H Γαλλία προωθεί την πώληση στην Κύπρο δυο περιπολικών ανοικτής θαλάσσης αξίας 75 εκατ. ευρώ

0
29

Μοιραστείτε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Κύπρου εξετάζει το ενδεχόμενο επιλογής της προσφοράς των γαλλικών ναυπηγείων Kership, θυγατρικής των εταιρειών Piriou και Naval Group για την προμήθεια δυο περιπολικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης έναντι εκτιμώμενου κόστους 75 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής ιστοσελίδας La Tribune, το Παρίσι προωθεί δυναμικά την συγκεκριμένη πώληση αλλά η Λευκωσία καθυστερεί επικαλούμενη οικονομικούς λόγους. Ωστόσο υπάρχει η πρόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας προκειμένου να καταστεί πιο εύκολο η ναυτική βάση στο Μαρί να υποδέχεται επί μονίμου βάσεως γαλλικά πλοία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο Παρίσι του Κύπριου υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη στις 15 Μαΐου 2019, υπογράφτηκε επιστολή πρόθεσης για τον σκοπό αυτό από κοινού με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλωράνς Παρλί. Στα πλαίσια αυτά, η Κύπρος προτίθεται να αναβαθμίσει τη ναυτική βάση στο Μαρί.

Έπεσαν οι υπογραφές για αμυντική συνεργασία Κύπρου – Γαλλίας (βίντεο)

Το γαλλικό Ναυτικό είναι έτοιμο να συμμετάσχει στην υλοποίηση της συμφωνίας, αλλά με την προϋπόθεση ότι η Λευκωσία θα κάνει μία κίνηση καλής θέλησης ενδεικτική της αυθεντικότητας των προθέσεών της, με την μορφή της επιλογής γαλλικών πλοίων.

Συγκεκριμένα, τα πλοία που προτείνονται είναι τα Kership OPV 50 (58,2 μέτρα μήκος, 550 τόνοι εκτόπισμα) που προορίζονται για αποστολές εφαρμογής του νόμου κι επιτήρηση ακτογραμμών και ΑΟΖ χάρη στην ευελιξία του και την υψηλή του αυτονομία.

Η Γαλλία από την πλευρά της θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα προκειμένου να προτείνει ένα αποτελεσματικό χρηματοδοτικό πλάνο προκειμένου να διευκολύνει την αγορά των πλοιών, δεδομένου ότι κι άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Ιταλία κι οι Ηνωμένες Πολιτείες «περιμένουν στην γωνία» προκειμένου να αδράξουν την ευκαιρία να προμηθεύσουν την Κύπρο με οπλικά συστήματα επ’ ωφελεία της άμυνάς της και των φυσικών της πόρων, που διεκδικούνται παράλληλα κι από την Τουρκία.

CYFRA-04/19: Εντυπωσιακά πλάνα από τη διεθνή άσκηση Κύπρου – Γαλλίας

Προς το παρόν η Γαλλία συνεχίζει την παροχή υποστήριξης στην Κύπρο. Έτσι η γαλλική φρεγάτα Auvergne που πρόσφατα συμμετείχε σε διεθνή άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη υψηλών συμβολισμών στο λιμάνι της Λάρνακας στις 10 Οκτωβρίου.

Έπειτα, στις 12 Οκτωβρίου η Γαλλία συμμετείχε σε άλλες ασκήσεις στα κυπριακά χωρικά ύδατα με μία φρεγάτα κλάσης Lafayette, σε συνέχεια της αποστολής ενός πλοίου γεωτρήσεων από την Τουρκία στην ίδια περιοχή.

Την ίδια ημέρα δε, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλωράνς Παρλί δήλωσε σε ανάρτησή της στο Τουίτερ ότι «Οι γαλλο-κυπριακές ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται σε κυπριακά χωρικά ύδατα και διεξάγονται μέσα στα πλαίσια μιας εξαιρετικής ποιότητας συνεργασίας. Επιθυμούμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, να μπορεί να διασφαλίζει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που εμπίπτουν στην κυριαρχία της

Μήνυμα προς Τουρκία η κοινή γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση

Μέχρι στιγμής οι γαλλικές αμυντικές εξαγωγές στην Κύπρο ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Την περίοδο 2009-2018, η Γαλλία εξήγαγε υλικά αξίας μόλις 39.7 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο, από τα οποία τα 19,4 ήταν για το 2018.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com