά. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Στάδιο Κύκλου Ζωής Οι αντάρτες, όπως και άλλοι οργανισμοί, είναι πιο ευάλωτοι και εξαρτώμενοι από λίγα άτομα κατά τη διαμορφωτική περίοδο, ή αργά στο κύκλο ζωής τους όταν βρίσκονται σε ύφεση. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Σκοπός και Λαϊκή Υποστήριξη. Ο ενοποιημένος σκοπός μίας ομάδας ανταρτών, είναι βαθιά δεμένος με τα μέλη του, ή αλλιώς μία μεγάλη βάση υποστήριξης μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο απωλειών διοίκησης εξασφαλίζοντας μία σταθερή ροή στρατολογημένων αντικαταστατών. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Ύπαρξη Ασύλου Οι προσπάθειες HVT πιθανόν να είναι λιγότερο αποτελεσματικές όταν οι αντάρτες έχουν κάποιο εξωτερικό άσυλο ή πολιτικοί παράγοντες αποτρέπουν την εκτέλεση ή σύλληψη τους. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Παράγοντες Κυβέρνησης
Διάρκεια και Ένταση Επιχειρήσεων HVT Καθώς τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων HVT ίσως να μην είναι ορατά για κάποιο διάστημα, οι κυβερνήσεις ίσως να χρειάζεται να διατηρήσουν επιχειρήσεις μέχρι να υπάρξει μία στρατηγική αιτιολογία. Μεγάλες και εκτεταμένες επιχειρήσεις HVT μπορούν να υποβαθμίζουν ουσιαστικά την ανταρσία, αλλά σύντομες ή λάθος οργανωμένες εκστρατείες HVT μπορούν να κλαδέψουν μόνο τους λιγότερο προσκετικούς αντάρτες. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Επιλογή Μεθόδου HVT. Οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεταβλητές όπως η κουλτούρα και τις πιθανότητες παράπλευρων απωλειών για να αξιολογήσουν αν η σύλληψη ή χρήση ψυχολογικών επιχειρήσεων για τη περιθωριοποιήση ηγετών είναι πιθανό να παράγει τα επιθυμητά αποτέλεσματα σε σχέση με επιθετικά χτυπήματα. Στοχοποίηση πηγών δύναμης της οργάνωσης, για παράδειγμα υλικοτεχνικά και οικονομικά, ίσως να είναι πιο αποτελεσματικά από τη στοχοποίηση της ηγεσίας σε ένα αποκεντροποιημένο σύστημα διοίκησης. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Ορατότητα Μέσα στην Οργάνωση. Η ορατότητα μίας κυβέρνησης μέσα στην εσωτερική λειτουργία μίας επαναστατικής οργάνωσης, όπως η δυναμικές της ηγεσίας και διανομή κρίσιμων ικανοτήτων, μπορεί να βελτιώσει τα αποτλεέσματα των HVT. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)
Αποτελεσματικότητα Άλλων Στρατιωτικών και Μη Στρατιωτικών Στοιχείων Καταπολέμσησης Ανταρτών. Πόσο καλά μία κυβέρνηση οργανώνει τα μη-HVT στοιχεία της εκστρατείας καταπολέμησης ανταρτών και πως ενσωματώνει το πρόγραμμα HVT με τα άλλα στοιχεία θα ορίσει τη βαρύτητα του αποτελέσματος της προσπάθειας HVT. (ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ)

==========================================================

Πριν κλείσει η μελέτη περιλαμβάνει στο Β παράρτημα δύο πίνακες που δείχνουν εν συντομία τους βασικούς παράγοντες που περιγράφηκαν στη μελέτη. Παρακάτω είναι ο πρώτος πίνακας στα Αγγλικά, στην αρχική του μορφή από την μελέτη της CIA, που δείχνει όλα τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν από τη πλευρά των παραγόντων των ανταρτών.

cia_counterinsurgency_02

Αντίστοιχα, ο δεύτερος πίνακας περιλαμβάνει τα ίδια στοιχεία αλλά από τη πλευρά των παραγόντων των κυβερνήσεων.

cia_counterinsurgency_03

Source link